Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Επιχείρηση “βομβαρδισμού” του Αρη, του Τάσου Σαραντή

Επιχείρηση “βομβαρδισμού” του Αρη, του Τάσου Σαραντή

7

 
Μια παράτολμη ιδέα, προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι έρευνες για να εξακριβωθεί αν κρύβεται πάγος κάτω από τη σκονισμένη επιφάνεια του Αρη, ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι επιστήμονες της NASA.


Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα διαστημικό σκάφος θα πλησιάσει τον κόκκινο πλανήτη και θα εκτοξεύσει προς την επιφάνειά του ένα βαρύ και χοντρό κομμάτι χαλκού, προκειμένου να ανασκάψει αρκετό υλικό που θα αποκαλύψει τον πάγο ή τον άνθρακά που βρίσκεται κρυμμένος υπόγεια.


Η όλη ιδέα στηρίζεται στην επιτυχία της αποστολής του διαστημικού σκάφους Deep Impact το οποίο εκτόξευσε ένα βλήμα χαλκού στον κομήτη Tempel 1 και στη συνέχεια ανέλυσε το υλικό που προήλθε από την έκρηξη με μια σειρά αισθητήρων. Η σχεδιαζόμενη αποστολή υιοθετεί ακριβώς την ίδια μέθοδο για τον Αρη και θα είναι η δεύτερη χαμηλού κόστους που σχεδιάζεται στα πλαίσια της εξερεύνησης του πλανήτη. Η πρώτη χαμηλού κόστους αποστολή θα είναι του διαστημικού σκάφους Phoenix, το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2007.


Η αποστολή για τον βομβαρδισμό του Αρη, που θα γίνει με το διαστημικό σκάφος THOR, ήταν μια ιδέα του Φιλ Κρίστενσεν από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Ντέιβιντ Σπένσερ από το Εργαστήριο Αεροπροώθησης της Πασαντένα στην Καλιφόρνια. Ο Κρίστενσεν υπολογίζει ότι το βλήμα θα ζυγίζει περίπου 100 κιλά και ότι θα πρέπει να χτυπήσει τον πλανήτη περίπου με 15.000 χιλιόμετρα την ώρα. Μια τέτοια σύγκρουση αναμένεται ότι θα δημιουργήσει έναν κρατήρα κατά προσέγγιση διαμέτρου 50 μέτρων και βάθους περίπου 25 μέτρων.


Το σκάφος που θα εκτοξεύσει το βλήμα θα ανιχνεύσει τον πάγο, τα μεταλλεύματα και τις οργανικές ενώσεις που θα εκτοξευτούν από τη συντριβή. Ο Κρίστενσεν παραδέχεται ότι πρόκειται για μια πολύ απλή ιδέα, αλλά θεωρεί ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία της αποστολής, το σκάφος της οποίας προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2011.


Αλλωστε, οι δύο επιστήμονες που προετοιμάζουν τον βομβαρδισμό του Αρη έχουν μεγάλη εμπειρία από παρόμοιες αποστολές. Ο Κρίστενσεν είναι υπεύθυνος για την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων επιστημονικών οργάνων που βρίσκονται σε αποστολές πάνω ή γύρω από τον Αρη, ενώ ο Σπένσερ  ήταν διευθυντής της αποστολής του διαστημικού σκάφους Deep Impact.


Ας σημειωθεί ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η NASA θα εξετάσει ακόμη 15 προτάσεις για αποστολές στον Αρη, προκειμένου να εγκρίνει ποιες από αυτές θα δρομολογηθούν.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- ακόμα και του Πρωθυπουργού
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα επισκέψεων ΓΓ Περιφέρειας το Σάββατο 4/2