Αρχική Νέα Τοπικά Δήμος Χίου: Προϋπολογισμός πολιτικής παρέμβασης και… κανάτες νερού!

Δήμος Χίου: Προϋπολογισμός πολιτικής παρέμβασης και… κανάτες νερού!

7


Ευκαιρία για πολιτικές θέσεις αλλά και για… ευφυολογήματα προσέφερε η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου για τον προϋπολογισμό του 2006. Ύψους 23 εκ. ΕΥΡΩ ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας, ενώ δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση ο ανεξάρτητος δ.σ. Νίκος Μαρτάκης και ο Πέτρος Ντομάτας.

Νερό από κανάτα
Νερό βρύσης από…. κανάτες που έφεραν το αυτοκόλλητο σήμα της ΔΕΥΑΧ προσφέρθηκε στους συμβούλους κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Χίου για τον προϋπολογισμό! Ως απάντηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Παντελάρας πρόσφερε στους συμβούλους του εμφιαλωμένο νερό, ενώ ο ΑνδρέαςΜιχαηλίδης προσφέρθηκε να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε όποιον νιώσει κάποια ενόχληση από το νερό…

Επί του… θέματος, ο Δήμαρχος Μάρκος Μεννής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως έναν από τους καλύτερους προϋπολογισμούς, ειλικρινή σε ότι αφορά τα έργα και που έχει ως στόχο να κάνει τη Χίο “ανθρώπινη πόλη”.
Επισήμανε επίσης ότι προβλέπει ένα σημαντικό χρηματικό υπόλοιπο αφού έκλεισε για το 2005 στα 2,2 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, εκ των οποίων οι 950.000 προέρχονται από τα τακτικά έσοδα (ΚΑΠ), όταν το 2002 είχε παραλάβει μόλις 250.000 ΕΥΡΩ. Το ότι παρουσιάζει αυξημένα λειτουργικά έξοδα σημείωσε πως οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες ενισχύθηκαν με μόνιμο προσωπικό. Δημοτική Αστυνομία, ΚΕΠ θα έχουν πλέον μόνιμο προσωπικό με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη οπότε από 90 οι μόνιμοι υπάλληλοι φθάνουν στους 140.

 

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενίσχυσης κοινωνικών προγραμμάτων (όπως το Βοήθεια στο Σπίτι) αλλά και στον τομέα του πολιτισμού (προβλέπονται 50.000 ΕΥΡΩ για να συνεχιστούν τα ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ), όπως και η συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης με ΔΑΕΧ και ΔΕΥΑΧ για να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στο Θέατρο “Μ. Θεοδωράκης”.

Κωδικός “αξιοπιστίας”
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Παντελάρας σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι παρά ένα τεχνοκρατικό εργαλείο και δεν είναι δύσκολο η οικονομική υπηρεσία να τον συντάξει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις για τα τέλη καθαριότητας φθάνουν στο 1,9 εκ. ΕΥΡΩ όταν πέρυσι είχαν προϋπολογιστεί 1,7 εκ. και τελικά εισπράχτηκαν 1,420 εκ.
Εξηγώντας τους λόγους που δεν το ψηφίζουν ως παράταξη σημείωσε ότι:
– περιλαμβάνει 31 προγραμματικές συμβάσεις, για τις οποίες διαφωνούν ως πολιτική φιλοσοφία
– περιέχει πολιτιστικό τέλος και
– απουσιάζει ο κωδικός “αξιοπιστίας” της Δημοτικής Αρχής που είναι πολύ χαμηλός. “Όμως έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεν θα αναγκαστείτε να κάνετε και τον απολογισμό του χρόνου ως Δημοτική Αρχή και σύμβουλοι”, κατέληξε ο κ. Παντελάρας.


Αποτύπωση πολιτικής βούλησης
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αντρέας Μιχαηλίδης συμφώνησε με το τεχνοκρατικό χαρακτήρα ενός προϋπολογισμού, που όμως -όπως είπε- αποτυπώνει την πολιτική βούληση μιας δημοτικής αρχής. στάθηκε έτσι ιδιαίτερα στα τέλη που προβλέπονται και μάλιστα με υψηλά ποσοστά για τις κάρτες στάθμευσης αλλά και τις κλήσεις (!) και το πολιτιστικό τέλος.
Σημείωσε ότι υπολογίζονται περί τα 5 εκ. ΕΥΡΩ ως έργα μέσα από το ΘΗΣΕΑ, χρηματοδοτήσεις όμως επισφαλής που είναι άγνωστο αν θα φτάσουν στα ταμεία του Δήμου στην πορεία. Επέκρινε επίσης ο συνδυασμός το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων: “Κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο αλλά δεν μας βρίσκει σύμφωνους η κατάχρηση που μπορεί να υπάρχει”, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνοντας και το θέμα της διαφάνειας.
Κατέληξε ότι θα καταψηφίσουν μεν τον προϋπολογισμό αλλά θα εκτιμήσουν κάθε έργο που θα έρθει στο Δ.Σ. προς ψήφιση.


Τοποθετήσεις συμβούλων
Τις Προγραμματικές Συμβάσεις κατήγγειλε και ο Κοσμάς Αβραμίδης λέγοντας ότι αποκλείουν έτσι τους διαγωνισμούς.
Στα σχόλια του ο Αντώνης Λάρδας χαρακτήρισε αναπτυξιακό τον προϋπολογισμό του Δήμου και αιτιολόγησε ότι τα τέλη δεν τα θέλει κανείς αλλά δεν μπορεί να τα αποφύγει αν θέλει να παράγει έργο. “Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την πόλη, να κάνουμε μια ανθρώπινη πόλη” δίνοντας και το ιδεολογικό στίγμα λέγοντας ότι κατά την άποψή του “προοδευτικός είναι αυτός που λέει ναι στις αλλαγές που ωφελούν”.
Δεν ακούστηκε ένας σοβαρός αντίλογος σημείωσε ο Αντώνης Λυπαρής στην τοποθέτησή του που ζήτησε να μάθει αν γνωρίζουν κανέναν που προσφέρει πολιτισμό δωρεάν. Σχετικά με τα πρόστιμα, σημείωσε πως αυτό σημαίνει ότι τιμωρείται κάποιος γιατί παραβαίνει κάτι που είχε αποφασιστεί.
Επίσης δευτερολογώντας ο Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα της Παιδείας και στην αξιοποίηση της σχολικής περιουσίας, για να δεχτεί την πικρόχολη κριτική του κ. Παντελάρα που του… θύμισε ότι ξέχασε από το μάθημά του την πρώτη παράγραφο του 1ου κεφαλαίου ότι όλα αυτά έγιναν γιατί τα ετοίμασαν αυτοί ως Δημοτική Αρχή.
Στο κλείσιμό του ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε τον προγραμματικών συμβάσεων σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προχωρά το φράγμα στο Φυρόλακκα ή το θέατρο Καστρομηνά για να ψηφιστεί τελικά κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός.


Θοδωρής Πυλιώτης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στην EUROVISION με Αννα Βίσση
Επόμενο άρθροΝομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη