Αρχική Νέα Τοπικά Αποδεκτή η πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών από τη ΔΕΥΑΧ για σύσταση...

Αποδεκτή η πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών από τη ΔΕΥΑΧ για σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής

22


Στην αποδοχή της πρότασης του Παραρτήματος Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών για τη συγκρότηση επιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου για το νερό, προχωρεί η Δημοτική Αρχή Χίου.
 Όπως τονίζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Μιχάλη Φυτούση έχουν εκφραστεί θετικά και άμεσα θα ενημερωθεί ο φορέας που κατέθεσε την πρόταση για να προχωρήσουν και στην υλοποίηση της.
Στην Επιστημονική Επιτροπή έχει προταθεί από πλευράς της Ένωσης Ελλήνων Χημικών να συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, τη Χημική Υπηρεσία Χίου και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χίου.
Μάλιστα στην εφημερίδα μιλά ο Πρόεδρος του παραρτήματος Β. Αιγαίου Ηλίας Πολυχνιάτης, που  εξηγεί πως ακριβώς μπορεί να λειτουργεί αυτή η Επιτροπή και το ρόλο που θα έχει, ενώ σημειώνει ότι ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει το 2002 (με το που παρουσιάστηκε το θέμα του υδραργύρου) χωρίς όμως να πάρουν τότε απάντηση. 

Συνέντευξη Ηλία Πολυχνιάτη στο Θοδωρή Πυλιώτη

“Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) είχε κάνει πρόταση από το 2002, με την εμφάνιση του προβλήματος του υδράργυρου, να συσταθεί μια Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξέταζε τα θέματα αυτά και θα έκανε προτάσεις προς το Δήμο και τη Νομαρχία και προς πάσα κατεύθυνση, δεδομένου ότι είχε διαγνώσει από τότε πως το θέμα είναι καθαρά χημικό”, μας τόνισε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Β. Αιγαίου της ΕΕΧ Ηλίας Πολυχνιάτης.
Στην πρόταση αυτή η ΕΕΧ επανήλθε τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το δικαστήριο και την αθωωτική απόφαση του Προέδρου του Παραρτήματος (δηλαδή του κ. Πολυχνιάτη).
“Η απάντηση που δέχτηκα με χαρά από τη ΔΕΥΑ Χίου ήταν ότι αποδέχεται να γίνει και μάλιστα φάνηκε ότι η παρούσα διοίκηση δεν είχε γνώση της πρότασης που έγινε το 2002”, σημείωσε ο κ. Πολυχνιάτης.
“Εμείς προτείναμε από την πλευρά μας ότι οπωσδήποτε πρέπει να είναι μέλος αυτής της Επιτροπής ο Διευθυντής της Χημικής Υπηρεσίας Χίου κ. Λάκης Φαράκλας όπως και ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος νομού Χίου ξκ. Γιώργος Στεφανίδης, που γνωρίζουν τόσο την επιστημονική φύση του θέματος αλλά και το πως είναι τα πράγματα στη Χίο.
Επίσης προτείναμε να συμμετέχει εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Χημικών, γεωλόγος από το ΓΕΩΤΕΕ και μηχανικός από το Τεχνικό Επιμελητήριο όπως και από οποιαδήποτε άλλο φορέα που θα μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει και θα έχει γνώση για αυτά τα θέματα”, συνέχισε ο κ. Πολυχνιάτης.
Τονίζοντας ότι χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις με δεδομένο ότι και ο υδράργυρος δεν είναι ένα συνηθισμένο στοιχείο για να υπάρχει άφθονη και διάχυτη εμπειρία εξήγησε ότι ο χαρακτήρας της Επιτροπής αυτής θα είναι καθαρά επιστημονικός και συμβουλευτικός προς την τοπική ηγεσία, χωρίς να δεσμεύει κανέναν, θα διαχειρίζεται ερωτήματα που θα προκύπτουν και θα εισηγείται προτάσεις εφόσον αυτές συμφωνηθούν.
Τώρα αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΔΕΥΑΧ ούτως ώστε να προσδιοριστεί πότε θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των φορέων- μελών της Επιτροπής και να συμφωνηθούν οι όροι λειτουργίας.
Στην ερώτησή μας αν θα αποτελεί και τον φορέα εκείνο που θα ενημερώνει υπεύθυνα την κοινή γνώμη, ο κ. Πολυχνιάτης ήταν κατηγορηματικός πως το θέμα αυτό είναι ευθύνη του πολιτικού φορέα. “Αν βέβαια ζητηθεί η συνδρομή για κάτι τέτοιο τότε πολύ ευχαρίστως” μας δήλωσε.
 “Η Επιτροπή με ενδιαφέρει εμένα, σαν εμπνευστή αυτής της πρότασης, να δίνει ουσιαστικές προτάσεις και θέσεις για τα ζητήματα που απασχολούν”, εξήγησε ο κ. Πολυχνιάτης σημειώνοντας παράλληλα ότι η όποια ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να μη θίγεται η Επιτροπή.
Για παράδειγμα μπορεί να εξετάσει το τι ουσίες χρησιμοποιούνται στο ταχυδιϋλιστήριο, το επίπεδο χλωρίωσης του νερού (δηλαδή ως απολυμαντικό) το οποίο δεν είναι άσχετο με το θέμα του υδραργύρου, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις σωληνώσεις κλπ.
Στην ερώτησή μας πως θα μπορέσει να ισορροπήσει η επιτροπή εν όψει και των εκλογών ώστε να μην την εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε σημείωσε:
“Κατανοώ τον προβληματισμό, αλλά δεν νομίζω ότι  πρέπει να επηρεάσει την αποφάσεις ή τις θέσεις μιας επιστημονική επιτροπής η όποια προοπτική για δημοτικές εκλογές”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαύλος Ελευθεριάδης: Ο φαύλος κύκλος της ανοχής στη διαφθορά
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 24/1/2006