Αρχική Νέα Τοπικά Προτάσεις Ε.Ν.Α.Ε. για τους καταναλωτικούς κινδύνους και τη διατροφική αλυσίδα

Προτάσεις Ε.Ν.Α.Ε. για τους καταναλωτικούς κινδύνους και τη διατροφική αλυσίδα

8

Ανοιχτή επιστολή της ΕΝΑΕ προς τους πολίτες και τον πολιτικό κόσμο

Προτάσεις Ε.Ν.Α.Ε. σχετικά με τους καταναλωτικούς κινδύνους και τη διατροφική αλυσίδα


Την άμεση και έντονη αντίδραση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας προκάλεσε η κατάθεση στη Βουλή σχεδίου νόμου από τον Υπουργό ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, όπου μεταξύ άλλων ρυθμίζονται ζητήματα διατροφικών ελέγχων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΕΝΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω Ανοιχτή Επιστολή:
ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ;
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια, στο θέμα των ελέγχων στην αγορά. Οι καθημερινοί έλεγχοι που διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα και τα αποτελέσματα αυτών, είχαν ως αποτέλεσμα τα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφική αλυσίδα, να απασχολούν πλέον όλους τους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν δραστικά μέτρα για την προστασία τους.
Στο πρόσφατο Συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα αυτά, κατατέθηκαν στοιχεία από τους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και προτάσεις για την ενδυνάμωση του ρόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν το ενδιαφέρον των πολιτών, των Μέσων Ενημέρωσης και του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ε.Ν.Α.Ε για συνάντηση και επεξεργασία των προτάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ενώ όμως εκκρεμούσε η συνάντηση και είχε ήδη αρχίσει η προετοιμασία της, το Υπουργείο Ανάπτυξης, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου περί
” Σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής- Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Ανάπτυξης”.

Στο σχέδιο νόμου περιελήφθησαν ειδικές διατάξεις για το ζήτημα των ελέγχων, με τις οποίες ενισχύεται ο ρόλος του ΕΦΕΤ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του αρμόδιου Υπουργού, τόσο στο ζήτημα των ελέγχων, όσο και στην επιβολή των προστίμων.
Η Κυβέρνηση αντί για την αποκέντρωση των υπηρεσιών, αποφάσισε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το Κεντρικό Κράτος.
Οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν μαθηματικά στην κατάργηση του ρόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενός ρόλου που ειδικά στον τομέα των ελέγχων στην αγορά, έχει αναγνωριστεί από όλους τους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, αντί η Κυβέρνηση να ενισχύσει τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με μέσα και προσωπικό, ώστε να ξεφύγουμε από τη λογική των δειγματοληπτικών ελέγχων και να ελεγχθούν όλοι, υιοθετεί τη λογική των υποτυπωδών ελέγχων, δίνοντας την αρμοδιότητα σε έναν φορέα που δεν διαθέτει ούτε το αναγκαίο προσωπικό, ούτε πανελλαδική κάλυψη.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σιούφας, έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης υπηρεσιακών παραγόντων και ότι πίσω από αυτή την ενέργεια δεν υπάρχουν σκοπιμότητες.
Γι αυτό το λόγο επιμένουμε στη συνάντηση μαζί του, όμως την ίδια στιγμή, ζητούμε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Συνάντηση για ένα θέμα που δεν αφορά μόνο μία κυβέρνηση, αλλά όλους τους έλληνες πολίτες.
” Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα επανεξετάσει τη στάση του” δήλωσε η Πρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε κα Φώφη Γεννηματά.
“Γιατί σε διαφορετική περίπτωση έχουμε κάθε λόγο να αναρωτηθούμε:
ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ; ”


Οι προτάσεις της ΕΝΑΕ, συνοπτικά έχουν ως εξής:
1. Ενίσχυση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.
* Κατάλληλο και επαρκές αριθμητικά επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
* Οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λοιπό ελεγκτικό εξοπλισμό.
* Κινητές εργαστηριακές μονάδες σε κάθε Νομαρχία.
* Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού.
* Τη δυνατότητα υπερωριακών καλύψεων των υπαλλήλων για τη διενέργεια ελέγχων τα σαββατοκύριακα.
2. Ίδρυση Συντονιστικού Οργάνου Εποπτείας Καταναλωτικών Κινδύνων
* Σταδιακή μετεξέλιξη του ΕΦΕΤ σε συντονιστικό όργανο εποπτείας καταναλωτικών κινδύνων με συντονιστικό, ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και προληπτικό ρόλο. Συντονισμός των υπηρεσιών του ΥΠ.ΑΝ, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπ. Υγείας. Των Νομ. Αυτοδιοικήσεων, των Εφοριών, της Αστυνομίας.
3. Ενιαίο, Σύγχρονο και Αποτελεσματικό Κυρωτικό Πλαίσιο
· Προτείνεται μεταξύ άλλων: Δημιουργία Ενιαίου Κώδικα Διατάξεων για την Προστασία του Καταναλωτή. Τροποποίηση – αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου περί επιβολής προστίμων. Θέσπιση της δυνατότητας προσωρινής ανάκλησης της άδειας, δυνατότητα άμεσης και επιτόπου επιβολής προστίμου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Νομαρχία προς κυνηγούς: ξανασκεφτείτε το χόμπι σας
Επόμενο άρθροΣυνεδρίαση την Τετάρτη στα Καμπόχωρα για Τεχνικό Πρόγραμμα