Αρχική Νέα Τοπικά Τα Ψαρά πληρώνουν το μάρμαρο…

Τα Ψαρά πληρώνουν το μάρμαρο…

19

“Τα Ψαρά πληρώνουν το… μάρμαρο
Ανενεργή η απόφαση για τις εκπτώσεις”,
με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ φιλοξενεί σχετικό ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα των ναύλων Χίου- Ψαρών.
Στο ρεπορτάζ δεν προστίθεται κάτι καινούργιο από αυτά που ήδη έχουμε δημοσιεύσει, έχει όμως ενιαφέρον πως προλογίζει το θέμα μια εφημερίδα καταξιωμένη στο ναυτιλιακό και γενικότερα οικονομικό ρεπορτάζ.

 

“ΣΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΤΗΝ ΟΛΟΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ” προέβαλε ανάγλυφα το αλαλούμ που συμβαίνει με την υλοποίηση μέρους της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της ακτοπλοΐας. Μία υπουργική απόφαση, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την ίδια την πολιτεία, συνιστά ένα σημαντικό μέρος του παρασκηνίου που “κρύβεται” πίσω από το θέμα που ξέσπασε με τις τιμές των εισιτηρίων στη γραμμή Ψαρών-Χίου, που είναι δρομολογημένο το πλοίο “Αρσινόη” της Saos Ferries.

Η Saos Ferries, λειτουργώντας μονομερώς, αποφάσισε από 1/1/2006 να μην εφαρμόζει έκπτωση 50% επί της τιμής των εισιτηρίων, γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν υλοποιούν μία υπουργική απόφαση (3324.1/15/2003 ΚΥΑ), που προβλέπει την καταβολή του 50% της τιμής των εισιτηρίων για μόνιμους κατοίκους νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων από τον κρατικό Προϋπολογισμό.


Το υπουργείο Αιγαίου αναφέρει ότι, μόλις ενημερώθηκε για αυξήσεις τιμών στη γραμμή, ζήτησε από τη “Saos” να εφαρμόσει άμεσα το νόμο και τη σύμβαση που έχει υπογράψει, η οποία προβλέπει την έκπτωση, την οποία ωστόσο υποχρεούται να καταβάλει το ΥΕΝ(!).


Η Saos, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν έκανε καμία αύξηση στα ναύλα και συνεχίζουν να ισχύουν οι εκπτώσεις σε ευπαθείς κατηγορίες ανθρώπων. Ωστόσο, προσθέτει ότι “η έκπτωση του 50% στους μόνιμους κατοίκους Ψαρών, που παρείχαμε μέχρι και την 31/12/05, ήταν προσφορά της εταιρείας μας και όχι υποχρέωσή της. Προσφορά η οποία έπαψε να ισχύει προς αποφυγή περαιτέρω οικονομικής ζημιάς και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πλοίου μας”.


“Παρά ταύτα”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “η εταιρεία μας, προκειμένου να αποδείξει την καλή της προαίρεση, θα ενεργοποιήσει εκ νέου την έκπτωση του 50% στους μονίμους κατοίκους των Ψαρών μέχρι την 10/2/06, ελπίζοντας ότι, σε αυτό το διάστημα, οι φορείς που διαμαρτύρονται για το ναυλολόγιο της συγκεκριμένης γραμμής να κατανοήσουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αναζητήσουν τη δαπάνη για την κάλυψη της συγκεκριμένης έκπτωσης”.


Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρει ότι η έκπτωση αυτή προβλέπεται από την υπουργική απόφαση και, στη συνέχεια, δικαιολογώντας την απόφασή της, επικαλείται απόφαση της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες δεν θα υλοποιούν την κοινή υπουργική απόφαση όσο το υπουργείο δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα.


Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανέλαβε τη γραμμή, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, το Νοέμβριο του 2005. Πριν, στη γραμμή ήταν δρομολογημένο πλοίο της C-Link, η οποία, όπως αναφέρεται, στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Αιγαίου, προσέφερε, οικειοθελώς, εκπτώσεις και πέραν της καθορισμένης.


Στο θέμα παρενέβη και πάλι η βουλετής Χίου του ΠΑΣΟΚ η οποία, με ερώτησή της στη Βουλή, ζητεί να ενημερωθεί αν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας καλύπτει ή όχι από τον προϋπολογισμό τις δαπάνες, που απορρέουν από την εφαρμογή της υπ’ αρ. 3324.1/15/2003 ΚΥΑ, και τι πρόκειται να ισχύσει μετά την 10/2/06, οπότε η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν θα “αποδεικνύει την καλή της προαίρεση”, σχετικά με την έκπτωση στους ναύλους της γραμμής Χίου-Ψαρών.


Επίσης, ζητεί να κατατεθεί η σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση και όλα τα στοιχεία (πίνακες δαπανών, λειτουργικά έξοδα, κ.λπ.), από τα οποία τεκμηριώνεται το ποσό επιδότησης της συγκεκριμένης γραμμής.


Λ.ΚΑΡ. , ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στις 25 Ιανουαρίου θα εξεταστεί στη Γαλλία το αίτημα έκδοσης της Κ.Μπουρμπούλια
Επόμενο άρθροΜπάσκετ: μάχη Παγχιακού με τον πρωτοπόρο Πανιώνιο