Αρχική Απόψεις Aρθρα Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου: τώρα στόχος Λύκειο στο βόρειο τμήμα της...

Σύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού Σχολείου: τώρα στόχος Λύκειο στο βόρειο τμήμα της πόλης

12


Βάζοντας ένα νέο στόχο, να γίνει μεταφορά ενός εκ των τριών Λυκείων από το νότιο στο βόρειο τμήμα της πόλης ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου (δια του Προέδρου του Σαράντου Πιτσιλαδή) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου στο σχολικό συγκρότημα Βουνακίου.

Στη συνέχεια όλη η ομιλία του Σαράντου Πιτσιλαδή:

 

Κυρίες και κύριοι.
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τα παιδιά μας κι εμάς.
Είναι μια ημέρα που την περιμέναμε να έρθει με μεγάλη αγωνία.
Επειδή όμως κάποιοι έχουν παρεξηγήσει το ρόλο που πρέπει να παίζει ένας σύλλογος γονέων σχολείου, καθώς είναι συνηθισμένοι στο θέαμα, οι σύλλογοι γονέων των σχολείων να είναι συνήθως μια μικρή ομάδα γονιών, η οποία στέκεται και παρακολουθεί παθητικά ή λείπουν εντελώς από όσα γίνονται στο σχολείο των παιδιών τους για διάφορους λόγους, θα ήθελα λοιπόν να πω λίγα λόγια για το σύλλογο γονέων του 3ου Δημ. Σχολ. Χίου, για να γνωρίσετε ότι ο σύλλογος του οποίου έχω την τύχη να είμαι μέλος του Δ.Σ, δεν είναι ένας τυχαίος σύλλογος. Το Δ.Σ αποτελείται πάντα από γονείς που ποτέ δεν είχαν προσωπικές επιδιώξεις, αφού όλοι είναι αφιερωμένοι στον ιερό σκοπό που είναι η μόρφωση του παιδιού τους και τιμούν το ρόλο του γονιού. Ποτέ δεν συμμετέχουν για να προβάλλουν τις κομματικές προτιμήσεις τους . Δεν είναι ένας σύλλογος σφραγίδα που σκοπό έχει να αγοράζει το πετρέλαιο ή το χαρτί για το φωτοτυπικό του σχολείου του, που είναι υποχρέωση της πολιτείας. Δεν είμαστε για να βάζουμε τις υπογραφές μας κάτω από πρακτικά μιας σχολικής επιτροπής η οποία ποτέ δεν συνεδρίασε, για να ασχοληθεί με τα προβλήματα του σχολείου της, ούτε επαίτες καμιάς αρχής, εφόσον η αξιοπρέπεια του παιδιού μας, του δασκάλου του και η δική μας, δεν μπορεί ποτέ να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης..
Ο σύλλογός μας έχει άποψη, θέλει και συμμετέχει στη ζωή του σχολείου, συνεργάζεται άψογα με τους δασκάλους του, γνωρίζει και βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων τους γιατί κοντά τους ζουν και από αυτούς μορφώνονται τα παιδιά μας . Είναι οι άνθρωποι που έχουμε εμπιστοσύνη.
Αγωνίζεται για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα είναι το δυνατόν καλύτερο και ασφαλέστερο γι’ αυτά. Θέλει να προσφέρει στους δασκάλους των τη δυνατότητα να διαθέτουν όλα τα μέσα που χρειάζονται, για να μεταδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τη γνώση στα παιδιά μας . Διεκδικούμε αυτά που δικαιούνται και τους τα στερεί η πολιτεία ( και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση), για να αποκτήσουν ολοκληρωμένη μόρφωση, μέσα σ’ ένα σύγχρονο σχολείο.
Έτσι χάρις στις προσπάθειες και το δυναμισμό του συλλόγου μας κατασκευάστηκε η πτέρυγα Γ. Καλουτά που εκσυγχρόνισε το σχολείο μας, ωφελώντας συγχρόνως και το άλλο σχολείο. Χάρη στις προσπάθειες των γονέων λειτουργούν στο σχολείο μας 4 τμήματα εκμάθησης Η/Υ που αγόρασε ο σύλλογός μας πριν από αρκετά χρόνια, 2τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, τμήμα διδασκαλίας φωτογραφίας ,παιδική χορωδία και παιδική κινηματογραφική λέσχη, που συγκέντρωνε 100 παιδιά σε κάθε προβολή.
Διοργανώναμε εκθέσεις βιβλίου , καλούσαμε συγγραφείς για να έρθουν σε επαφή μαζί τους τα παιδιά μας, διοργανώναμε εκδηλώσεις για να τους προσφέρουμε χαρά και διασκέδαση και παράλληλα μόρφωση. Το σχολείο μας έσφυζε από τις δραστηριότητες των παιδιών μας και των δασκάλων τους. Όλα αυτά τα στερήθηκαν για τρία συνεχή χρόνια που γίνονταν τα έργα στο σχολείο.
Σήμερα ο Δήμος Χίου παραδίδει το σχολείο των παιδιών μας ανακαινισμένο και ασφαλές σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Η προσπάθειά μας για να γίνει αυτό το έργο ξεκίνησε πριν από 6 ολόκληρα χρόνια. Ήταν Σεπτέμβρης του 1999 όταν έγινε ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με δεκάδες χιλιάδες θύματα. Τότε μάθαμε ότι στα συρτάρια κάποιων υπευθύνων υπήρχε καταχωνιασμένη μία έκθεση επιτροπής μηχανικών που είχε συγκροτηθεί από τη Νομαρχία, που μετά από έλεγχο του κτιρίου πρότεινε την άμεση διενέργεια αντισεισμικής μελέτης ή την κατεδάφισή του και την κατασκευή νέου και ασφαλούς. Όταν τη ζητήσαμε κάποιοι την έκρυβαν ισχυριζόμενοι ότι είναι απόρρητη. Κάποιοι άλλοι αδιαφόρησαν.
Εμείς όμως τη βρήκαμε.
Από τότε μπήκαμε σε μια δυσάρεστη διαδικασία γεμάτη αγωνία, διεκδικήσεων και μεγάλης προσπάθειας να πείσουμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εξευρεθεί το ποσό της χρηματοδότησης του έργου, να αρχίσει το έργο, να ευρεθεί ο χώρος όπου θα στεγάζονταν τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους και να τελειώσει το έργο σύντομα.
Αναγκαστήκαμε να συγκρουστούμε με τους αρμόδιους αφού μας έκαναν με την συμπεριφορά τους να νιώσουμε, πως το σύστημα που διαχειριζόταν, δεν ήταν ταγμένο να υπηρετεί τα παιδιά και τους δασκάλους , αλλά ότι ήταν εκείνοι υποχρεωμένα να υπηρετούν αυτούς. Αστοχίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις οδήγησαν όλους σε αγανάκτηση.
Η μοναδική περίοδος που το έργο εκτελούνταν όπως πραγματικά θα έπρεπε σε όλες τις φάσεις του, ήταν οι 3 τελευταίοι μήνες. Η παρουσία του Δημάρχου κάθε πρωί στο σχολείο , ακόμη και σε ημέρες αργιών, παρέσυρε και τους υπόλοιπους υπευθύνους του έργου να έρχονται εδώ αναγκαστικά, καθημερινά και να τελειώσει το έργο μέσα σε τρεις μήνες, επιβεβαιώνοντας έτσι τους παλαιότερους ισχυρισμούς μας. Αλίμονο όμως αν για να τελειώσει ένα τόσο σπουδαίο έργο ενταγμένο στο Γ! ΚΠΣ, που αφορά μάλιστα ένα σχολείο , πρέπει να ολοκληρώνεται κάτω από την απειλή πως θα παραιτηθεί ο Δήμαρχος της πόλης.
Κύριε Δήμαρχε, ζητάμε να αναζητήσετε ευθύνες και να αποδοθούν σε όποιον τις έχει, γιατί δεν μπορεί το κοινωνικό σύνολο να ταλαιπωρείται από τέτοιες συμπεριφορές ανθρώπων και αυτοί να παραμένουν στο απυρόβλητο.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω την παρέμβαση ορισμένων ανθρώπων και υπηρεσιών που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην πραγματοποίηση του έργου και στον περιορισμό των δυσκολιών που αντιμετώπισαν τα παιδιά και δάσκαλοί τους.
Ένας άνθρωπος που λείπει σήμερα από ανάμεσά μας και θα χαμογελούσε χαρούμενα βλέποντας το κτίριο τελειωμένο, είναι ο προηγούμενος νομάρχης Γιώργος Καλουτάς.
Ήταν αυτός που αναγνώρισε την αγωνία του γονιού και το δίκαιο του αγώνα μας. Με τα μέσα που διέθετε από τη θέση που κατείχε, άπλωσε το χέρι του και μας βοήθησε συγκαλώντας έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο και συγκροτώντας επιτροπή της Νομαρχίας που ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας . Εκείνος έβαλε αρχικά το έργο στο πρόγραμμα των έργων της Νομαρχίας, τα οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από το Γ!ΚΠΣ.
Την Βουλευτή Χίου κ. Τσουρή , που χάρις στην παρέμβασή της απέστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ τα 10 σπιτάκια, αφού κανείς δεν είχε προνοήσει έγκαιρα να τα ζητήσει από τον ΟΣΚ, ενώ το έργο είχε ήδη δημοπρατηθεί και περίμενε ο εργολάβος για να ξεκινήσει. Εάν αυτά δεν έρχονταν θα κάναμε για τρία χρόνια σε κάποιο άλλο σχολείο της περιοχής απογευματινό μάθημα, με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό για τα παιδιά και τις οικογένειές μας.
Τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου που δέχθηκε την επαναχρηματοδότηση του έργου αμέσως μόλις τους ζητήθηκε, για να τελειώσει το έργο μαζί και τα προβλήματα των παιδιών μας. Τη Διαχειριστική Αρχή που συνεργάστηκε άψογα μαζί μας.
Το βουλευτή κ. Πίττα, γιατί με παρέμβασή του ενισχύθηκε ο Δήμος Χίου με το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ, για την αποπεράτωση του έργου.
Την δημοσιογραφική οικογένεια της Χίου, η οποία πάντα ευαίσθητη ήταν στο πλάι μας, πρόβαλλε τις αγωνίες μας και ανάγκαζε τις υπηρεσίες του Δήμου Χίου να ρίξουν το βλέμμα τους στα προβλήματα των παιδιών μας.
Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνα τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να χαρούν το σχολείο τους, αφού έφυγαν και πήγαν στο γυμνάσιο με το παράπονο αυτό και τους γονείς τους που αγωνίστηκαν μαζί μας για να έρθει το αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας.
Ευχαριστούμε όλους τους γονείς και των δύο σχολείων, που ενωμένοι αγωνίστηκαν χωρίς να κουραστούν , για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.
Τους δασκάλους και τους μαθητές τους για τον αγώνα και την υπομονή που έκαναν μέχρι να τελειώσει το έργο.
Κυρίες και κύριοι.
Ο σύλλογός μας δεν σταματά εδώ να αγωνίζεται για να βελτιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μορφώνονται τα παιδιά μας..
Σήμερα μια ημέρα τόσο ξεχωριστή, με όλη τη σοβαρότητα και τη συγκίνηση που μας διακατέχει, γνωρίζοντας τα εμπόδια που έχουμε να ξεπεράσουμε, ζητάμε επίσημα από τους αντιπροσώπους της πολιτείας στη Χίο, η οποία με τόση ευκολία μετέφερε όλα τα γενικά λύκεια στην άλλη άκρη της πόλης, αναγκάζοντας τα παιδιά μας, να μετακινούνται πρωί και μεσημέρι, κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και με όλους τους κινδύνους που εγκυμονούν κατά τη μετακίνησή τους, να φεύγουν από το σπίτι στις 7 το πρωί και να γυρνάνε στις 4 το απόγευμα, για να φοιτήσουν σε σχολεία υπερφορτωμένα από μαθητές , χωρίς να διαθέτουν επαρκείς χώρους διδασκαλίας, να μεταφέρει γρήγορα ένα από τα τρία λύκεια στο βόρειο τμήμα της πόλης.
Είναι απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης και κοινό αίτημα των 15 συλλόγων , γονέων και πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται στο βόρειο τμήμα της πόλης. Τα παιδιά μας ταλαιπωρούνται και οι οικογένειές μας το πληρώνουν πολλές φορές με βαρύ τίμημα..
Κύριε Περιφερειάρχη, τελειώνοντας θα ήθελα να σας κάνω μία πρόταση.
Όταν κόβετε την κορδέλα των εγκαινίων, για να τα τιμήσετε πάρτε μαζί σας δύο παιδιά, μαθητές των δύο σχολείων και κόψτε την . Το αξίζουν, γιατί αυτά ήταν που για 3 χρόνια υπέφεραν πραγματικά από τις παραλείψεις των μεγάλων.
Παραδώστε το σχολείο για να το χαρούν. Στους ζεστούς και φιλόξενους χώρους του να μορφωθούν από τους δασκάλους τους, να γίνουν καλοί άνθρωποι, να το σέβονται και να γνωρίζουν πως οι γονείς τους σε όλα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται στο σχολείο τους θα βρίσκονται πάντα κοντά, να βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην επίλυσή τους.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- ακόμα και του Πρωθυπουργού
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα επισκέψεων ΓΓ Περιφέρειας το Σάββατο 4/2