Αρχική Νέα Τοπικά Η Κτηνιατρική υπηρεσία θυμίζει ότι συνεχίζονται τα μέτρα προστασίας για τη γρίπη...

Η Κτηνιατρική υπηρεσία θυμίζει ότι συνεχίζονται τα μέτρα προστασίας για τη γρίπη των πτηνών…

16

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ


1. Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς, κ.λ.π.)
2. Τα ανοίγματα των κοτετσιών να καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
3. Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
4. Συνίσταται στους ιδιοκτήτες των πτηνών μετά την έξοδο τους από το κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια. Ρούχα και υποδήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο τους στο κοτέτσι να παραμένουν εκτός σπιτιού.
5. Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά να ακολουθεί και πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει να χρησιμοποιείται και απολυμαντικό χεριών.
6. Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν τα άγρια πτηνά.
7. Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
8. Καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από οικόσιτα πουλερικά.
9 Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
10. Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3% την εβδομάδα να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια τοπική Κτηνιατρική Αρχή.
Επίσης η Δ/νση Κτηνιατρικής Χίου ανακοινώνει ότι πρέπει να καταχωρηθούν στο ηλεκτρονικό μητρώο που έχει η υπηρεσία μας και να πάρουν ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ όσοι εμπορεύονται ζωικά προϊόντα και προϊόντα ζωικής προέλευσης και συγκεκριμένα:
1) Οι έμποροι που διενεργούν ενδοκοινοτικό εμπόριο.
2) Οι έμποροι που διενεργούν εισαγωγές και εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
3) Οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.
4) Οι αντιπρόσωποι εταιρειών.
5) Οι Λιανοπωλητές που κάνουν και χονδρεμπόριο.
Διευκρινίζεται ότι όσοι έμποροι δραστηριοποιούνται σε περισσότερους νομούς της χώρας θα πάρουν κωδικό αριθμό από τον Νομό που έχουν την μόνιμη έδρα της επιχείρησης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΙΟΥ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα έκδοση από το Κ.Χ.Μ. ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: “Σήματα Eσπεριδοειδών Xίου”
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου Αντώνη Κοτσακά