Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ- Μ. Μαυρομμάτης: Το ιστορικό Αρχείο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC...

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ- Μ. Μαυρομμάτης: Το ιστορικό Αρχείο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Ελλάδα

12

 Να δοθεί στην Ελλάδα το Αρχείο της “Ελληνικής Εκπομπής του ΒΒC”, αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση του Βρετανικού Οργανισμού! Μετά το αίτημα που υπέβαλε τόσο στον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τόνυ Μπλερ, όσο και στον Νάιτζελ Τσάπμαν, Διευθυντή της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Μαυρομμάτης, με επιστολή του ο κ. Τσάπμαν έκανε γνωστή την απόφαση παραχώρησης του πολυτιμότατου αρχείου του ΒΒC με τα ιστορικά ντοκουμέντα 66 χρόνων λειτουργίας και μετάδοσης των ελληνικών εκπομπών του.
Στη Βουλή των Ελλήνων θα παραδοθεί σε ψηφιακή μορφή το σύνολο του σπουδαίου αυτού έργου, ενώ αντίγραφό του ζήτησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής να δοθεί στο Υπουργείο Τύπου, προκειμένου να ενταχθεί στο ολοκληρωμένο ιστορικό ελληνικό αρχείο, που αυτή την εποχή δημιουργείται και συλλέγεται σε ψηφιακή μορφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γραμματείας Τύπου.
Μετά την απόφαση του Foreign Office να διακόψει τις εκπομπές δέκα κρατών στις αντίστοιχες γλώσσες τους (μεταξύ των οποίων και στην ελληνική) στο τέλος του Δεκεμβρίου 2005 και παρά τις εκκλήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης, καθώς και τις παρεμβάσεις του Μανώλη Μαυρομμάτη σε Μπλερ και Τσάπμαν που δεν ευδοκίμησαν, το ενδιαφέρον στράφηκε στην διατήρηση του Αρχείου και της δυνατότητας παραχώρησής του στην Ελλάδα.
Οι Βρετανικές Αρχές έδειξαν κατανόηση και από την πρώτη κρούση που έγινε στις Βρυξέλλες, ομολογουμένως εμφανίστηκαν θετικοί στο αίτημα. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, ο Νάιτζελ Τσάπμαν ανήγγειλε στον Έλληνα ευρωβουλευτή το ευχάριστο και τόσο σημαντικό γεγονός. Ταυτόχρονα του ζήτησε να βοηθήσει με υποβολή προτάσεων μεταφοράς και παραλαβής από τις ελληνικές αρχές του Αρχείου, το οποίο σημειωτέον αποτελείται από δεκάδες δισκέττες ψηφιακού χαρακτήρα, με συγκεκριμένες χρονολογικές αναφορές των γεγονότων και τίτλους ημερολογιακούς, ώστε να είναι σαφής και εύκολη η πρόσβαση και ανεύρεση του συγκεκριμένου ντοκουμέντου όπως π.χ. διαγγέλματα, ειδήσεις που σηματοδότησαν διάφορες εποχές της ιστορίας της Ελλάδας στα 66 αυτά χρόνια, κλπ. Μεταξύ άλλων το αρχείο περιέχει ηχητικά ντοκουμέντα με τις “φωνές” του Σεφέρη, της Μαρίας Κάλλας, του Χορν, της Μελίνας Μερκούρη, του Μακαρίου, του Μίκη Θεοδωράκη, κ.λ.π. που χρονολογούνται από το 1939 έως το τέλος του 2005.
Όπως είπε ο Ν. Τσάπμαν στο Μανώλη Μαυρομμάτη, “η ψηφιοποίηση του υλικού ολοκληρώνεται σύντομα. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών θα ρυθμιστούν οι απαραίτητες λεπτομέρειες που θα καθορίζουν το πλαίσιο παράδοσης της αρχής και του τέλους μιας εποχής που συγκλόνισε τον κόσμο, με αποκορύφωμα ιστορικές σελίδες για την Ελλάδα”.  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρογράμματα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Ομηρούπολης
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας από το Σύλλογο Πελοποννησίων