Αρχική Νέα Τοπικά Σύσκεψη για τις ιχθυοκαλλιέργειες: τώρα περιμένουμε τη μελέτη…

Σύσκεψη για τις ιχθυοκαλλιέργειες: τώρα περιμένουμε τη μελέτη…

11

 Σε ευρεία σύσκεψη με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Χίου σήμερα το μεσημέρι προήδρευσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σέργιος Τσίφτης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τσίφτης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ετοιμάζεται για την ανάθεση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ’’Αλιεία’’, ειδικής μελέτης με αντικείμενο τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Συγκεκριμένα η μελέτη με τίτλο ’’Μελέτη καθορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών’’  αναμένεται να ανατεθεί την Άνοιξη και όταν ολοκληρωθεί (περίπου σε ένα έτος) θα παραδοθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να γίνει η  χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στους 3 Νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2742 – Άρθρο 10 – και την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αριθ.17239/23-8-2002.
Αυτό στην ουσία δίνει μια παράταση λειτουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών στον κόλπο της Λαγκάδας, όπου οι  κάτοικοι και οι φορείς έθεσαν έντονα το ζήτημα της ρύπανσης αλλά και της προστασίας των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο κόλπο.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ιχθυοκαλλιεργειών αναφέρθηκαν κυρίως στα οικονομικά μεγέθη όπως και στις θέσεις εργασίας (περί τις 330).
Και μπορεί στο τέλος να συμφώνησαν όλοι ότι μόνιμη και οριστική λύση στο ζήτημα μπορεί να δοθεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά οι κάτοικοι της Λαγκάδας επέμειναν στο θέμα ύπαρξης χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση των μονάδων από τον κόλπο.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Γιάννης Πίττας και η Ελπίδα Τσουρή, ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, Δήμαρχοι του Νομού, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Μαρτάκης, ο Λιμενάρχης Σταύρος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι των ιχθυοκαλλιεργητών, των παράκτιων αλιέων, κατοίκων και συλλόγων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- ακόμα και του Πρωθυπουργού
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα επισκέψεων ΓΓ Περιφέρειας το Σάββατο 4/2