Αρχική Νέα Τοπικά Γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας: Τριμερής συνάντηση για να αρθούν τα νομικά...

Γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας: Τριμερής συνάντηση για να αρθούν τα νομικά κενά

11

 ΣΕ ΝΕΑ τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα καθορισθεί επακριβώς το πλαίσιο της απασχόλησης των γιατρών στα πλοία της ακτοπλοΐας.


Χθες εκπρόσωποι της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Σακέλης διευθύνων σύμβουλος της Blue Star Ferries και ο γενικός διευθυντής της Ενωσης κ. Νίκος Καβαλιέρος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο προκειμένου να συζητήσουν το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης που θα υλοποιεί τη σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο από τη Βουλή και προβλέπει τη στελέχωση των πλοίων της ακτοπλοΐας με γιατρούς.


Στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η θέσπιση θέσεων γιατρών στα πλοία είναι αναγκαία για να προσφέρονται πρώτες βοήθειες σε επείγουσες περιπτώσεις.


Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών δεν αρνήθηκαν ότι η ύπαρξη γιατρού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποβεί σωτήρια.


Από τη συνάντηση προέκυψε ότι οι γιατροί θα τοποθετηθούν σε γραμμές μεγάλων αποστάσεων και μόνο σε συμβατικά πλοία. Πρόκειται για τις γραμμές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, της Χίου-Μυτιλήνης και Σάμου Ικαρίας, θα αφορά περίπου το 25% των πλοίων της ακτοπλοΐας.


Η πραγματοποίηση μία νέας συνάντησης με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΥΕΝ κρίθηκε αναγκαία, καθώς το σχέδιο υπουργικής απόφασης που παρουσίασε ο κ. Γιαννόπουλος και το οποίο δεν γνώριζαν οι ακτοπλόοι προς έκπληξη του υφυπουργού Υγείας, δεν αντιμετώπιζε μία σειρά θεμάτων που είναι κυρίως αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και έχουν και νομικό χαρακτήρα.


Οι εκπρόσωποι της ΕΕΑ έθεσαν δύο κυρίως θέματα.


Το πρώτο αφορά την ασφαλιστική κάλυψη του γιατρού έναντι τρίτων (αστική ευθύνη). Ολοι όσοι εργάζονται στο πλοίο είναι ασφαλισμένοι στα P&I Club για αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Η κάλυψη αυτή πρέπει να δοθεί και για τον γιατρό και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να το συζητήσουν με τους ασφαλιστές τους, καθώς δεν υπάρχει και ανάλογο προηγούμενο.


Το δεύτερο θέμα αφορά το κόστος ενδιαίτησης του γιατρού το οποίο πρέπει να καλυφθεί από την πολιτεία. Μία καμπίνα που θα κρατά ο γιατρός έχει σημαντικό κόστος για μία ακτοπλοϊκή εταιρεία που ξεπερνά και τα 100.000 ευρώ ετησίως. Οταν το σύνολο σχεδόν της ακτοπλοΐας λειτουργεί υπό καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας δεν μπορεί να επωμισθεί και το κόστος αυτό δηλώνουν ακτοπλοϊκοί κύκλοι.


Πάντως όπως εκτιμάται όλα τα θέματα θα αντιμετωπισθούν σχετικά σύντομα και πάντως μέσα στο επόμενο δίμηνο.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΛΑΔΑ: Στην EUROVISION με Αννα Βίσση
Επόμενο άρθροΝομαρχιακό Συμβούλιο την Πέμπτη