Αρχική Νέα Τοπικά Επίσκεψη Μπασιάκου, ανοιχτοχέρης ο υπουργός που δεν θέλει να θυμάται τις Οινούσσες…

Επίσκεψη Μπασιάκου, ανοιχτοχέρης ο υπουργός που δεν θέλει να θυμάται τις Οινούσσες…

18

 


“Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μας απασχολεί που η Χίος είναι πύλη εισόδου”, τόνισε ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης επισημαίνοντας τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, υποδεχόμενος στην ευρεία σύσκεψη φορέων στη Νομαρχία το κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο.
Ο κ. υπουργός πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάστηκε ειδικά στη Χίο, όπου έχει γίνει ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού και ήδη στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ιδιοκτήτες οικόσιτων πουλερικών έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες.
Σε αυτό βοήθησε και η εμπειρία που είχε ο νομός το περασμένο Οκτώβριο από το υποτιθέμενο κρούσμα στη γαλοπούλα των Οινουσσών, στο οποίο αναφέρθηκε ελάχιστα ο κ. υπουργός.
Ο κ. Μπασιάκος επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και στην ενίσχυση με κονδύλια για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ήδη έρχονται 2 κτηνίατροι και 3 τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ συνολικά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής θα ενισχυθεί με 11 άτομα προσωπικό.
Με αφορμή περιστατικά σε άλλες περιοχές σημείωσε ότι χρειάζεται με την πειθώ να πειστούν όσοι έχουν οικόσιτα ζώα να τα περιορίσουν ενώ δεν δίνεται αποζημίωση σε όσους προληπτικά σφάζουν τα κοτόπουλα.


Αποζημιώσεις
Στο ερώτημα για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που εξέφρασε με ιδιαίτερη αγωνία ο εκπρόσωπος των τοπικών πτηνοτρόφων κ. Βίγκας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός τόνισε ότι ήδη έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα όπως το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ή η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το συνδικαλιστικό όργανο των πτηνοτρόφων θα έχει άμεσα συνάντηση με τον υφυπουργό οικονομίας κ. Δούκα.
Ιδιαίτερη όμως εντύπωση έκανε το σχόλιο του κ. Κοντού που ζήτησε την αυξημένη επαγρύπνηση της αστυνομίας και του στρατού: “…θα πρέπει να κάνω μια έκκληση στις στρατιωτικές και τις αστυνομικές αρχές, να εντείνουν τις προσπάθειές τους διότι εσείς που είστε εδώ δίπλα στα σύνορα, φοβόμαστε και υπάρχει και κίνδυνος μετάδοσης του ιού της γρίπης. Πιθανώς και για λόγους ανταγωνισμού οι οποιοσδήποτε άλλους με άλλη χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Εύσημα στα τοπικά μέσα
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης οι Γ.Γ. υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και Περιφέρειας Β. Αιγαίου, κ.κ. Σκιαδάς, Φούρλας και Τσίφτης.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο Σέργιος Τσίφτης τόνισε ότι δεν πρέπει να διογκώνεται το θέμα γιατί πρέπει να δούμε και το θέμα τουρισμός και με την ευκαιρία εξήρε τη στάση των τοπικών μέσων (σε αντίθεση όπως είπε με τα κεντρικά) για τον τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα της γαλοπούλας των Οινουσσών.
Ο ΓΓ πολιτική προστασίας Παναγιώτης Φούρλας δήλωσε ότι υπάρχουν κονδύλια για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και τόνισε πως οι Νομαρχίες μπορούν να νοικιάσουν ακόμα και οχήματα αν χρειαστεί ανάγκη.
Το θέμα της ψυχραιμίας που πρέπει να υπάρξει στην αντιμετώπιση του θέματος, εξαίροντας τη στάση της Κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής Γιάννης Πίττας ενώ επισήμανε πως οι 200 προσλήψεις στο σύνολο των Νομαρχιών, πως πρέπει να γίνουν με πραγματικά εξειδικευμένο προσωπικό.
Η Ελπίδα Τσουρή αφού σημείωσε τη μη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως δεν περιμένουν να ακούσουν από τον υπουργό να λέει “πείτε μας τι χρειάζεστε, αλλά να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός και συγκεκριμένα μέτρα τα οποία και θα πρέπει να εφαρμοστούν”. Σημείωσε δε ότι με τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός του υποτιθέμενου κρούσματος των Οινουσσών οι πολίτες μάλλον θα είναι επιφυλακτικοί για να ενημερώσουν σε περίπτωση κρούσματος.
 “Χειρότερος σύμβουλος είναι η διόγκωση του προβλήματος και ο πανικός. Με ψυχραιμία λαμβάνουμε μέτρα. Πρέπει να σκεφτούμε και το θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων και ειδικά στον τουρισμό”, σημείωσε ο κ. Νομάρχης.
Για το σχεδιασμό του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρηματιών ζήτησε να ενημερωθεί ο πρόεδρος του νομαρχιακού Συμβουλίου Στέλιος Καμπούρης, χωρίς στην ουσία να πάρει απάντηση.
Να μην υπάρχει σπατάλη χρήματος με αφορμή τη λήψη μέτρων, παρατήρησε ο Γιάννης Μαλαφής εκπροσωπώντας την ΤΕΔΚ, ενώ τόσο ο αντινομάρχης Παντελής Στεφάνου όσο ο Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γιάννης Καρύδας αναφέρθηκαν στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Το θέμα της επιδότησης των πτηνοτρόφων και της φορολογικής ελάφρυνσης επαγγελματιών ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος, ενώ στο ζήτημα της θωράκισης επέμεινε ο πρόεδρος του Λ.Τ. Σταμάτης Κάρμαντζης.
Ενοχλημένος από τις παρατηρήσεις της κας Τσουρή ο κ. υπουργός επισήμανε ότι πρώτη φορά υπάρχει μία τέτοια κινητοποίηση και τόνισε ότι θα υπάρξει και συνέχεια στη λήψη των μέτρων, για να αναχωρήσει στη συνέχεια για Λέσβο με πτήση C-130.
Να τονίσουμε εξάλλου ότι όπως μας ενημέρωσαν από το Τελωνείο, από τη Δευτέρα θα ενισχυθεί η υπηρεσία με 3 τελωνειακούς από απόσπαση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπόφαση Νομικού Συμβουλίου για κυριότητα Λιμενικού Ταμείου
Επόμενο άρθροΕκδήλωση ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΥ για την Καππαδοκία