Αρχική Νέα Τοπικά Απολογισμός έτους για την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου

Απολογισμός έτους για την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου

7


Τον απολογισμό της “αντεγκληματικής πολιτικής” της περσινής χρονιάς παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, ανακοινώνοντας παράλληλα και τους στόχους της φετινής χρονιάς.
Προσηλωμένη στο βασικό στόχο της “αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος” η πολιτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ευτυχώς για εμάς περνά αδιάφορη στο νησί αφού σύμφωνα με την έκθεση “δεν έχει εντοπισθεί- καταγραφεί εγκληματική δράση που να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος”.
Βέβαια η παρουσίαση των στοιχείων από τον αστυνομικό Διευθυντή Χίου Ηλία Αρβυθά, σε ένα ευρύ κοινό που τίμησε με την παρουσία του την Αστυνομία, είχε μια σειρά από αριθμητικά στοιχεία. Όμως οι αριθμοί και τα στατιστικά πολλές φορές μπορεί να μη δείχνουν και την κοινωνική διάσταση ενός προβλήματος.
Τα στοιχεία για παράδειγμα σχετικά με τις κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών δείχνουν την έκταση του προβλήματος που υπάρχει; Το γεγονός ότι το 2005 κατασχέθηκαν 131 ναρκωτικά χάπια (αντί των 389 κατά το 2004) δείχνει άραγε ότι μειώθηκε το πρόβλημα;
Επειδή σίγουρα δεν το πιστεύουν οι αστυνομικοί για αυτό το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με το Δήμο Καρδαμύλων σχετική μερίδα στις 3 Φεβρουαρίου. Το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση των μαθητών και το απόγευμα των ενηλίκων.
Επίσης κατασχέθηκαν 1587,43 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 1,36 γραμμάρια ηρωίνης που δίνει το συμπέρασμα πως “στην περιοχή μας διακινούνται ναρκωτικά σε μικρές ποσότητες με προβάδισμα την κάνναβη”.
Εκεί που τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν σίγουρα τη δουλειά που γίνεται είναι στο θέμα της οδικής ασφάλειας.. Συγκεκριμένα σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν περίπου κατά 3 φορές οι νεκροί από θανατηφόρα δυστυχήματα. Το 2005 έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 11 άτομα σε 9 συνολικά θανατηφόρα τροχαία όταν το 2004 είχαμε παρουσιάσει πολύ καλό δείκτη πανελλαδικά, αφού το δυσάρεστο αυτό νούμερο έδειχνε 4 νεκρούς.
Εντύπωση στο συγκεκριμένο θέμα της οδικής ασφάλειας, που είναι τέταρτο στις προτεραιότητες της Αστυνομίας, ότι στις κυριότερες ευθύνες δεν αναφέρονται τόσο η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου όσο και ο κακός φωτισμός. Αντίθετα η έλλειψη προσοχής οδηγών, η μέθη, η παραβίαση προτεραιότητας, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η υπερβολική ταχύτητα και τέλος η μηχανική βλάβη αποτελούν κατά την έκθεση οι κυριότερες αιτίες.
Ορισμένα ακόμα στοιχεία από τους “στόχους” της αστυνομίας είναι οι παραβάσεις για ηχορύπανση, τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βεβαιώθηκαν 75 παραβάσεις, ενώ σε δίκυκλα βεβαιώθηκαν 105 παραβάσεις. Στο στόχο δεν συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι σε είδη τροφίμων. Αιτία όπως μας εξήγησαν κύκλοι από την αστυνομία πως πρόκειται για μια αρμοδιότητα (αγορανομία) που τους έχει αφαιρεθεί και στην ουσία υποστηρίζουν μόνο το τμήμα εμπορίου ή το κάνουν με δικής τους πρωτοβουλία.
Μέσα στις προτεραιότητες της αντγεκληματικής πολιτικής είναι και η επικοινωνιακή πολιτική. Βασικό στοιχείο όμως που πρέπει να έχουν υπόψη οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου είναι ότι οι δημοσιογράφοι δουλεύουν όπως τους ίδιους. Πρέπει να έχουν το συμβάν την ώρα που γίνεται και όχι την επομένη ημέρα όταν θα… λειτουργήσει η υπηρεσία και θα εκδοθεί δελτίο τύπου…

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσίφτης και Μπασιάκος (αν δεν τον προλάβει ο ανασχηματισμός) έρχονται για τα Εγκαίνια του Φραγματος στης “Κόρης το Γεφύρι”
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο-καιρός, 28/1/2006