Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος κ. Ζαννίκος: Φόρος τιμής στους απολεσθέντες Χίου Ναυτικούς Ε.Ν. περιόδου 1939-1945

Ιάκωβος κ. Ζαννίκος: Φόρος τιμής στους απολεσθέντες Χίου Ναυτικούς Ε.Ν. περιόδου 1939-1945

23


 Ένα μνημείο υπάρχει για τη μνήμη των απολεσθέντων Χίων Ναυτικών Ε.Ν. περιόδου 1939-1945,  που πρόσφεραν την ζωή τους, για την ελευθερία όλου του κόσμου, από τον βάρβαρο “Άξονα ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΙΤΑΛΙΑ – ΙΑΠΩΝΙΑΣ, περιόδου 1939-1945”, εργαζόμενοι σε εμπορικά πλοία των συμμαχικών Κρατών /Δυνάμεων μεταφέροντας γενικά εφόδια στους λαούς τους, μέσω θαλάσσιων οδών.
Το ΜΝΗΜΕΙΟ αυτό υπάρχει στον ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ του Ναυτικού Μουσείου Χίου, στην περιοχή ΑΤΣΙΚΗΣ (οδού Τσουρή Στεφ.), στον καταλληλότερο τόπο γι’ αυτό από το 1998, από πρωτοβουλία της ΕΝΩΣΕΩΣ ΒΟΝΤΑΔΟΥΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Β.Α.Τ) και την ευγενική οικονομική συμμετοχή Φίλων και Χίων Εφοπλιστών. Ήταν ένας λιτός φόρος τιμής, σ’ αυτούς τους…άοπλους πολίτες Ήρωες.
Όσοι συμμετείχαμε σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και πράξη, ελπίζαμε ότι, οι Τοπικές Αρχές και το ΥΕΝ, θα ολοκλήρωναν αυτήν την τιμή/ χρέος τουλάχιστον καθιερώνοντας μια ετήσια εκδήλωση, “κατάθεσης στεφάνου, τρισάγιο”, σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Αποτέλεσμα έως τώρα, αρνητικό.
Σ’ αυτό το ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ αναφέρονται, κατά τόπο καταγωγής και ονομαστικά, Χιώτες Ναυτικοί του Ε.Ν. που απωλέστηκαν στην θάλασσα από εχθρικές πράξεις και σύμφωνα με τα στοιχεία που  υπήρχαν, έως τον Μάιο του 1998.
Δράττομαι λοιπόν, της ευκαιρίας της παρούσας επιστολής προς κάθε αναφερόμενο ΑΡΜΟΔΙΟ του κατωτέρω ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ, να προτείνω ιδέα, όπως προαναφέρεται “φόρου τιμής”, θέτοντας και τον εαυτό μου σε διάθεση για προσφορά κάθε βοήθειας δυνατής για θετική υλοποίηση.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ: 
κ.κ .ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΙΟΥ,
ΥΕΝ,
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΙΟΥ,
ΝΑΧ,
ΔΗΜΟΙ ΧΙΟΥ,
ΣΤΡΑΤ/ΟΝ Δ/ΤΗ ΧΙΟΥ,
Δ/ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΧΙΟΥ,
ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΧΙΟΥ,
Δ/ΝΤΕΣ ΕΝ. Νομού Χίου,
Ναυτικό Μουσείο Χίου,
ΧΙΩΤΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ Ε.Β.Α.Τ.,
Χιακά Ναυτικά Σωματεία και
Μ.Μ.Ε. Χίου.

Ιάκωβος κ. Ζαννίκος

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Θ. ΠΥΛΙΩΤΗ, από την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπόφαση Νομικού Συμβουλίου για κυριότητα Λιμενικού Ταμείου
Επόμενο άρθροΕκδήλωση ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΥ για την Καππαδοκία