Αρχική Νέα Τοπικά Βεβαίωση Εθνική Σχολής Δημόσιας Υγείας για δείγμα πόσιμου νερού

Βεβαίωση Εθνική Σχολής Δημόσιας Υγείας για δείγμα πόσιμου νερού

9


“Όλες οι τιμές των παραμέτρων που μετρήθηκαν είναι σημαντικά μικρότερες των παραμετρικών τιμών που προβλέπεται από την υγειονομική διάταξη και κατά συνέπεια το νερό είναι κατάλληλο για πόσιμο”, τονίζει στο έγγραφό της προς τη ΔΕΥΑΧ ο καθηγητής της Υγειονομικής Σχολής Αθηνών κ. Ν. Κατσίρης, ύστερα από τα αποτελέσματα των Φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγμάτων νερού του Διυλιστηρίου Ψαρόπετρας που προσκομίστηκαν στις 9 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους από τον πλέον έγκριτο φορέα, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.


Μαζί με τη διαβεβαίωση του Δημάρχου Χίου Μάρκου Μεννή, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξη τύπου, ότι το χημείο που λειτουργεί παρά το ταχυδιϋλιστήριο μετρά κάθε 4 ώρες βασικούς  δείκτες τονίζεται πως το νερό που παρέχεται προς κατανάλωση και γεμίζει τα ντεπόζιτα των σπιτιών μας πληρούν τις προδιαγραφές για το πόσιμο νερό.


Δήλωση Δημάρχου
“Η πολύχρονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για να αντιμετωπίσει του υδρευτικού προβλήματος της πόλης μας, επικεντρώνεται σε δυο σημεία: την επάρκεια και την ποιότητα του νερού που έχουμε όλοι στα σπίτια μας, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής.
“Η προσπάθεια αυτή, βρίσκεται σε καθοριστικό σημείο. Προκειμένου να έχουμε όλα τα επιστημονικά στοιχεία υπόψη μας, ζητήσαμε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας να πραγματοποιήσει αναλύσεις στο νερό του υδρευτικού μας δικτύου.
“Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα ανακοινώνω στους πολίτες της Χίου, συνέχισε ο Δήμαρχος Χίου, ότι έχουμε στη διάθεσή μας τις μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις που διενέργησε μετά από αίτημά μας η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε δείγμα νερού από το υδρευτικό δίκτυο του Δήμου μας. σύμφωνα με τις αναλύσεις αυτές, που εξετάζουν πλήθος παραμέτρων, το νερό του Δήμου μας, είναι απολύτως κατάλληλο για πόσιμο.
Θεωρώ ότι η ανάλυση αυτή, από κορυφαίο επιστημονικό φορέα της χώρας μας, επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι στην πόλη μας διαθέτουμε πόσιμο νερό.
Αισθάνομαι την ανάγκη την ώρα αυτή να ευχαριστήσω τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ και να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική επίλυση του υδρευτικού προβλήματος”, κατέληξε για να δεχτεί στη συνέχεια τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Οι μετρήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αφορούν 15 σημεία (βλέπε σχετικό πίνακα), μεταξύ των οποίων νιτρικά, νιτρώδη, αμμώνιο φθοριούχα που μπορεί να προέρχονται για παράδειγμα από γεωργικές καλλιέργειες αλλά και στοιχεία που μπορεί να βρίσκονται σε καταλύτες, μπαταρίες κλπ. όπως υδράργυρο, νικέλιο, κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο και σίδηρο.

Έλεγχοι ανά 4ώρο
Σε κανέναν από τους δείκτες αυτούς οι μετρήσεις δεν βρίσκονται κοντά στο όριο που ορίζεται από την Κοινή υπουργική Απόφαση για τα πόσιμα νερά.
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα στο τι γίνεται με το νερό που τρέχει στη βρύση των σπιτιών μας, ο κ. Μεννής επανάλαβε ότι μέχρι το ντεπόζιτο το νερό είναι πόσιμο. Παρακάλεσε έτσι να προχωρήσουν οι πολίτες στον καθαρισμό αυτών.
Στο κρίσιμο ερώτημα τι γίνεται με το νερό που δόθηκε στην κατανάλωση μια μέρα πριν ή μια μέρα μετά από την ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα. Ο κ. Μεννής απάντησε όπως είχε κάνει και στη συνέντευξη στην ΠΑΤΡΙΔΑ- TV ότι κάθε 4 ώρες εξετάζονται από το Χημείο.
Στην ερώτηση για το θολό νερό που έφτασε σε ορισμένες περιοχές της πόλης τις προηγούμενες μέρες, ο Μάρκος Μεννής δήλωσε πως επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος σε ότι αφορά την πλύση των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στο διυλιστήριο. Προσπάθησε πάντως να δικαιολογήσει τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο διυλιστήριο που λειτουργεί για πρώτη φορά σε νησί.
Τέλος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΧ στο χθεσινοβραδινό συμβούλιο επρόκειτο να αποφασίσει για το θέμα σύστασης της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως πρότεινε το Παράρτημα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσίφτης και Μπασιάκος (αν δεν τον προλάβει ο ανασχηματισμός) έρχονται για τα Εγκαίνια του Φραγματος στης “Κόρης το Γεφύρι”
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο-καιρός, 28/1/2006