Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Συναγερμός στο βόρειο Ιράκ από πιθανό κρούσμα της γρίπης των πτηνών

ΔΙΕΘΝΗ: Συναγερμός στο βόρειο Ιράκ από πιθανό κρούσμα της γρίπης των πτηνών

5

Φόβους για εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στο βόρειο Ιράκ μετά το θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού, το οποίο είχε παρουσιάσει τα συμπτώματα. Τουλάχιστον 1,9 δις δολάρια συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη των δωρητών για την καταπολέμηση της θανατηφόρου νόσου.
Το κορίτσι υπέκυψε σε νοσοκομείο της Σουλεϊμανίγια όπου είχε μεταφερθεί πριν από δύο εβδομάδες. Η οικογένειά του κατοικούσε στην πόλη Ρανίγια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν.
Οι ιρακινές Αρχές έστειλαν δείγματα στην Ιορδανία για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου κοριτσιού.
Με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών νοσηλεύεται και ένας 43χρονος Ινδονήσιος, δύο παιδιά του οποίου απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες από τη νόσο.

O FAO προειδοποιεί
Ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να απειλήσει την Αφρική και την Ευρώπη την άνοιξη, λόγω της αποδημίας των πουλιών, όπως επίσης λόγω του εμπορίου και των μετακινήσεων πληθυσμών, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
“Πολλές χώρες στην Αφρική χρήζουν ειδικής προσοχής. Η παρουσία του ιού στην Τουρκία σημαίνει ότι βρίσκεται ήδη στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική” σημείωσε ο γενικός υποδιευθυντής του FAO Ντέιβιντ Χέρτσαρικ κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη γρίπη των πτηνών, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στο Πεκίνο. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του FAO δεν αναφέρθηκε στις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο.

“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης” του ιού, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι, αν ο ιός “ενσκήψει στην αφρικανική ύπαιθρο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για μια ήπειρο που δοκιμάζεται ήδη από την πείνα και τη φτώχεια”.


“Νέες χώρες μπορεί να μολυνθούν από τον ιό λόγω του εμπορίου, των μετακινήσεων πληθυσμών και ζώων, όπως και της αποδημίας των πουλιών” και ο ιός “μπορεί ακόμη να επεκταθεί περαιτέρω κατά την επιστροφή των αποδημητικών πουλιών από την Αφρική την προσεχή άνοιξη” σημείωσε, εξηγώντας ότι “ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να εγκατασταθεί στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής λόγω του εμπορίου και των μετακινήσεων πληθυσμών και ζώων”.


“Οι χώρες που βρίσκονται στους δρόμους που ακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση και να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη διάδοση της νόσου στα ζώα” προειδοποίησε, λέγοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και οικονομικότερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η καταπολέμησή της στα πτηνά.


Παγκοσμίως η εκστρατεία καταπολέμησης της νόσου στα πτηνά μπορεί να κοστίσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 1,9 δις δολάρια συγκέντρωσαν οι δωρητές που μετέχουν στη διεθνή διάσκεψη του Πεκίνου.
Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια που θα χορηγήσει η Παγκόσμια Τράπεζα στις χώρες που απειλούνται άμεσα. Μεταξύ των μεγαλύτερων δωρητών είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ουάσινγκτον υποσχέθηκε να χορηγήσει 334 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του παγκόσμιου αγώνα κατά της νόσου των πτηνών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα κονδύλια θα διατεθούν ως δωρεά και ως τεχνική βοήθεια.
Όπως δήλωσε ο επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού, η Κομισιόν θα χορηγήσει 250 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤΟ ΔΗΠΕΘΕ αξίζει το χειροκρότημά μας: Στα πρόστιμα απαντά με την Πειραματική Σκηνή!
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 20/1/2006