Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανακαλύφθηκε εξωηλιακός πλανήτης παρόμοιος με τη Γη, του Τάσου Σαραντή

Ανακαλύφθηκε εξωηλιακός πλανήτης παρόμοιος με τη Γη, του Τάσου Σαραντή

6

 Ένας πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, τα χαρακτηριστικά του οποίου μοιάζουν με εκείνα της γης, ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από τη γη μας, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα αστρονόμων.


Ο νέος πλανήτης είναι συμπαγής και πιθανώς αποτελείται από βράχους και πάγο και έχει μάζα ίση με “μόνο πέντε γήινες μάζες”, είναι δηλαδή ο μικρότερος εξωηλιακός πλανήτης που έχει μετρηθεί ποτέ. Η θερμοκρασία του υπολογίζεται στους -220 βαθμούς Κελσίου. Η απόσταση από τον αστέρα του είναι τριπλάσια από αυτή της Γης με τον Ήλιο, ενώ η περιστροφή γύρω από αυτόν διαρκεί 10 χρόνια, ανακοίνωσε ο Ζαν-Φιλίπ Μπολιέ, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Paris-1, επικεφαλής του προγράμματος PLANET το οποίο υποστηρίζεται από πέντε τηλεσκόπια.


Στην έρευνα για τον εντοπισμό του πλανήτη συμμετείχαν 73 αστροφυσικοί από 32 ιδρύματα και 12 χώρες. Για τον δρα Πασκάλ Φουκέ, του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Τουλούζης και Ταρμπ στη Γαλλία, η “ακραία” θερμοκρασία που επικρατεί σε αυτό τον πλανήτη “εμποδίζει πιθανώς την εμφάνιση μορφής ζωής. Εκτιμάμε ότι η ζωή στη Γη αναπτύχθηκε λόγω της παρουσίας νερού, και συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια θερμοκρασία ώστε το νερό να είναι σε υγρή μορφή”, ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Γι να συμβεί αυτό, θα έπρεπε αυτός ο πλανήτης να βρίσκεται σε σχέση με τον αστέρα του σε απόσταση τέτοια που επιτρέπει ιδανικές συνθήκες, “δηλαδή σε γενικές γραμμές να απέχει απόσταση όμοια με εκείνη της Γη από τον Ήλιο”.


Ο νέος πλανήτης έλαβε το όνομα OGLE-2005-BLG-390Lb, από τον όνομα του αστέρα του OGLE-2005-BLG-390. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 170 πλανήτες έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤσίφτης και Μπασιάκος (αν δεν τον προλάβει ο ανασχηματισμός) έρχονται για τα Εγκαίνια του Φραγματος στης “Κόρης το Γεφύρι”
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο-καιρός, 28/1/2006