Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ενέκρινε την Έκθεση και απέρριψε το Σχέδιο Σύστασης για την “Καταδίκη των...

Ενέκρινε την Έκθεση και απέρριψε το Σχέδιο Σύστασης για την “Καταδίκη των εγκλημάτων που διεπράχθησαν από κομμουνιστικά καθεστώτα” το Συμβούλιο της Ευρώπης

21

Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων για την «αναγκαιότητα διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», που εισηγήθηκε ο κ. Γκόραν Λιντμπλάντ (Goran Lindblad). Η πρόταση ψηφίσματος εγκρίθηκε με 99 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 12 αποχές.


Αντίθετα, η Ολομέλεια απέρριψε το σχέδιο σύστασης, που συνόδευε την πρόταση ψηφίσματος, διότι δεν συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα δυο τρίτα της πλειοψηφίας. Για την πρόταση ψηφίσματος απαιτείτο απλή πλειοψηφία.


Στο σύνολο των έξι τροπολογιών που είχαν προταθεί εγκρίθηκαν μόνο δύο, ενώ απορρίφθηκαν οι πλέον επίμαχες που επιχειρούσαν ν’ απαλλάξουν το κείμενο της πρότασης ψηφίσματος από κάθε αναφορά και παραλληλισμό ανάμεσα σε κομμουνισμό και ναζισμό.


Παρ’ όλ’ αυτά στην παράγραφο 4 της πρότασης ψηφίσματος «η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναγνωρίζει ότι παρά τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων, ορισμένα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα εργάσθηκαν για τη υλοποίηση της δημοκρατίας».


Με την πρόταση ψηφίσματος υποστηρίζεται ότι «τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα που ήταν στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη κατά τον περασμένο αιώνα, και που παραμένουν ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου, χαρακτηρίσθηκαν χωρίς εξαίρεση από μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Βάσει του ψηφίσματος, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί όλα τα κομμουνιστικά με μετά-κομμουνιστικά κόμματα των χωρών μελών του ΣτΕ να επανεξετάσουν την ιστορία του κομμουνισμού, αλλά και το προσωπικό τους παρελθόν, να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη θέση τους και να πάρουν τις αποστάσεις τους από τα εγκλήματα που διεπράχθησαν και να τα καταδικάσουν χωρίς αμφισβήτηση.


Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας: Τριμερής συνάντηση για να αρθούν τα νομικά κενά
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 27/1/2006