Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42%

ΕΛΛΑΔΑ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42%

5

 Με τη ρύθμιση για εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42% από την πρώτη Κυριακή διαφώνησε η αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει εκλογικά θέματα. Συμφωνία των κομμάτων για τα “λευκά”.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της ρύθμισης του “42%”, τονίζοντας ότι αποτελεί προεκλογική προγραμματική δέσμευση της ΝΔ.
Για το θέμα των λευκών ψηφοδελτίων, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το σχετικό άρθρο προστίθεται για να μην υπάρξει η παραμικρή ασάφεια.


Ο Κ.Σκανδαλίδης και ο Ευ.Βενιζέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι η ρύθμιση για τα “λευκά” θα πρέπει να ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία από τα δύο τρίτα της Βουλής, προκειμένου να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Συμφώνησαν με την ουσία της ρύθμισης, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης πρότεινε αυτή η διάταξη να κατοχυρωθεί συνταγματικά στο πλαίσιο της επερχόμενης αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας.


Το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε για την ρύθμιση της εκλογής δημάρχων και νομαρχών με “42%” από την πρώτη Κυριακή.
Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε ότι και με το νέο σύστημα εκλογής δημάρχων θα κυβερνούν οι μειοψηφίες και ότι οι συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο σε προγραμματική βάση είναι δυνατές μόνο με απλή αναλογική.
Με το “42%” εγκλωβίζετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εισάγετε τη λογική του δικομματισμού σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ.Κουβέλης.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ δέχθηκαν τη ρύθμιση για τα “λευκά” όχι όμως αυτή για την αύξηση των αποσπασμένων στα κόμματα.
Με το νομοσχέδιο, εκτός από την πρόβλεψη για εκλογή δημάρχων και νομαρχών με ποσοστό από 42% και πάνω (άρθρα 2 και 3), προστίθεται η ρητή διάταξη για τη μη προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων στο εκλογικό μέτρο (άρθρο 1), ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αποσπασμένων στα πολιτικά γραφεία όλων των κομμάτων κατά 20 άτομα (άρθρο 4).
news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στην EUROVISION με Αννα Βίσση
Επόμενο άρθροΝομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη