Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Πρόταση της Αγκυρας για Κυπριακό και άρση του “αποκλεισμού” του ψευδοκράτους

ΔΙΕΘΝΗ: Πρόταση της Αγκυρας για Κυπριακό και άρση του “αποκλεισμού” του ψευδοκράτους

5

 Πρόταση δέκα σημείων για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αρχικά με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου, τα οποία ωστόσο σχεδόν στο σύνολό τους αποσκοπούν στην άρση “αποκλεισμού” του ψευδοκράτους παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνοντας λόγο για “νέα πρωτοβουλία”.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα τη Δευτέρα, ο Γκιουλ αναφέρθηκε στο “σχέδιο δράσης” το οποίο περιλαμβάνει:


– τη χρησιμοποίηση των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών από πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας
– το άνοιγμα των λιμανιών Αμμοχώστου, της Κερύνειας και του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου (“Ερτζάν”)
– την διεξαγωγή χωρίς περιορισμούς εμπορίου από τα κατεχόμενο προς τις ελεύθερες περιοχές και τις τρίτες χώρες καθώς και την εφαρμογή των ρυθμίσεων της ΕΕ για οικονομική ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων και την εφαρμογή καθεστώτος Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων.


– τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές, πολιτισμικές και κοινωνικές συναντήσεις


– την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου, υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο του 2006


– την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης από πλευράς ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το μελετά ο ΟΗΕ
Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αναμένεται να τοποθετηθεί επί του λεγόμενου “σχεδίου δράσης” της Τουρκίας για την Κύπρο, μετά τη συνάντησή του με το Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στο Νταβός της Ελβετίας.


Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού υποστηρίζουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι “πολύ πιθανό” να καλωσορίσει τη συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια, εκτιμώντας ότι είναι υποβοηθητική των προσπαθειών προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. “Η Ελλάδα είναι παρούσα, όπου κρίνει, όποτε κρίνει και όπως κρίνει” δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Θετική αντίδραση της ΕΕ
Θετική ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προτάσεις που υπέβαλε η Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος, Όλι Ρεν, αναφέρει: “Η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες προόδου που γίνονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Κυπριακού. Το status quo δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”.
“Η τουρκική πρόταση χρήζει προσεκτικής εξέτασης και αυτό ακριβώς ζήτησα να πράξουν οι υπηρεσίες μου. Αντιλαμβάνομαι ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να αποτελέσει βάση για περαιτέρω συνομιλίες των ενδιαφερόμενων μερών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει σε μια τέτοια συζήτηση” προσθέτει.
“Υπογράφοντας το πρωτόκολλο τον Ιούλιο του 2005, η Τουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη – μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες αναμένουμε να ικανοποιήσει πλήρως. Τον Απρίλιο του 2004 η ΕΕ δεσμεύτηκε να θέσει τέλος στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Επιτροπή έχει κάνει προτάσεις για την άρση της απομόνωσης και ελπίζει πως το Συμβούλιο θα λάβει σύντομα αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την πάγια θέση της, η Επιτροπή δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την επανάληψη των συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Έθνη για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό” καταλήγει η ανακοίνωση Ρεν.
Αντιδράσεις Λευκωσίας και Αθήνας
“Ξαναζεσταμένο φαγητό” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την πρόταση της Τουρκίας για προώθηση λύσης του Κυπριακού. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Ιακώβου ανέφερε ότι η ίδια πρόταση είχε υποβληθεί και πριν από μήνες από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και έπεσε στο κενό. Είπε επίσης ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει την πρόταση για σκοπούς εντυπώσεων.
Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι πρόκειται για προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει δύο θέματα τα οποία δεν μπορούν να συνδεθούν. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα και ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Όσον αφορά το άνοιγμα των λιμανιών της στα Κυπριακά πλοία, ο κ.Ιακώβου τόνισε ότι πρόκειται για υποχρέωση της Τουρκίας, την οποία ανέλαβε έναντι της ΕΕ και όχι έναντι της Κύπρου.
Εμείς, είπε ο κ. Ιακώβου, δεν πρόκειται να δεχθούμε σύνδεση αυτών των θεμάτων και αναμένουμε από την Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αργά ή γρήγορα, είπε, θα υποχρεωθεί να το πράξει.
“Σημασία έχει να βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, έτσι όπως έχει περιγραφεί δια στόματος του πρωθυπουργού και του Κυπρίου Προέδρου και οι όποιες κινήσεις να είναι κινήσεις ουσίας” παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την κίνηση της Τουρκίας να υποβάλει στον ΟΗΕ πρόταση σχετική με το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της Τουρκίας στην υποβολή της σχετικής πρότασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι “η Τουρκία έχει ενδεχομένως κάθε λόγο να βγεί από τη θέση όπου βρίσκεται” μετά από τις αποφάσεις της ΕΕ (όπου “συνέβαλε ισχυρά η χώρα μας”).
“Αν αναζητά όμως τρόπους για να μην ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις, τότε θα μιλήσουμε για κινήσεις εντυπωσιασμού, δεδομένου ότι επί της ουσίας η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πεδίο της ΕΕ” πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος.
Σχολιάζοντας την πρόταση, την οποία απέρριψε, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρ.Παπουτσής δήλωσε: “Υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και ότι η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τις οποίες οφείλει να σεβαστεί χωρίς παρεκκλίσεις.
“Αυτές τις παραμέτρους η Τουρκία τις ξεχνά στην πρόταση της. Για τον λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απορρίψει με αποφασιστικότητα την τουρκική πρόταση εμμένοντας στην πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει την ακινησία και το ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων”.
Σχόλια Ερντογάν
“Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μην λειτουργεί με τη λογική της απόκρυψης και να ψηφίσει την έκθεση που ετοίμασε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το δημοψήφισμα του 2004” δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε την ΕΕ να “τηρήσει τις υποσχέσεις της” σχετικά με την άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε “απαράδεκτη, την προσπάθεια της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να μεταθέσει την υπόθεση της Κύπρου, από τη βάση του ΟΗΕ σε αυτήν της ΕΕ” και αναφέρθηκε στις “υποσχέσεις” της Ένωσης.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως πριν από το δημοψήφισμα του 2004, “ηγέτες των χωρών μελών του Συμβουλίου της ΕΕ, έλεγαν στην Τουρκία, στηρίξτε το σχέδιο Ανάν και θα δείτε η ’ΤΔΒΚ’ θα βγει δικαιωμένη και πως σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, εμείς θα κάνουμε τα δέοντα”. Ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην ΕΕ, είπε πως “η Τουρκία και η ’ΤΔΒΚ’ τήρησαν την υπόσχεσή τους, αλλά εσείς δεν κάνατε το ίδιο. Όσο δεν τηρείτε το λόγο σας μην περιμένετε από μας κάτι διαφορετικό”.


Ανέφερε επίσης πως θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα ζητήματα αυτά με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ξένους ηγέτες, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.


“Κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία να ακολουθήσει παθητική εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στη μη επίλυση. Η Τουρκία θα συνεχίσει την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική. Θα συνεχίσει να αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στον κόσμο και την περιοχή της” κατέληξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκία για το Κυπριακό ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάγκη “να καταλήξει η διεθνής κοινότητα σε μια λύση που θα βασίζεται στο σχέδιο Ανάν”.
“Συνεχίζουμε να παραμένουμε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε αυτό το θέμα, και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για να προχωρήσουμε προς κάποιου είδους διευθέτηση, αυτό (σ.σ. η τουρκική πρόταση) είναι σίγουρα ένα βήμα που καλωσορίζουμε” συμπλήρωσε.


“Δεν μπορώ να σχολιάσω τις λεπτομέρειές της” συνέχισε ο κ. Μακόρμακ, αλλά προσέθεσε ότι “για να φθάσουμε σε μια λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα θα χρειασθεί η επίδειξη καλής θέλησης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.


Αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ταυτόχρονη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελεί θετική προοπτική που θα διευκόλυνε τις προσπάθειες για λύση, και σε αυτό το πνεύμα τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να “οικοδομήσουν πάνω στις τουρκικές προτάσεις, στην προσπάθεια αναζήτησης δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του προβλήματος”.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στην EUROVISION με Αννα Βίσση
Επόμενο άρθροΝομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη