Αρχική Νέα Τοπικά Σέργιος Τσίφτης: δεν δικαιούται κανείς να μιλά για πατρότητα έργων

Σέργιος Τσίφτης: δεν δικαιούται κανείς να μιλά για πατρότητα έργων

12


Την επισήμανση προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά για πατρότητα των έργων, μιας και βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εκλογές, έκανε ο ΓΓ της Περιφέρειας Σέργιος Τσίφτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Τσίφτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας τονίζοντας ότι στόχος όλων των προσπαθειών που κατεβλήθησαν από πλευράς της Περιφέρειας δεν ήταν μόνο η αύξηση της απορροφητικότητας και η κάλυψη του στόχου ν+2 αλλά κυρίως η απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που οφείλουν να αποδοθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Ο κ. Τσίφτης τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η προσπάθεια και να ενδυναμωθεί περαιτέρω η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία μάλιστα κάλεσε να μην κινηθεί σε προεκλογικούς ρυθμούς αλλά να δώσει έμφαση, με την ίδια σοβαρότητα που το έπραξε και στο παρελθόν, στο αναπτυξιακό σκέλος των έργων που θα προκριθούν για την επόμενη προγραμματική περίοδο. ’’Στόχος μας παραμένει’’ τόνισε ο κ. Τσίφτης ’’να μην χαθεί ούτε 1 Ευρώ. Άλλωστε χάρη στην μη απώλεια πόρων από το πρόγραμμα το 2004 κατορθώσαμε μέσω της αναθεώρησης το 2005 να εξασφαλίσουμε επιπλέον 20 εκ. Ευρώ. Και επειδή και το 2005 δεν είχαμε απώλεια πόρων, προσδοκούμε και φέτος και θα διεκδικήσουμε με νέα αναθεώρηση να έχουμε αύξηση πόρων’’.

Επίσης ο κ. Τσίφτης τόνισε ότι κανείς δεν δικαιούται να μιλά για πατρότητα των υλοποιούμενων έργων καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από την στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας έως την τελική πραγμάτωση ενός έργου μεσολαβούν πολλές φορές πολλά χρόνια και πολλοί άνθρωποι. ’’Η οικειοποίηση των έργων συνιστά προσβολή για τους πολίτες’’ τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίφτης. Τέλος ο  Γ.Γ. της Περιφέρειας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συντεταγμένη, συλλογική και συνολική προσπάθεια από όλους προκειμένου και φέτος να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η προσπάθεια για την υλοποίηση των έργων του ΠΕΠ.
Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ.Γ. για την πορεία του προγράμματος αλλά και τα έργα, ανά τομέα, που υλοποιούνται στο Νομό Χίου παρατίθενται στη συνέχεια:


Π.Ε.Π. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2000 – 2006


Μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2004 το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000-2006 είχε απορροφήσει μόλις 9%, οι συμβάσεις ήταν στο 22% του Προγράμματος και οι εντάξεις στο 70%.


Στις 31.12.2005, 21 μήνες μετά:
– Οι εντάξεις από 70% έφθασαν στο 92% της Δ.Δ. του Προγράμματος
– Οι Νομικές Δεσμεύσεις από 22% έφθασαν στο 57% της Δ.Δ. του Προγράμματος
– Οι Πραγματοποιηθείσες Δαπάνες (Απορρόφηση) από 9% έφθασαν σήμερα στο 34,2 % της Δ.Δ. του Προγράμματος.


Σε ότι αφορά την εφαρμογή του κανόνα Ν+2, πετύχαμε να υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι και για τα τρία Διαρθρωτικά Ταμεία.


Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους τελικούς Δικαιούχους του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τη στενή συνεργασία που είχαν με τα Στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, της Διεύθυνσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.


Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λέσβου, Σάμου και Χίου, καθώς και πολλών Δήμων της Περιφέρειας μας.


Θα πρέπει όμως για το 2006, κοινός μας στόχος να είναι εκτός από την αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και την κάλυψη του στόχου Ν+2 :
– να ολοκληρωθεί η ένταξη των έργων και να φθάσει στο 100% της Δ.Δ.
– να συμβασιοποιηθεί το σύνολο των ενταγμένων έργων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΗΣΕΑΣ”


Το 2005 τέθηκε σε εφαρμογή το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”. Το Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” για πέντε χρόνια δίνει διπλάσια χρήματα απ’ ό,τι έδινε το ΕΠΤΑ για επτά ολόκληρα χρόνια. Εκείνο έδινε 1,7 δισεκατομμύρια € για επτά χρόνια, ενώ το Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”, δίνει 3,5 δισεκατομμύρια € για τα πέντε επόμενα χρόνια.


Το Πρόγραμμα ΕΠΤΑ για 7 χρόνια (1998 – 2004) έδωσε στους Δήμους του Νομού Χίου περίπου 14,9 εκ €, ενώ το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχει δώσει μέχρι σήμερα στους Δήμους του Νομού Χίου περισσότερα από 28,5 εκ. € για πέντε χρόνια (2005 – 2009).ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΙΟΥ ΤΟ 2005


Η επιτάχυνση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου τους 21 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εντάξεις στο Ταμείο Συνοχής καθώς και οι χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς Πόρους από την Κυβέρνηση φαίνονται και από το πλήθος των έργων που εντάχθηκαν, συμβασιοποιήθηκαν και εκτελούνται στο Νομό Χίου μέχρι σήμερα:


Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ σε μερικά από τα σημαντικότερα:


ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ


Μια σειρά από παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στα λιμάνια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
 
* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΨΑΡΩΝ
* Π/Υ 3.100.000 € – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  & ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
* Το ένα υποέργο Π/Υ 1,96 εκ € δημοπρατήθηκε στις 4/7/2005, συμβασιοποιήθηκε 9/9/2005 και εκτελείται κανονικά 


* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
* Π/Υ 636.863,37 € – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ
* Προεντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 26/4/2005ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ


Βασικοί Οδικοί Άξονες της Χίου βελτιώνονται με σημαντικές παρεμβάσεις που προχώρησαν τη χρονιά που μας πέρασε:


* ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΙΟΥ
    
–  ΤΜΗΜΑ Α’ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ Γ’
* Π/Υ 6,07  εκ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Εντάχθηκε στις 9 Μαρτίου 2005 και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τις απαλλοτριώσεις
* Το Τμήμα Γ΄ θα δημοπρατηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2006
* Ενώ για το Τμήμα Α’ συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης


– ΤΜΗΜΑ Β
*  Στις 26/9/2005 προστέθηκε το Υποέργο ’’Κατασκευή Γεφυρών στο δρόμο παράκαμψης της πόλης’’ για βελτίωση της λειτουργικότητας του έργου.
* Δημοπρατήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2006


* ΔΡΟΜΟΣ ΧΙΟΥ – ΜΕΣΤΩΝ
* Π/Υ 14,36 εκ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Στις 13 Ιουνίου 2005 συμβασιοποιήθηκε το 2ο υποέργο και στις 11 Αυγούστου 2005 συμβασιοποιήθηκε 3ο υποέργο 
* Το 1ο Υποέργο (Γέφυρα Κοκαλά) ολοκληρώθηκε
* Το 2ο και 3ο Υποέργο (Γέφυρα ΔΕΗ), (Τμήμα Θυμιανά Νεοχώρι, Σύνδεση Οικισμού Βαβύλων) εκτελούνται κανονικά.
* Στις 3 Νοεμβρίου 2005 δόθηκε προέγκριση υπογραφής σύμβασης του 5ου (Αρμόλια – Πυργί) & 6ου (Πυργί – Ολύμποι) υποέργου και πρόσφατα υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις
* Στις 23 Ιανουαρίου 2005 δημοπρατήθηκε το 4ο Υποέργο (Παράκαμψη Κοντυλόπου)


* ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ – ΜΥΡΣΙΝΙΔΙ (ΧΙΟΣ)
* Π/Υ 2,6 εκ € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Δημοπρατήθηκε στις 16 Ιουλίου 2004, συμβασιοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώνεται


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Στον Τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν θέματα που ήταν ανοιχτά εδώ και πολλά χρόνια:


* Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση σημαντικών έργων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ενδεικτικά να αναφέρω:


– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ & ΙΩΝΙΑΣ
– Π/Υ 3,5 εκ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
– Στις 2/11/2005 συμβασιοποιήθηκε και υλοποιείται κανονικά


– ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΝΗΣ
* Π/Υ 500 χιλ. € (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ)
* Εντάχθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2005
– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΩΝ ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΚΟΡΑΚΑΡΗ
* Π/Υ 300 χιλ. € (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ – ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ)
* Προεντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το Μάρτιο 2005 και δημοπρατείται άμεσα


– ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ & ΙΩΝΙΑΣ
* Π/Υ 400 χιλ. € (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ – ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ)
* Προεντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το Μάρτιο 2005


– ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Δ. ΧΙΟΥ
* Π/Υ 300 χιλ. € (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ – ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ)
* Προεντάχθηκε στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το Μάρτιο 2005 και δημοπρατείται άμεσα


* Εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων όπως ήταν και η υποχρέωση μας (μέχρι 22/12/2005), μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς 


* Δρομολογήσαμε το μεγάλο πρόβλημα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια και εξασφαλίσαμε τους πόρους για τις απαραίτητες προμελέτες και οριστικές μελέτες όπως επίσης και πάνω από 5 εκ. € από το ΠΕΠ και από το ΘΗΣΕΑ για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης τους.


Πιο συγκεκριμένα στο Ν. Χίου υπάρχουν σήμερα 33 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, σύμφωνα με την Καταγραφή του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αποκατάστασης τους:


– Εξασφαλίσαμε την Υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων Τεχνικών Μελετών Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης (ΤΜΠΑ) μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση του Πανεπιστημίου με το ΥΠΕΣΔΔΑ και την ΚΕΔΚΕ. 
– Εξασφαλίσαμε από τις Οριζόντιες Δράσεις του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ το ποσό των 80.000 € για την εκπόνηση των απαιτούμενων Οριστικών Μελετών για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Ν. Χίου με φορέα υλοποίησης το Δ. Χίου
– Μέσα από τους πόρους που έχουμε εξασφαλίσει από τα Προγράμματα Χρηματοδότησης ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και ΘΗΣΕΑ αλλά και από το ΕΠΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ θα μπορέσουν να υλοποιηθούν και τα ίδια τα έργα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ  


* Το Δεκέμβριο του 2005 εγκρίναμε τη χρηματοδότηση 17 προτάσεων που αφορούν την υλοποίηση δράσεων προστασίας των δασών από τις δασικές πυρκαγιές συνολικού Π/Υ 3,13 εκ. €. Από τις προτάσεις αυτές 6 είναι στο Ν. Χίου με συνολικό Π/Υ 1,1 εκ. €.


* Δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε στις 22/8/2005 και υλοποιείται η κατασκευή του έργου ’’Δημιουργίας Βοτανικού Κήπου του Αιγαίου στο Δήμο Ιωνίας στη Χίο’’ Π/Υ 1,42 εκ €


* Εντάχθηκε οριστικά και δόθηκε έγκριση δημοπράτησης το Σεπτέμβριο του 2005 στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το έργο της ’’ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ’’ Π/Υ 260.000 € του Δ. Χίου


ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ


Στον τομέα της υγείας και πρόνοιας:


* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ & ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΧΙΟΥ ’’ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ’’


– Προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν σε ότι αφορά την αρχαιολογική κατασκευή εξασφαλίστηκαν πιστώσεις 450.000 € στις 27 Ιουλίου 2004 και αυξήθηκε ο Π/Υ του έργου με τροποποίηση της απόφασης σύμβασης.


– Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας προέκυψε η αναγκαιότητα διατήρησης ’’Ορατού Ενυπογείου’’ των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν. Αυτό επέβαλε την αλλαγή του τρόπου θεμελίωσης με χρήση πασάλων και δημιουργήθηκε ως εκ τούτου ανάγκη για εξεύρεση συμπληρωματικών πόρων 3,4 εκ €.


– Λόγω του απροβλέπτου (σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα) και σε συνεννόηση με την Αρχή Πληρωμής έγινε αποδεκτή η χρηματοδότηση της αλλαγής της θεμελίωσης με συμπληρωματική σύμβαση που υπογράφηκε στις 3/11/05. Αποφύγαμε έτσι τη δημοπράτηση νέου υποέργου, λύση η οποία θα μας πήγαινε πολλούς μήνες πίσω.


Αντιμετωπίσαμε άμεσα όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και το σημαντικότατο αυτό έργο ξεκίνησε και υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς.


* Μέσα από την πρόσφατη αναθεώρηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου  ενισχύθηκε η συνέχιση της λειτουργίας των δομών κοινωνικής παρέμβασης ’’Βοήθεια στο Σπίτι’’ με το ποσό των 4,37 εκ. € για όλες τις δομές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Δώσαμε έτσι λύση σ’ ένα αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχε τεθεί πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους ήταν υποχρέωση των Δήμων.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού:


* ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΑΒΑΤΟΥ ΧΙΟΥ
* Π/Υ 2,5 εκ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Εντάχθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2005
* Ίδη έχει συγκροτηθεί η αυτεπιστασία και άμεσα αναμένεται η έναρξη των εργασιών


* ΜΕΤΖΙΤΙΕ ΤΖΑΜΙ (ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΙΟΥ)
* Π/Υ 1, 5 εκ € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Εντάχθηκε στις 9 Μαρτίου 2005 και το έργο εκτελείται κανονικά.


* ΕΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΑΓ. ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΧΙΟΥ
* Π/Υ 1,06 εκ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Συμβασιοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2004, υλοποιείται κανονικά και θα ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα


* ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (Δ. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ)


* Π/Υ 713 χιλ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Το 1ο υποέργο (Κατασκευή Τηλεματικού Κέντρου) συμβασιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2005 και υλοποιείται κανονικά


* ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ (Δ. ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ)


* Συνολικός Π/Υ 849 χιλ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Συμβασιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2005 και υλοποιείται κανονικά


* ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ & ΧΙΟΥ


* Συνολικός Π/Υ 1,8. εκ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Είναι προς δημοπράτηση


ΦΡΑΓΜΑΤΑ – ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ


Έργα άρδευσης ή ύδρευσης που θα ενισχύσουν τον υδροφόρο ορίζοντα στη Χίο όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο, εντάχθηκαν ή δημοπρατήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται:


* ΦΡΑΓΜΑ ΣΑΡΑΠΙΟΥ
* Π/Υ 2.500.000 € (ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ)
* Το συνοδευτικό έργο για τη μεταφορά του νερού Π/Υ 2.192.000 €
* Δόθηκε έγκριση δημοπράτησης 25/4/05, έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης


* ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ
* Π/Υ 21,66 εκ. € (Ε.Π. ’’Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου’’ 2000 – 2006)
* 19/1/04 εντάχθηκε και 02/2/2004 δημοπρατήθηκε
* Υπογράφηκε η σύμβαση στις 8/7/2005, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις 1/11/2005 και το έργο υλοποιείται κανονικά.


* ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΧΙΟΥ (ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΡΑΡΗ)
* Π/Υ 21,6 εκ € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Διπλασιάσαμε τον αρχικό Π/Υ του έργου που ήταν 10,5 εκ €, με τροποποίηση της απόφαση ένταξης στις 29/07/05 και νέο Π/Υ 21,6 εκ. €, καλύπτοντας έτσι και το κόστος των απαλλοτριώσεων. 
* Δημοπρατήθηκε στις 18/08/04 και οι εργασίες ξεκίνησαν στις 13/10/05


* ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΦΥΡΟΛΑΚΑ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
* Π/Υ 825 χιλ. € (ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Υπογράφηκε η σύμβαση  στις 21/12/04 και εκτελείται κανονικάΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ (ΠΕΠ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2000 – 2006)


* ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
* Π/Υ 845 χιλ. € – ΠΕΠ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006
* Εντάχθηκε στις 9 Μαρτίου 2005 και περιλαμβάνει 4 Υποέργα
* Το Υποέργο 1 (Κτίριο Πυροσβεστικής) έχει συμβασιοποιηθεί


* Στην τελευταία πρόσκληση κατατέθηκαν 13 προτάσεις από το Δήμο Χίου εκ των οποίων 6 στο ΕΤΠΑ και 7 στο ΕΚΤ συνολικού Π/Υ 3,6 εκ €.


– Από τις προτάσεις αυτές έχουν ενταχθεί 6 προτάσεις του ΕΚΤ, οι οποίες είναι προς δημοπράτηση.


– Απαιτείται λοιπόν άμεσα να επιταχύνει ο Δήμος Χίου τις προσπάθειες για την ένταξη και υλοποίηση των έργων στο ΕΤΠΑ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


* MARKETING PLAN ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Ανατέθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Marketing Plan για την προβολή και προώθηση του τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την περίοδο 2000 – 2006, το οποίο ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2005 μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. 


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


* ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Από τη Β’ Προκήρυξη του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, εγκρίθηκαν το Νοέμβριο του 2004 και χρηματοδοτήθηκαν το 2005 142 επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων ή νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης, συνολικού κόστους 17,1 εκ. € με επιχορήγηση (Δ.Δ.) 7,7 εκ. €. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν 180 νέες θέσεις εργασίας στο Βόρειο Αιγαίο.  
* ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3299/04


Από την έναρξη ισχύος (Απρίλιος του 2005) του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 μέχρι σήμερα εγκρίναμε την υπαγωγή 11 επενδυτικών σχεδίων με συνολικό εγκριθέν κόστος 12,7 εκ. € τα οποία θα λάβουν δωρεάν επιχορήγηση συνολικά 7 εκ. €, το οποίο αποτελεί το 55% περίπου του εγκριθέντος κόστους.


Από αυτά τα 7 αφορούν ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θα πραγματοποιηθούν στο Νομό Χίου, ενώ με την υλοποίησή τους θα δημιουργηθούν 35 νέες θέσεις απασχόλησης και 141 νέες κλίνες.


Μετά από αίτημα μας προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δόθηκαν στο τέλος του 2005 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρόσθετα κονδύλια Δημόσιας Επιχορήγησης, ύψους 6 εκ. €.  


ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ – ΑΛΙΕΙΑ)


* ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ


Τον Αύγουστο του 2005 εγκρίθηκε η υπαγωγή στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 117 επενδυτικών προγραμμάτων Ιδιωτών στο Νομό Λέσβου και Χίου με συνολικό Π/Υ 12,83 εκ. € και με Δημόσια Επιχορήγηση 7,83 εκ. €.


Για το σκοπό αυτό εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6,7 εκ. € Δημόσιας Επιχορήγησης.


* ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ  ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ – ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ


Από τον Ιούνιο του 2004 και μετά εντάχθηκαν στο ΠΕΠ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2000 – 2006 και συμβασιοποιήθηκαν 330 επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις – Σχέδια Βελτίωσης συνολικού Π/Υ 12,64 εκ. € και επίκειται εντός των επομένων ημερών να εκδοθεί η νέα προκήρυξη για υποβολή προτάσεων.


* ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Από τον Ιούνιο του 2004 και μετά εντάχθηκαν στο Ε.Π. ’’Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου’’ 2000 – 2006 και συμβασιοποιήθηκαν 47 Σχέδια Βελτίωσης – Ζωικής Παραγωγής συνολικού Π/Υ 2,91 εκ. €


* ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ (4η Περίοδος)


Εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2005 η ένταξη στο Μέτρο 3.1 του Ε.Π. ’’Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου’’ 2000 – 2006, 282 Νέων Γεωργών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι οποίοι επιχορηγούνται με το συνολικό ποσό των 4.974.000 €.


* ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ


– ΕΠΕΚΤΑΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΓ. ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΧΙΟΥ (Β΄)
* Π/Υ 2,2 εκ. € (ΠΕΠ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2000-2006)
* Δημοπρατήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2005, συμβασιοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2005 και εκτελείται κανονικά
– ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
* Π/Υ 213.439,37 € – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ” ΕΠΤΑ” & “ΘΗΣΕΑΣ”
* Το έργο εντάχθηκε οριστικά 14/1/2005 και έγκριση δημοπράτησης δόθηκε 30/3/2005
* Το έργο υλοποιείται κανονικάΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


* Ενεργοποιήθηκε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια.


* Συστάθηκε και στελεχώθηκε η Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων της Περιφέρειας τον Ιανουάριο του 2006, η οποία ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της και έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να προχωρήσουμε στη σύσταση Γραφείου στη Χίο.


* Μετά από στασιμότητα πολλών ετών, ενεργοποιήσαμε την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει και στους 3 Νομούς, δίνοντας λύση σε προβλήματα που ταλαιπωρούσαν δεκάδες συμπολίτες μας.


* Υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα για την Μερική Απασχόληση μέσω του οποίου η Περιφέρεια προσέλαβε 15 υπαλλήλους με 18μηνες συμβάσεις. 


* Δρομολογήθηκε η δημιουργία Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων στην έδρα της Περιφέρειας , στα πλαίσια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και ήδη έχει ξεκινήσει των υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν.


* Ενισχύθηκαν οι μικροί Δήμοι με 9 μηχανικούς για την ωρίμανση των έργων του ΘΗΣΕΑ ενώ υπήρξε αντίστοιχη στήριξη από Μηχανικούς το τελευταίο 4μηνο του 2005 για τα έργα του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Δ΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ


Καταρχήν, θα πρέπει να πούμε ότι μετά από τις απόλυτα επιτυχημένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη συμφωνία που επιτεύχθη στην Ε.Ε. για τους πόρους που θα λάβει το κάθε κράτος μέλος για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραμένει στο Στόχο 1. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους πόρους που θα λάβει η Περιφέρεια μας όσο και για το είδος των επιλέξιμων δράσεων.


Για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 2005:


* Μετά από διαβούλευση με όλους του Φορείς πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Ιουλίου 2005 στη Χίο το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο.


* Δημιουργήθηκε ένα νέο μέτρο στα πλαίσια της πρόσφατης Αναθεώρησης του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000 – 2006 με τίτλο “Ωρίμανση & Προετοιμασία Μελετών”. Αντίστοιχο μέτρο έχει προβλεφθεί και στα πλαίσια του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ. Τις δυνατότητες αυτές πρέπει να τις αξιοποιήσουν όλοι οι Τελικοί δικαιούχοι προκειμένου να προετοιμαστούν για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- ακόμα και του Πρωθυπουργού
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα επισκέψεων ΓΓ Περιφέρειας το Σάββατο 4/2