Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Απεβίωσε ο Κοσοβάρος πρόεδρος Ιμπραήμ Ρουγκόβα

ΔΙΕΘΝΗ: Απεβίωσε ο Κοσοβάρος πρόεδρος Ιμπραήμ Ρουγκόβα

10

Απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο του πνεύμονα ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ιστορικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσόβου και πρόεδρος του Κοσσοφοπεδίου. Στα χρόνια της θητείας του είχε στόχο την ενσάρκωση του ονείρου των Αλβανών του Κοσόβου για πλήρη ανεξαρτησία.
Ο θάνατός του τη χρονική αυτή στιγμή δημιουργεί ένα κενό στις εξελίξεις, καθώς η διεθνής κοινότητα, εν όψει των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής, χάνει έναν συνομιλητή, ο οποίος στήριζε το αλβανικό όνειρο έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει μια σταθερότητα στο εσωτερικό, υπό το βλέμμα, βεβαίως, και του ΟΗΕ, υπό τη διοίκηση του οποίου τελεί το Κόσοβο.
“Ο πρόεδρος Ρουγκόβα πέθανε σήμερα στις 11:40. Έδωσε τη μάχη του με αξιοπρέπεια και κουράγιο” δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο οποίος προσέθεσε ότι δίπλα του βρισκόταν η οικογένειά του και οι γιατροί του.
Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο Ρουγκόβα έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Κοσόβου το 2002 και εξελέγη τον περασμένο χρόνο για δεύτερη συνεχή θητεία, μετά τη νίκη του κόμματός του, του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσόβου (LDK). Θα ηγείτο των διαπραγματεύσεων από αλβανικής πλευράς, αλλά μετά την ασθένειά του ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα λάμβανε μέρος.
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο πως είχε προσβληθεί από καρκίνο και πως ακολουθούσε πρόγραμμα χημειοθεραπείας.
Τον περασμένο μήνα ο Ρουγκόβα είχε αναγκασθεί να ακυρώσει συνάντησή του με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζανφράνκο Φίνι εξαιτίας “μεγάλης κόπωσης”.
Οι πρώτες επίσημες συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής ανεμένετο να ξεκινήσουν την Τετάρτη στη Βιέννη, όμως ο ειδικός απεσταλμένος τους ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε ότι η διαδικασία αναβάλλεται.
Ο Ρουγκόβα είχε τεθεί επικεφαλής του αλβανικού αγώνα για ανεξαρτησία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δημιούργησε ένα μη βίαιο κίνημα κατά της πολιτικής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της σερβικής κυριαρχίας, κερδίζοντας και συνομιλητές από τη διεθνή κοινότητα.
Στον αντίποδα της πολιτικής του Ρουγκόβα βρισκόταν ο Αλβανικός Απελευθερωτικός Στρατός, πιο γνωστός ως UCK, τον οποίο στήριξε μεγάλη μερίδα του αλβανικού πληθυσμού με στόχο την ένοπλη συμπλοκή με τους Σέρβους στρατιώτες.
Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Νέτζαντ Ντάτσι, θα ασκήσει προσωρινά τα καθήκοντα προέδρου μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν έκανε έκκληση για ενότητα στους πολιτικούς του Κόσοβου, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατος του Ρουγκόβα ήλθε σε μια πολυ κρίσιμη στιγμή.
“Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα πέθανε μια πολύ κρίσιμη στιγμή των τελευταίων προετοιμασιών για τις συνομιλίες που θα καθορίσουν το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει το Κόσοβο. Ο ΓΓ έχει εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των θεσμών και πιστεύει ότι η απώλεια αυτή δεν θα σταματήσει τη διαδικασία” ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στην οικογένεια του Ρουγκόβα και την αλβανική κοινότητα εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο του προέδρου του Κοσόβου.
Τη λύπη του για το θάνατο του Ρουγκόβα εξέφρασε σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα του και ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ο οποίος επισημαίνει ότι ο θάνατος του Ρουγκόβα δεν θα πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την ανεύρεση ειρηνικής, συμβιβαστικής λύσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Στη Βουλγαρία το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι ο θάνατος του Ρουγκόβα ήλθε σε μια στιγμή πολιτικά πολύπλοκη και κάλεσε τους διαδόχους του να υιοθετήσουν τη δική του ρεαλιστική προσέγγιση.
Στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής του Κοσόβου συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο οποίο σημειώνει:
“Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες και οι Αρχές του Κοσόβου θα βρουν την δύναμη για να ξεπεράσουν τη μεγάλη αυτή απώλεια. Ελπίζω ότι στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή περίοδο για το Κόσοβο και την περιοχή ο θάνατος του Ρουγκόβα δεν θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση του Κοσόβου και ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα θα συνεχισθεί η διαδικασία για την ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας.”
Στην Αλβανία, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
Ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι και να φέρουν σε πέρας τον σκοπό, στον οποίο αφιέρωσε όλη τη ζωή του ο Ρουγκόβα.
Στη χώρα κηρύχθηκε επίσης τριήμερο πένθος.
Στην έδρα της ΕΕ, ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα κάλεσε τους ηγέτες του Κόσοβου να παραμείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν υπευθυνότητα μετά από το θάνατο του Ρουγκόβα:
“Η σοφία του και το κύρος του μας έχουν σημαδέψει. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή καλώ όλους τους ηγέτες του Κόσοβου να διαδηλώσουν την ενότητά τους και να επιδείξουν υπευθυνότητα”.
Τη λύπη του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο για έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη, πατριώτη, άνθρωπο σοφό και αγωνιστή για την ειρήνη.


ΠΗΓΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία- μέτρα προφύλαξης από Πυροσβεστική & Λιμεναρχείο
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου ΔΗΠΕΘΕ για Πειραματική Σκηνή