Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Αυτοθεραπευόμενα” διαστημικά σκάφη από την ESA, του Τάσου Σαραντή

“Αυτοθεραπευόμενα” διαστημικά σκάφη από την ESA, του Τάσου Σαραντή

10

 
Προς την ανάπτυξη ενός υλικού που θα μπορούσε να επιτρέψει στα διαστημικά σκάφη να “θεραπεύουν” αυτόματα τις οπές και τις διαρροές που παρουσιάζονται στο κέλυφός τους, με ένα υλικό που μιμείται το ανθρώπινο δέρμα, κινείται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).


Το αυτοθεραπευόμενο κέλυφος των διαστημικών σκαφών αναπτύσσεται από τον Ιαν Μποντ και τον Ρίτσαρντ Τρασκ στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ως τμήμα ενός προγράμματος της ESA.


Για την ανάπτυξη του κατάλληλου υλικού, οι ερευνητές έχουν εμπνευστεί από το ανθρώπινο δέρμα, το οποίο έχει την ικανότητα να θεραπεύει ένα κόψιμο με την έκθεση του αίματος στον αέρα, ο οποίος το καταψύχει σε μια μορφή προστατευτικής κρούστας.


Οι δύο ερευνητές επινόησαν μια παρόμοια ιδέα για την προστασία των διαστημικών σκαφών. Κατασκεύασαν ένα σύνθετο υλικό, το οποίο συνενώνεται κατά φύλλα, που περιέχει εκατοντάδες κοίλες ίνες γυαλιού πλάτους 60 μικρών (ένα μικρό ισούται με το χιλιοστό του χιλιοστού). Η κάθε μία από αυτές έχει έναν εσωτερικό χώρο  διαμέτρου 30 μικρών.


Οι μισές από τις ίνες γεμίζονται με ένα συγκολλητικό πολυμερές σώμα ή μια ρητίνη, ενώ οι άλλες μισές με έναν χημικό παράγοντα που αντιδρά με το πολυμερές, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια πολύ ισχυρή και σκληρή ουσία. Οι ίνες του γυαλιού είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διασπώνται εύκολα όταν παρουσιαστεί ρωγμή στο κέλυφος του σκάφους και αναγκάζουν τις χημικές ουσίες να διαρρεύσουν. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουν και επισκευάζουν το σημείο στο οποίο έχει δημιουργηθεί οπή.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επιτυχείς δοκιμές με το σύνθετο υλικό σε μια αίθουσα όπου επικρατούσαν συνθήκες ανάλογες με αυτές του διαστήματος, ενώ εξέτασαν και την επίδραση της βαρύτητας στις προστατευτικές ιδιότητες του υλικού.


Στην επόμενη φάση προγραμματίζουν να αναπτύξουν ακόμη ισχυρότερα υλικά που θα περιέχουν ανάλογες “θεραπευτικές” ίνες τα οποία θα δοκιμάσουν σε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες, όπως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες.


Ο Κρίστοφερ Σεμπριμόσχνιγκ από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας της ESA, επικεφαλής της έρευνας για την “αυτοθεραπευόμενη” τεχνολογία, ελπίζει ότι η ανάπτυξη ανάλογων υλικών θα μπορούσε να προστατεύσει τα διαστημικά σκάφη από τους μικρομετεωρίτες. Πρόκειται για μικρά τεμάχια διαστημικών συντριμμιών, με μέγεθος μόλις μερικών χιλιοστών τα οποία ταξιδεύουν με ταχύτητα μερικών χιλιάδων μέτρων ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή, αρκετά γρήγορα για να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά  σε έναν δορυφόρο ή σε ένα διαστημικό σκάφος.


Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε επίσης ένα προστατέψει τα σκάφη από διαρροές που προκαλούνται από τις ακραίες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού, όπως και από ζημιές που προκαλούνται κατά την απογείωση, κάτι που συνέβη στο ατύχημα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στην EUROVISION με Αννα Βίσση
Επόμενο άρθροΝομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη