Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το 2005 ήταν η θερμότερη χρονιά μέσα σε έναν αιώνα, του Τάσου...

Το 2005 ήταν η θερμότερη χρονιά μέσα σε έναν αιώνα, του Τάσου Σαραντή

9

 To 2005 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην επιφάνεια της γης, από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν άρχισε η επιστημονικά τεκμηριωμένη μέτρηση και η δειγματοληψία των θερμοκρασιών, ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).


Η μέση θερμοκρασία στην αρκτική ζώνη, όπου παρατηρήθηκε μια επιτάχυνση του λιώσιμου των πάγων ήταν ιδιαίτερα υψηλή, επισημαίνει επίσης το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA που έκανε τις αναλύσεις των δεδομένων που ελήφθησαν από 7.200 μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο.


Πέντε από τις πιο ζεστές χρονιές καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία, με το 1998 να έχει υψηλές θερμοκρασίες που προσεγγίζουν εκείνες του 2005. Τη χρονιά εκείνη, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το θαλάσσιο ρεύμα του Ειρηνικού ήταν το θερμότερο σε διάστημα ενός αιώνα, επιφέροντας μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο σύνολο του πλανήτη, εξηγεί η NASA στην ανακοίνωσή της..


To πιο αξιοσημείωτο με το 2005 είναι ότι η σαφής άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη σημειώθηκε χωρίς την επίδραση του Ελ Νίνιο. “Οι πέντε θερμότερες χρονιές κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα εμφανίστηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια” επισήμανε ο Τζέιμς Χάνσεν διευθυντής του Ινστιτούτου Goddard. Οι άλλες ζεστές χρονιές της τελευταίας δεκαετίας εκτός του 2005 και του 1998, ήταν το 2002, 2003 και 2004.


“Η πρόσφατη αυτή άνοδος της θερμοκρασίας συμπίπτει με μια ταχεία αύξηση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων”, υπογραμμίζει η NASA. “Εκ του γεγονότος αυτού, η ταχεία αναθέρμανση που παρατηρήθηκε καθιστά επείγουσα τη διεξαγωγή συνομιλιών για το πώς θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων που επιβαρύνουν την αναθέρμανση της ατμόσφαιρας”, επισημαίνει η διαστημική υπηρεσία.


Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 είναι τώρα 0,6 βαθμοί Κελσίου. Η συνολική άνοδος της θερμοκρασίας από τα μέσα του περασμένου αιώνα είναι 0,8 βαθμοί Κελσίου.


Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της NASA, η τρέχουσα άνοδος της θερμοκρασίας σημειώνεται σχεδόν παντού συγχρόνως και είναι μεγαλύτερη στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη στο βόρειο ημισφαίριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει ότι στο βόρειο ημισφαίριο η μέση θερμοκρασία το 2005 ήταν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 1998. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, οι μεγαλύτερες ετήσιες και εποχικές άνοδοι της θερμοκρασίας έχουν σημειωθεί στην Αλάσκα, στη Σιβηρία και στην Ανταρκτική  Χερσόνησο.


Ανοδος της θερμοκρασίας έχει σημειωθεί και στις περισσότερες ωκεάνιες περιοχές που, επειδή είναι απομακρυσμένες από τις μεγάλες πόλεις,  οι κλιματολόγοι δεν συνδέουν απαραίτητα το φαινόμενο με την επιρροή της ρύπανσης από τις αστικές περιοχές.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/1/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας: Τριμερής συνάντηση για να αρθούν τα νομικά κενά
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 27/1/2006