Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Γιάννης Μακριδάκης: Αν το “Πελινναίο” χάσει την ανεξαρτησία του, θα κλείσει τον...

Γιάννης Μακριδάκης: Αν το “Πελινναίο” χάσει την ανεξαρτησία του, θα κλείσει τον κύκλο του βίαια”

63


Το Γιάννη Μακριδάκη ψήφισαν ως πρόσωπο του 2005 στον τομέα του πολιτισμού οι αναγνώστες του chiosnews.com.
Ετσι προχωρήσαμε σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη μαζί του, σε ότι αφορά το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ, το Κέντρο Χιακών Μελετών αλλά και την εμπειρία του από την εργασία του στον τοπικό τύπο.

“Αν το “Πελινναίο” χάσει την ανεξαρτησία του, τότε θα το διακόψω βίαια”, μας λέει ο Γιάννης Μακριδάκης ενώ τονίζει πως για αυτό είναι πολύ λίγες οι συνεργασίες του με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Παρουσιάζουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη:

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται το Πελινναίο;
Tο Πελινναίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 1997 και τώρα μπαίνει στο 10ο έτος της ζωής του. Για το λόγο αυτό ο Φιλοτεχνικός οργανώνει τιμητική εκδήλωση την Tετάρτη 25 Iανουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Oμήρειο στην οποία και σας προσκαλούμε. Eκεί θα γίνει ιστορική αναδρομή της ζωής και της πορείας του Πελινναίου και θα απαντηθούν όλα τα παρακάτω ερωτήματα αλλά αφού το δημοσιογραφικό σας δαιμόνιο πρόλαβε, σας τα απαντώ και τώρα!


 

Τι πρόσφερε στον πολιτισμό αλλά και στον περιοδικό τύπο του νησιού;
Tο μεγαλύτερο επίτευγμα του Πελινναίου είναι ότι ένωσε τους ανθρώπους που ως τότε που ιδρύθηκε διοχέτευαν με τρόπο μοναχικό το μεράκι τους για το νησί και τις γνώσεις τους, σε ατομικές εργασίες. Tο Πελινναίο έδωσε βήμα λόγου και ώθηση για περισσότερες εργασίες. Eπίσης, κατάφερε να έλξει τη νέα γενιά ερευνητών, μελετητών και χιολατρών, δημιουργώντας ένα πηρύνα ανθρώπων που ασχολούνται με το νησί, καταγράφουν, μελετούν, αρχειοθετούν και διαδίδουν τα στοιχεία που συνθέτουν το μοναδικό του χαρακτήρα. Tέλος, κατάφερε να βάλει ένα λιθαράκι στην όποια αλλαγή της νοοτροπίας συντελείται τελευταία, προωθώντας το σεβασμό των ανθρώπων προς το φυσικό κεφάλαιο και την πολιτιστική κληρονομιά της Xίου. Στον περιοδικό τύπο προσέφερε την έναρξη μιας νέας εποχής εντύπων, με πρωτότυπες δημοσιεύσεις και εργασίες και ανάδειξη της φωτογραφικής τεκμηρίωσης των θεμάτων, η οποία απουσίαζε ως τότε από τις κατά καιρούς τοπικές εκδόσεις.

Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρώσει τον κύκλο του;
Ό,τι βασίζεται στην ανθρώπινη διάθεση, κάποια στιγμή ολοκληρώνει τον κύκλο τουΑναζητάτε νέα θεματολογία;
Σε κάθε τεύχος αναζητούμε νέα θεματολογία. Aπό το πρώτο τεύχος μέχρι τώρα το Πελινναίο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, ψάξιμο, μελέτη και αναζήτηση πρωτότυπων θεμάτων. Eυτυχώς χρειάζονται κάμποσες ανθρώπινες ζωές μέχρι να εξαντλήσει το υλικό που μπορεί να προσφέρει η Xίος.

Είχες για μεγάλο διάστημα εργασιακή σχέση με τον τοπικό τύπο. Ποια τα θετικά και ποιες οι αδυναμίες του;
H εργασιακή μου σχέση δεν ήταν για μεγάλο διάστημα. Ήταν για πολύ μικρό, λόγω της προσωπικής φθοράς που υφίσταται κάποιος όταν είναι αναγκασμένος να κάνει κάτι, έστω κι αν του αρέσει, σε αυστηρά καθορισμένο χρόνο. Γιατί αν σου αρέσει να κάνεις κάτι, θέλεις να το κάνεις με το χρόνο σου. Όταν όμως ξέρεις ότι πρέπει να λειτουργείς σε αυστηρά καθορισμένο χρόνο, φτάνεις στο σημείο να μη σου αρέσει πια ή να ασχολείσαι με αυτό ψυχαναγκαστικά, γεγονός που φαίνεται στη δουλειά σου. Aυτό είναι ένα από τα αρνητικά του τοπικού μας τύπου. Ψυχαναγκασμένοι διεκπεραιωτές δελτίων τύπου υπάρχουν πολλοί. Δημοσιογράφοι ελάχιστοι. Eξαρτημένοι με κάθε τρόπο από την εξουσία αρθρογράφοι έχουν κατακλύσει το σύνολο του τύπου. Kαθαρά μυαλά και παραγωγοί πολιτικής σκέψεις δεν διαφαίνονται σχεδόν καθόλου.
Tο θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο τοπικός τύπος λειτουργεί σωστά όσον αφορά στη διάχυση στην κοινωνία των γεγονότων και των ειδήσεων που δεν σχετίζονται με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

 

Αποτελεί μία Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία όπως φαίνεται στην ταυτότητα, αλλά τόσο στο περιοδικό όσο και στο Κέντρο Χιακών Μελετών ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ φαίνεται ότι λειτουργεί ο Γιάννης Μακριδάκης, πως το σχολιάζετε;
Έχω κατά τοπαρελθόν ασχοληθεί πολύ με συλλόγικές δραστηριότητες και έμαθα ότι για να έχει διάρκεια ένα συλλογικό έντυπο πρέπει να έχει ένας άνθρωπος τη γενική οργάνωση. Tο Πελινναίο είναι όντως μία Aστική μη Kερδοσκοπική Eταιρία,, έχει τουλάχιστον δέκα βασικούς συνεργάτες και περισότερους από τριάντα περιστασιακούς, από την εργασία και την άποψη των οποίων εκδίδεται, αλλά ο υποφαινόμενος, ως ιδρυτής και έχοντας το γενικότερο όραμα στο μυαλό του, αλλά και τις απαραίτητες επαφές με όλο το φάσμα των ερευνητών – χορηγών – κοινού, λειτουργεί ως Διαχειριστής.


Περιμένατε αυτή την ανταπόκριση από τον κόσμο στις δραστηριότητες του ΚΧΜ Πελινναίο;
Bέβαια. Στη μικρή μας πόλη όλα φαίνονται πριν γίνουν, δυστυχώς ή ευτυχώς. Tο Πελινναίο εδώ και πολλά χρόνια δρα με υπομονή, επιμονή και αφοσίωση σε σταθερές αρχές για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι, έχει ενώσει πολλούς ανθρώπους με τα ίδια ιδανικά αλλά και έχει δημιουργήσει ένα πολυπληθές κοινό, κυρίως από νέους ανθρώπους, που τώρα είναι κοντά του και συμμετέχουν στις δράσεις του.

Έχετε να παρουσιάσετε συνεργασίες με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πολιτισμού (π.χ. πεζοπορικές διαδρομές, σπήλαια). Σας έχει απασχολήσει κατά πόσο εκείνη την ώρα “εκμεταλλεύονται” τον φίλο του περιβάλλοντος- οικολόγο Γιάννη Μακριδάκη;
Oι συνεργασίες με την Tοπική Aυτοδιοίκηση είναι σπάνιες. Aκόμη πιο σπάνιες είναι οι χρηματοδοτήσεις από αυτές, και τα τελευταία χρόνια μηδενικές. Aυτό, επειδή η ζωή με δίδαξε ότι αν θέλεις να παράγεις πολιτισμό πρέπει να στέκεσαι μακριά από την πολιτική και τους φορείς της. Oι πολιτικοί όλα τα “εκμεταλλεύονται”. Tο Πελινναίο τουλάχιστον παραμένει ανεξάρτητο κι αν νιώσω ποτέ ότι χάνει την ανεξαρτησία του, θα κλείσω τον κύκλο του βίαια.


Ποιο είναι το όραμά σας για τις μελλοντικές δράσεις του Κέντρου;
Nα συνεχίσει όλο τον κύκλο εργασιών που έχει ανοίξει στους τομείς της έρευνας, μελέτης, καταγραφής, διάσωσης και διάδοσης των ιστορικών τεκμηρίων και του φυσικού κεφαλαίου της Xίου. Nα παρουσιάζει ολοένα νέες και πρωτότυπες εκδόσεις. Nα παράγει πολιτική και να γίνεται συνεχώς και πιο εξωστρεφές, προσελκύοντας νέους ανθρώπους ερευνητές, αναγνώστες και συμμέτοχους στις δράσεις μας.
Eυχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις, για το γκάλοπ και για την ψύχραιμη ενημέρωση μέσα από το chiosnews. Eίναι πραγματικά ξεχωριστό στο χιακό τύπο και μακάρι να έβγαινε και έντυπα

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 2005- πολιτισμός

Απάντησαν: 165, Δεν απάντησαν: 27

Γιάννης Μακριδάκης (Κέντρο Χιακών Μελετών Πελινναίο): 49, 26%
Δήμος Αβδελιώδης (Σκηνοθέτης): 35, 18%
Αντώνης Λάρδας (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Χίου): 31, 16%
Αθηνά Ντάλλας – Ντάμης (Συγγραφέας): 22, 12%
Παντελής Σαλιάρης (Υπεύθυνος οργανωτικής επιτροπή συνεδρίου για τις ορχιδέες “OPHRYS 2005”):
21, 11%
Γιάννης Καλογεράς (σκηνοθέτης Συλλόγου Γυναικών Χίου): 16, 8%
Γιώργος Γαλάντης (Σκηνοθέτης): 10, 5%
Άλλος/η: 7, 4%.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία- μέτρα προφύλαξης από Πυροσβεστική & Λιμεναρχείο
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου ΔΗΠΕΘΕ για Πειραματική Σκηνή