Αρχική Πολιτισμός Η Επιστημονική Κοινότητα Κρήτης τιμά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη

Η Επιστημονική Κοινότητα Κρήτης τιμά τον κορυφαίο Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη

8

 Το διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο  “ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ / MUSIC AND UNIVERSAL HARMONY” είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό κ. Μίκη Θεοδωράκη. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου 2006 στο Ηράκλειο της Κρήτης.


Η πρωτοβουλία και η διοργάνωση του Συμποσίου ανήκει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης,  στο οποίο ο κ. Μίκης Θεοδωράκης είναι Επίτιμος Διδάκτορας. Στόχος του Συμποσίου είναι η διεπιστημονική θεώρηση της Μουσικής και η κριτική συζήτηση της θεωρίας του κ. Μίκη Θεοδωράκη για τη “Συμπαντική Αρμονία”.


Οι ομιλητές είναι Επιστήμονες και ειδικοί Ερευνητές του προκλητικού φαινομένου της Μουσικής από τα ακόλουθα 10 πανεπιστήμια: Κρήτης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Νέας Υόρκης, Cornell, Columbia, Λονδίνου, Εδιμβούργου, Παρισίων και Uppsala.


 Ο τιμώμενος θα μιλήσει για τη “Συμπαντική Αρμονία”. Οι άλλοι ομιλητές θα επικεντρωθούν στο  φαινόμενο της Μουσικής  και στη συζήτηση της θέσης  του κ. Μίκη  Θεοδωράκη για τη “Συμπαντική Αρμονία” –  μια θεώρηση που εκφράζει τη φιλοσοφική του προσέγγιση και τον απασχολεί από τα χρόνια της νεότητάς του μέχρι σήμερα.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου,  Καθηγητής Ψυχολογίας κ. Γιάννης Κουγιουμουτζάκης: “Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι διακεκριμένοι ομιλητές από τα άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού τιμούμε  μια  πολυσήμαντη, πολύμοχθη, πολύκλωνη και πολυτάλαντη  προσωπικότητα – το δημιουργό, το στοχαστή, τον άνθρωπο, που, ίσως περισσότερο από όλους, συνθέτει τον ταραγμένο 20ό αιώνα  και παράλληλα τον Κρητικό, τον Έλληνα και  Πολίτη του Κόσμου κ. Μίκη Θεοδωράκη. Στο Συμπόσιο αυτό η Επιστήμη  θα συζητήσει  με την ισάξια της Μούσα, την Τέχνη – την Τέχνη που στοχάζεται”.


Το Συμπόσιο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαρτίου 2006, στο Συνεδριακό Κέντρο Creta Maris, στην περιοχή Χερσονήσου Κρήτης. Το  Συμπόσιο θα έχει αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα και θα κλείσει το βράδυ της  τελευταίας ημέρας  με Συναυλία πέντε έργων του κ. Μίκη Θεοδωράκη.


Το τίμημα συμμετοχής στο Συμπόσιο είναι συμβολικό (30 – 50 ευρώ), αφού βούληση των διοργανωτών είναι να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερομένους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του. Τα τυχόν έσοδα που θα προκύψουν από το Συμπόσιο θα διατεθούν για την έκδοση στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα τόμου,  που θα βασίζεται στις εργασίες του Συμποσίου.


Στην ιστοσελίδα του Συμποσίου είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις εργασίες του:


http://www.fks.uoc.gr/MikisTheodorakis/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσίφτης και Μπασιάκος (αν δεν τον προλάβει ο ανασχηματισμός) έρχονται για τα Εγκαίνια του Φραγματος στης “Κόρης το Γεφύρι”
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο-καιρός, 28/1/2006