Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου

9

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ












Πανηγυρική εκλογή
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου


Icon
Μεγάλη τιμή και ευθύνη η επιλογή μου, δήλωσε στους συνέδρους ο κ. Παπανδρέου





Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο










Προηγούμενο άρθρο:
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκλέγεται τη Δευτέρα ο Γ.Παπανδρέου (29/1/2006)
Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξελέγη πανηγυρικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.


Οι σύνεδροι, διά ανατάσεως των χειρών, έκαναν δεκτή την πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, βάσει της οποίας ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.


Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε μέχρι τώρα να εκλέγονται πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλι Μπραντ ή ο Πιέρ Μορουά.


Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν είναι κομφορμιστής, αναφέρθηκε στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και στις προτεραιότητες των σοσιαλιστών στη νέα αυτή κατάσταση, ενώ τόνισε και τις 15 πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών.


Ο νέος και καλύτερος κόσμος, είπε, θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία, ασφάλεια, ευημερία και λιγότερη φτώχεια και πείνα, ισότητα και ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη και αρμονία με το περιβάλλον, θα είναι ένας κόσμος πιο ειρηνικός και με περισσότερη συνεργασία.


Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά σήμερα που η ανθρωπότητα έχει τα μέσα να διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο αλλά είναι τραγικό, όπως είπε, ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα.


«Αυτό που λείπει σήμερα προκειμένου να προχωρήσει η ανθρωπότητα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι σκεπτικοί αν όχι κυνικοί» σημείωσε.

Οι σοσιαλιστές, τόνισε, έχουν μια ηθική υποχρέωση να αναζωογονήσουν την πολιτική ζωή και να δώσουν ελπίδα στον κόσμο. Πρέπει επίσης, προσέθεσε, «να αναγεννήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους πολιτικούς θεσμούς αλλά και στη δική τους δυναμική».


Ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έκλεισε την ομιλία του με μία ακόμη αναφορά στην παγκοσμιοποίηση, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε πως η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση ανθρώπινη, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση να υπηρετήσει τους πολίτες αυτού του κόσμου, μπορούμε να επανακτήσουμε τη δύναμη του σοσιαλισμού, σκεπτόμαστε τοπικά, δρούμε παγκόσμια».


Η πρωινή συνεδρίαση


Την πρωινή συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απασχόλησαν κυρίως τα παγκόσμια προβλήματα της ειρήνης, της δημοκρατίας και της απασχόλησης, ενώ όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην Μέση Ανατολή και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα συνέχισης των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Επίσης, όλοι μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για την προσωπικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του ευχήθηκαν επιτυχία και καλή τύχη στο δύσκολο έργο του από την θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Μεταξύ άλλων, υπέρ της μετάβασης αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Μέση Ανατολή τάχθηκε ο α’ γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Φρανσουά Ολάν, καθώς εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή ίσως οδηγήσουν σε δράμα.


Ο κ. Ολάν πρότεινε επίσης τη θέσπιση «σοσιαλιστικού ημερολογίου», σύμφωνα με το οποίο οι διάφοροι σοσιαλιστές ηγέτες θα αναπτύσσουν διεθνείς πρωτοβουλίες σε καθορισμένες ημερομηνίες.


Το θετικό ρόλο του Γ.Παπανδρέου στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξήρε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ.


Ο κ. Μπαϊκάλ ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι ανησυχητική, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εκλογικά αποτελέσματα στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ αναφερόμενος στο Ιράν είπε ότι αυτό πρέπει να συνεργαστεί και να επιτρέψει τον έλεγχο για χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Οι ανοιχτές αγορές και η δικαιοσύνη είναι οι στόχοι μας για το μέλλον, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ράσμουσεν, ενώ αναφερόμενος στο Μεσανατολικό είπε ότι το αποτέλεσμα απογοήτευσε.


Εφιαλτικά στοιχεία για την κατάσταση της παγκόσμιας ανεργίας η οποία στα δέκα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 25%,παρουσίασε ο διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Χουάν Σομοβία, προσθέτοντας ότι το 75%, όσων δίνουν συνέντευξη για πρόσληψη πιστεύει ότι σε λίγα χρόνια θα χάσει την δουλειά του.

Η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στη συσσώρευση του πλούτου, είπε και τόνισε πως αυτό το μοντέλο καταρρέει. Ο κ. Σομοβία τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, υπέρ του δημοκρατικού ελέγχου των διεθνών οργανισμών και της μεταβολής των κριτηρίων για την «επιτυχία».


news.in.gr

Διαφήμιση