Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Προς τη δημιουργία εμβρύου κουνελιού – ανθρώπου!, του Τάσου Σαραντή

Προς τη δημιουργία εμβρύου κουνελιού – ανθρώπου!, του Τάσου Σαραντή

7

 Βρετανοί επιστήμονες επιδιώκουν να λάβουν την απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να δημιουργήσουν υβριδικά έμβρυα στο εργαστήριο με την έγχυση ανθρωπίνων κυττάρων σε ωάρια κουνελιών.

Εάν οι βρετανοί ερευνητές λάβουν την άδεια για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους θα χρησιμοποιήσουν τα αλλόκοτα έμβρυα που θα προκύψουν προκειμένου να παράγουν βλαστικά κύτταρα που θα φέρουν γενετικές ατέλειες, που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην κατανόηση των σύνθετων μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τις ανίατες ανθρώπινες ασθένειες.


Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο υβριδικό έμβρυο, οι επιστήμονες  θα λάβουν ένα κύτταρο από το δέρμα ενός ανθρώπου που θα πάσχει από νευρολογική ασθένεια και θα το εγχύσουν μέσα σε ένα ωάριο κουνελιού. Το έμβρυο που θα προκύψει θα περιέχει μια μικροσκοπική ποσότητα του DNA του κουνελιού, ενώ το υπόλοιπο DNA που θα ελέγχει και το έμβρυο θα είναι ανθρώπινο.


Οι επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν ωάρια στην έρευνα για να δημιουργήσουν κλωνοποιημένα έμβρυα από τα οποία θα συλλέξουν τα βλαστικά κύτταρα. Με την παραγωγή των βλαστικών κυττάρων που φέρουν τις γενετικές ατέλειες των ασθενειών, πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πως δυσλειτουργεί ο μοριακός μηχανισμός ενός κυττάρου, κάτι που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών.


Τα σχέδια για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων πειραμάτων ανήκουν στον καθηγητή Κρις Σάου, έναν νευρολόγο από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και τον καθηγητή Ιαν Ουίλμουτ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος έγινε γνωστός για την κλωνοποίηση του προβάτου Ντόλι, του πρώτου θηλαστικού που κλωνοποιήθηκε από ένα ενήλικο κύτταρο.


Για την υλοποίηση των σχεδίων τους πρέπει να δοθεί η άδεια από τη βρετανική Αρχή για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία, κάτι που δεν αποκλείεται. “Όπως και με ολόκληρη την  έρευνα που περιλαμβάνει τα ανθρώπινα έμβρυα, η ερευνητική ομάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι τα πειράματά της είναι απαραίτητα και επιθυμητά και ότι οποιοδήποτε έμβρυο δημιουργηθεί δεν θα αναπτυχθεί για περισσότερο από 14 ημέρες και ότι δεν θα εμφυτευτεί στη μήτρα κάποιας γυναίκας.


Εντούτοις, τόσο τα ηθικά όσο και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη δημιουργία εμβρύων κουνελιού ανθρώπου είναι πολλά. Ενα ακόμη ζήτημα νομικής φύσης που προκύπτει αφορά το εάν τα έμβρυα που θα προκύψουν θα θεωρηθούν από το νόμο ως κουνέλια ή ως άνθρωποι.


Ωστόσο, αν οι βρετανοί ερευνητές λάβουν την απαιτούμενη άδεια δεν θα είναι οι πρώτοι που θα εγχύσουν ανθρώπινα κύτταρα μέσα σε ωάρια κουνελιών. Το 2003 η Χίτχεν Σενγκ από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο τη Σαγκάης δημοσίευσε μια εργασία στην οποία υποστήριζε ότι είχε εξαγάγει βλαστικά κύτταρα  από υβριδικά έμβρυα που δημιουργήθηκαν από ωάρια κουνελιών.


Εξάλλου, ο καθηγητής Τσον Γκάρντον, ερευνητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, πραγματοποιεί ανάλογα πειράματα με την έγχυση DNA από ανθρώπινα κύτταρα σε ωάρια βατράχων.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνησυχία για την εκτόξευση σκάφους με πυρηνικά καύσιμα, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΑΣΕΧ: ανακοίνωση για κατινά πορτοκάλια