Αρχική Νέα Τοπικά Νέο τοπίο στην ακτοπλοΐα- Η ΝΕΛ εξαγοράζει τη C-Link Ferries

Νέο τοπίο στην ακτοπλοΐα- Η ΝΕΛ εξαγοράζει τη C-Link Ferries

14

 ΝΕΟ τοπίο διαμορφώνουν στην ακτοπλοΐα οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες, στην ηλιόλουστη Μυτιλήνη, από τη διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου.


Κινήσεις που δίνουν νέα δυναμική στη ΝΕΛ αλλά παράλληλα προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλες εταιρείες.
Αυτό αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ που συνεχίζει:

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο, Αθανάσιο Γιακαλή, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, η ΝΕΛ θα εξαγοράσει έναντι 3 εκατ. ευρώ το 100% των μετοχών της εταιρείας C-Link η οποία ανήκει στο νέο μεγαλομέτοχο της ΝΕΛ και διευθύνοντα σύμβουλο, Απόστολο Βεντούρη.
Η ΝΕΛ εξαγοράζει το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας (πέντε πλοία, ιδιόκτητο ακίνητο στον Πειραιά, κ.ά.) αλλά, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, το 2% των μετοχών της Hellenic Seaways το οποίο βρίσκεται όπως ειπώθηκε στην κατοχή της C-Link. Η εξαγορά αυτή, που θα γίνει με την καταβολή μετρητών, σημαίνει τη δημιουργία μιας εταιρείας με ένδεκα πλοία.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στη χρηματοδότηση της αντικατάστασης των δύο μηχανών του “Αίολος Κεντέρης” το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως μάχιμο στις αρχές Ιουνίου όταν θα δρομολογηθεί στις Κυκλάδες.


Επίσης ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα κλείσει το 2006 με σημαντική κερδοφορία και θα διανεμηθεί μέρισμα.


Επισημαίνεται ότι η επικείμενη υπογραφή της ρύθμισης των οφειλών της ΝΕΛ προς την τράπεζα Calyon, οι οποίες ανέρχονταν κατά την 31/12/2004 σε ευρώ 94,5 εκατ. περίπου και κατά την 30-9-2005 σε ευρώ 97,8 εκατ. περίπου, αναμένεται όπως εκτιμάται αρμοδίως να επιφέρουν έκτακτα ανόργανα έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή έκτακτα κέρδη.


Επίσης έγινε γνωστό ότι στη ΝΕΛ θα συμμετάσχουν ο κ. Γιώργος Βεντούρης αδελφός του Απόστολου ο οποίος θα αναλάβει το ναυτιλιακό τμήμα της επιχείρησης και ο κ. Κώστας Αγαπητός ο οποίος θα αναλάβει το εμπορικό. Σε επόμενη φάση αναμένεται ότι οι προαναφερόμενοι θα εισφέρουν στη ΝΕΛ και τα πλοία τους που έχουν (φορτηγά και επιβατηγά), ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την εταιρεία.


Hellenic Seaways


Η εξέλιξη αυτή έχει επιπτώσεις και στη μετοχική σύνθεση της Hellenic Seways, καθώς οι τρεις μαζί ελέγχουν πλέον το 9% των μετοχών της εταιρείας και θα είναι το τρίτο ισχυρό “μπλοκ” μετά τις Μινωικές Γραμμές και την Attica Group. Επισημαίνεται ότι πάνω από 5% της εταιρείας ελέγχει και ο εφοπλιστής, Π. Λασκαρίδης.


ΝΕΛ και Hellenic Seaways βρίσκονται σε ένα έντονο ανταγωνισμό καθώς η δεύτερη αποφάσισε να “χτυπήσει” την πρώτη “μέσα στο σπίτι της” στη γραμμή Χίος-Μυτιλήνη με το “Νήσος Μύκονος”. Η ισχυροποίηση όμως της θέσης της ΝΕΛ στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways περιπλέκει τα πράγματα και αποτελεί αφορμή για νέα σενάρια σε ό,τι αφορά το μέλλον των σχέσεων Hellenic Seaways και ΝΕΛ.


Εκδήλωση


Μιλώντας στην εκδήλωση ο απερχόμενος πρόεδρος, Αθανάσιος Γιακαλής, αναφέρθηκε στα βήματα ανάπτυξης που έγιναν τελευταία στην εταιρεία, όπως π.χ. η ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνεργασία με την εταιρεία “Γευσηπλοΐα”, η οποία ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστική συμβολή του κ. Βεντούρη στη νέα πορεία. Τέλος προανήγγειλε υψηλή κερδοφορία για το τέλος της χρήσης.


Από την πλευρά του ο κ. Βεντούρης τόνισε ότι ο “κίνδυνος για την εταιρεία πέρασε” και πρόσθεσε ότι “οι εκπλήξεις θα συνεχισθούν” προς όφελος των μετόχων και σε βάρος των “ανταγωνιστών εσωτερικών και εξωτερικών”.


Τέλος, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο οργανόγραμμα της επιχείρησης.


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ , ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 30/1/2006

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από συνέντευξη τύπου στη Χίο

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα έκδοση από το Κ.Χ.Μ. ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: “Σήματα Eσπεριδοειδών Xίου”
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου Αντώνη Κοτσακά