Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Δήμος Αβδελιώδης: στην Πειραματική Σκηνή δοκιμάζονται καινούργια πράγματα

Δήμος Αβδελιώδης: στην Πειραματική Σκηνή δοκιμάζονται καινούργια πράγματα

29

 “Η Πειραματική Σκηνή δεν είναι μια πρωτοτυπία που εμείς έχουμε εφεύρει. Υπάρχει συνήθως στα κρατικά και εθνικά θέατρα των χωρών και είναι ένας χώρος που δοκιμάζονται καινούργια πράγματα.
Ασκείται δηλαδή η θεατρική τέχνη με νέες μεθόδους ή εντρυφεί σε θέματα που αφορούν καθαρά το καλλιτεχνικό επίτευγμα. Δεν ενδιαφέρει δηλαδή το εμπορικό τμήμα ή μια εξωτερική εικόνα, αλλά το ουσιώδες καλλιτεχνικό επίτευγμα, μας τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Δήμος Αβδελιώδης με αφορμή τις δύο πρώτες δουλειές που θα παρουσιαστούν Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Εμείς στη Χίο, συνέχισε, επειδή είναι περιορισμένος ο χώρος σκεφτήκαμε ότι στη Πειραματική Σκηνή μπορεί να απασχοληθούν άτομα και καλλιτέχνες οι οποίοι λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην κεντρική σκηνή, του οικονομικού προβλήματος και λόγω του ότι δεν κάνουν πάντα οι ηθοποιοί για τις επιλογές των έργων που κάνουμε. Έτσι δημιουργείται ένας χώρος όπου και οι καλλιτέχνες της Χίου (ηθοποιοί ή σκηνοθέτες) μπορούν να βρουν το χώρο τους και να δουλεύουν με τη δική μας αιγίδα, να τους καλύπτουμε θεωρητικά, τεχνικά και με κάθε άλλο μέσο που μπορούμε.
Έτσι δημιουργείται ένας χώρος που μπορεί να παράξει πράγματα πάρα πολύ ενδιαφέροντα, πιο ενδιαφέροντα από αυτά που πιθανόν κάνει η κύρια σκηνή μας”.
Αυτά τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Δ. Αβδελιώδης σχετικά με την Πειραματική Σκηνή, για να απαντήσει στο σχόλιό μας ότι την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ως ΔΗΠΕΘΕ και τα πρόστιμα:
“Δεν αισθανόμαστε καμία ενοχή για τα πρόστιμα που βάζει η εφορεία. Νομίζω ότι την ενοχή πρέπει να την αισθανθεί το ίδιο το σύστημα που ασκεί με αυτόν τον τρόπο και αυτού του είδους τους ελέγχους.
Ούτε το νυν διοικητικό συμβούλιο, ούτε τα πρώην, ούτε οι εργαζόμενοι είχαν ποτέ πρόθεση ή έκαναν κάτι, μια ατιμία εις βάρος του δημοσίου χρήματος ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με οικονομικά.
Ήταν μια κακή συγκυρία, χρεώθηκαν λάθη από μια κακή διεύθυνση που υπήρχε στις αρχές του θεσμού και είναι αδιανόητο την ώρα που κάνουμε τόσες προσπάθειες όλοι για να στηρίξουμε το ΔΗΠΕΘΕ, να διευρύνουμε τις δυνατότητες που έχει στον ευρύτερο χώρο του Β. Αιγαίου (ήδη έχουμε κάνει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μύρινας, προσπαθούμε να κάνουμε με τη Σάμο ελπίζω και σύντομα και στη Μυτιλήνη), ενώ λοιπόν έχουμε ένα τιτάνιο έργο μπροστά μας και όλοι μοχθούμε για αυτό, ξαφνικά γίνονται αυτοί οι έλεγχοι.
Τους οποίους βέβαια δεν μπορούμε να σταματήσουμε και να πούμε εμείς μην κάνετε έλεγχο, αλλά νομίζω ότι είναι το μόνο ΔΗΠΕΘΕ που υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία. δεν υπάρχει κανένα άλλο ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα που να έχει τέτοιου είδους εξονυχιστικό έλεγχο και αυτό πράγματι είναι ακατανόητο.
Εγώ είπα και στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει μέχρι τελευταίας ρανίδος  να κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε τόσα χρόνια και από εκεί και πέρα κάποιοι άνθρωποι που χειρίζονται τα πολιτικά και γνωρίζουν ποιες δυνάμεις είναι αυτές που κινούν τους ελέγχους, επιτέλους να δείξουν έλεος.
Εκτός εάν είναι κάτι που γίνεται συστηματικά για να κλείσει το θέατρο. Εγώ όσο είμαι εκεί, και όσο συνεργάζομαι με τους ανθρώπους του Δ.Σ., το Δήμαρχο κλπ. θα προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο.
Και θα πληρώνουμε και τα πρόστιμα, τι να κάνουμε…


Θοωρής Πυλιώτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤΟ ΔΗΠΕΘΕ αξίζει το χειροκρότημά μας: Στα πρόστιμα απαντά με την Πειραματική Σκηνή!
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 20/1/2006