Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Προτάσεις μαθητών σε 21 πόλεις για τα προβλήματα από την αλόγιστη χρήση...

Προτάσεις μαθητών σε 21 πόλεις για τα προβλήματα από την αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων

13

 Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τον επηρεασμό που προκαλεί το αυτοκίνητο στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις τους, θα παρουσιάσουν 42 ομάδες μαθητών από όλη την χώρα, ενημερώνει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Για το θέμα αυτό θα δοθεί και συνέντευξη τύπου, όπως σημειώνει με αφορμή το ακόλουθο δελτίο τύπου ο υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Βούκουνας. 


“Με το ενδιαφέρον τους στραμμένο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, 42 ομάδες μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίων από όλη την Ελλάδα, ερευνούν και εντοπίζουν τα προβλήματα που θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο μιας σειράς 20 εκδηλώσεων που θα γίνουν σε αντίστοιχες πόλεις, με την παρουσία των εκπροσώπων του Δήμου και της Τοπικής Κοινωνίας.
Στόχος των μαθητών είναι, μέσα από τις παρουσιάσεις των εργασιών τους, να προκληθεί δημόσιος διάλογος με τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις των εφήβων, για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο κορεσμός των πόλεων από την αύξηση των αυτοκινήτων και, κυρίως, η αλόγιστη χρήση του. 
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι μαθητές, με τον συντονισμό του καθηγητή τους, εθελοντικά, και εκτός των ωρών μαθημάτων τους,  ερευνούν την πόλη τους, μελετούν και καταγράφουν τις δυσκολίες των μεταφορών και με την εργασία τους αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την χρήση των αυτοκινήτων προτείνοντας  λύσεις  βάσει της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης. Έτσι, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής αντίληψης των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, οι μαθητές τοποθετούνται για τα οφέλη της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της εργασίας, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη ενημέρωση  του καθηγητή τους, να ζητήσουν βοήθεια πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και να ενημερωθούν από εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συλλόγων ή ινστιτούτων σχετικών με το περιβάλλον, που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή της εκστρατείας.
Από το νησί μας συμμετέχουν το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς Χίου, ο καθηγητής Δημοσθένης Πρωάκης, οι μαθητές Μάνθος Γριμπαμπής, Παντελής Γριμπαμπής, Δέσποινα Καβούλα, Δέσποινα Μακρίδη, Γιάννης Φασιανός, Γιώργος Βασιλόπουλος  και ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Κωνσταντίνος Βούκουνας.
Την εκστρατεία ευαισθητοποίησης διοργανώνει η Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ecocity και έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων και του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Επίσης, συμμετέχουν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε. & Μ.Ε. (ΜΒΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας και Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Μεταφορών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών – Επιστημονικό & Επιμορφωτικό Κέντρο Χημικών Μηχανικών, η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ), ο Σύλλογος Αποφοίτων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, η Unicef και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Χορηγός του προγράμματος είναι η TΟΥΟΤΑ Ελλάς α.β.ε.ε., ενώ υποστηρικτές η JETOIL MAMIDOIL Α.Ε., τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και η εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών ΚΙΝΟ.
Χορηγοί Επικοινωνίας είναι ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA TV, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΑΘΗΝΑ 9,84, GALAXY 92 και OASIS 88, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το περιοδικό AUTO MOTOR und SPORT”.

Πληροφορίες: Νότα Γούτου
gnota@ecocity.gr, τηλ. 210-6196757, 6947-272539

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυροσβεστική για φωτιά σε αποθήκη στο Χριστό Λειβαδίων
Επόμενο άρθροΔ’ Εθνική Ποδοσφαίρου: Μεγάλη νίκη κόντρα στο Φωστήρα του ΑΠΟ Χίου