Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Στις κάλπες οι Παλαιστίνιοι, σε πορεία επιστροφής στον “οδικό χάρτη” το...

ΔΙΕΘΝΗ: Στις κάλπες οι Παλαιστίνιοι, σε πορεία επιστροφής στον “οδικό χάρτη” το Ισραήλ

12

 Με τον παλαιστινιακό λαό να οδεύει την Τετάρτη στις κάλπες για τη “μετωπική” σύγκρουση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρ καλεί σε πλήρη εφαρμογή του “οδικού χάρτη”, αναδεικνύοντας την ανάγκη παράδοσης κατεχόμενων εδαφών.
Ο Εχούντ Ολμέρ -ο οποίος πέραν της πρωθυπουργίας ανέλαβε και τα ηνία του κόμματος Καντίμα λόγω της βεβαρυμένης κατάστασης της υγείας του Αριέλ Σαρόν- έδωσε το στίγμα της τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει στην ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη σε ομιλία του στο πλαίσιο ετήσιας διάσκεψης επί θεμάτων ασφαλείας.
Για τον Εχούντ Ολμέρ πρωταρχικός στόχος είναι η διαμόρφωση καθαρών συνόρων το ταχύτερο δυνατόν. “Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι μέσω της πλήρους εφαρμογής του ’οδικού χάρτη’” ανέφερε μία ημέρα πριν από την προσφυγή του παλαιστινιακού λαού στις κάλπες.
“Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις που υιοθετήσαμε στο πλαίσιο του ’οδικού χάρτη’ και καλούμε την παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα να πράξει το ίδιο” συνέχισε ο Ολμέρ, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό της ανέγερσης νέων οικισμών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Παλαιστινίων και στη διάλυση παράνομων οικισμών.
“Η επιλογή μεταξύ του να αφήσουμε τους εβραίους να ζουν σε όλα τα σημεία της γης του Ισραήλ ή να ζουν σε ένα κράτος με εβραϊκή πλειοψηφία επιτάσσει την παράδοση τμημάτων της γης του Ισραήλ” υπογράμμισε για να συμπληρώσει: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κρατάμε τμήματα εδαφών, όπου ζουν οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους”.
Επί του θέματος ο Εχούντ Ολμέρ επισήμανε πως προτιμά τη σύναψη συμφωνιών κατόπιν διαπραγμάτευσης “περισσότερο από μία νέα μονομερή αποχώρηση”, έπειτα από την “αποδέσμευση” της Λωρίδας της Γάζας τον περασμένο Αύγουστο με απόφαση του Αριέλ Σαρόν.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, πως το Ισραήλ θα συνεχίσει “να διατηρεί ζώνες ασφαλείας, τους κύριους εβραϊκούς οικισμούς και τοποθεσίες σημαντικές για τον εβραϊκό λαό, και κυρίως την Ιερουσαλήμ ενωμένη κάτω από ισραηλινό έλεγχο”. Ο Ολμέρ διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρχει εβραϊκό κράτος δίχως να τελεί η Ιερουσαλήμ υπό ισραηλινή κυριαρχία, μεταδίδει το Reuters.
Ως προς το εξίσου σημαντικό ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων ο Εχούντ Ολμέρ ήταν σαφής: “Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα ενταχθούν μόνο στο παλαιστινιακό κράτος. Δεν θα υπάρξουν πρόσφυγες στο Ισραήλ. Αυτή είναι η θέση και των Αμερικανών”.
Αμπάς: “Αποφασιστική καμπή προς την ανεξαρτησία”
Λίγες ώρες πριν από την προσέλευση στις κάλπες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί “μία αποφασιστική καμπή προς την παλαιστινιακή ανεξαρτησία”.
“Είναι μία μεγάλη ημέρα που αποκτά ιστορική σημασία διότι αποτελεί μια αποφασιστική καμπή στον δρόμο προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας” ανέφερε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ επέτρεψε τελικώς την ψηφοφορία στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ και την Τετάρτη περίπου 6.000 Παλαιστίνιοι αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε έξι εκλογικά τμήματα στην περιοχή. Περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί θα έχουν αναπτυχθεί για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρ δήλωσε πως τάσσεται υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους “σύγχρονου και δημοκρατικού”. Αναφερόμενος στις παλαιστινιακές εκλογές της Τετάρτης τόνισε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς την εθνική ανεξαρτησία των Παλαιστινίων.
“Οι Παλαιστίνιοι έχουν μία νέα ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος των εθνικών προσδοκιών τους, όπως και εμείς παραιτηθήκαμε από τις δικές μας προσδοκίες στον τομέα αυτό” επισήμανε.


“Στις εκλογές τους οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους ή θα αφήσουν για μία ακόμα φορά τα κλειδιά στους εξτρεμιστές που τους είχαν καταδικάσει σε μία δυστυχισμένη ζωή με ταλαιπωρίες στο παρελθόν” κατέληξε ο Εχούντ Ολμέρ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στην EUROVISION με Αννα Βίσση
Επόμενο άρθροΝομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη