Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία συνταξιουχικών σωματείων ΝΑΤ για το νομοσχέιο ΥΕΝ

Διαμαρτυρία συνταξιουχικών σωματείων ΝΑΤ για το νομοσχέιο ΥΕΝ

6

 
Την άμεση αντίδραση των σωματείων συνταξιούχων ναυτικών της Χίου προκάλεσε η είδηση ότι στα πλαίσια νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση, υπάρχει και διάταξη που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Με επιστολή διαμαρτυρίας τα σωματεία συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου, που εκπροσωπούν περίπου 8.000 συνταξιούχους του νομού, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνεται η αντίθεσή τους σε τυχόν κατάργηση των πάσης φύσης προβλεπόμενων επιδομάτων όπως  ορίζονται  στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε ότι αφορά τον υπολογισμό των συντάξεων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ ,
Η είδηση για την  κατάθεση στη Βουλή από  το Υπουργείο σας, σχεδίου νόμου  με τίτλο “Αναβάθμιση  και αναδιάρθρωση  της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις” έχει ξεσηκώσει το ναυτόκοσμο  της Χίου καθώς διαισθανόμαστε μία ακόμη επίθεση  στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

Η είδηση  ότι υπάρχει διάταξη  σύμφωνα με την οποία, για τον υπολογισμό  των συντάξεων, δεν θα προσμετρώνται  τα εκ του νόμου προβλεπόμενα  πάσης φύσεως επιδόματα, ακόμα και αυτά που ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, όπως  ορίζεται  στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας – όπως, για παράδειγμα, το επίδομα των Κυριακών – αναστάτωσε  και εξόργισε  συνταξιούχους και εν ενεργεία ναυτικούς.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το επίδομα  αυτό είναι  κατάκτηση  μακρόχρονων αγώνων και πάλης για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε  μαζί με όλα τα άλλα.

Καταγγέλλουμε την σημερινή κυβέρνηση  για την αντιασφαλιστική της πολιτική, που σκοπεύει στην παραπέρα μείωση  των συντάξεων μας. Σημειώνουμε ότι ήδη οι συντάξεις του ΝΑΤ θεωρούνται οι χειρότερες που θα μπορούσαμε να λαμβάνουμε, δεδομένων των υψηλών εισφορών και της φύσης του επαγγέλματός μας.

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στο νέο  αντιναυτεργατικό σχέδιο νόμου  που κατατέθηκε στη Βουλή, γιατί από τη μια  κατεδαφίζει  κοινωνικά δικαιώματα  και κατακτήσεις συνταξιούχων  και εν ενεργεία ναυτικών, και από την άλλη ικανοποιεί  απλόχερα τις παράλογες απαιτήσεις των εφοπλιστών .

Θεωρούμε σαν πράξη  μέγιστης κοινωνικής αναλγησίας την ψήφιση  των αντιασφαλιστικών  άρθρων  με τα οποία  θα καταδικαστούν σε σκληρότερη  λιτότητα  και  τα οποία θα οδηγήσουν σε βαθύτερη φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση  του σχεδίου νόμου, το οποίο  στόχο  έχει  την κατεδάφιση  κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων συνταξιούχων  και εν ενεργεία ναυτικών  αφενός και αφετέρου  ικανοποιεί  κάθε απαίτηση   των εφοπλιστών, χαρίζοντάς τους  πολλά εκατομμύρια  ευρώ σε βάρος του ΝΑΤ  το οποίο παρουσιάζει  έλλειμμα 1 δις. ευρώ  περίπου .

Κύριε Υπουργέ, η ναυτομάνα Χίος, είναι  αποφασισμένη  να υπερασπιστεί τα κοινωνικοασφαλιστικά  μας δικαιώματα και κατακτήσεις που  απειλούνται άμεσα από την αντιασφαλιστική και  αντεργατική  σας πολιτική  μέσα και από το σχέδιο νόμου.

ΤΑ  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΝΑΤ ΧΙΟΥ