Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Πωλούν επικίνδυνα φάρμακα μέσω Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή

Πωλούν επικίνδυνα φάρμακα μέσω Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή

40

 
Μια νέα γενιά “έξυπνων χαπιών” που ονομάζονται νουτροπικά και κανονικά χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον πωλούνται παράνομα στο Ιντερνετ.


Το παράδοξο είναι ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου από υγιείς ενήλικες , διότι όπως έχει διαπιστωθεί βελτιώνουν τη διαδικασία της μνήμης και της σκέψης αφού χαρίζουν οξυδέρκεια και βελτίωση της μνήμης.


Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση αυτών των φαρμάκων είναι επικίνδυνη, αφού προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στις οποίες περιλαμβάνονται πόνοι στο στομάχι, ναυτίες και ζαλάδες. Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες για την κατανάλωση αυτών των φαρμάκων από παιδιά που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο σχολείο, δεδομένου ότι η πώλησή τους μέσω Ιντερνετ είναι εύκολη και βέβαια, δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.


Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychopharmacology για τις επιδράσεις ενός φαρμάκου κατά του Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με τη συμμετοχή 30 υγιών ανδρών σπουδαστών, διαπιστώθηκε ότι λαμβάνοντας το φάρμακο για 30 ημέρες βελτίωσαν σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη και αρκετά την μακροπρόθεσμη μνήμη τους.


Τα “έξυπνα χάπια” είναι ήδη διαθέσιμα στο Διαδίκτυο και πωλούνται δίχως την καταβολή ιατρικών συνταγών. Αρκετοί δικτυακοί τόποι που έχουν την έδρα τους στην Αμερική πωλούν ένα από αυτά, που αρκεί για την χορήγηση ενός μήνα, μόλις για 15,10 δολάρια. Ένα άλλο φάρμακο που στοχεύει στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον πωλείται προς 45 δολάρια σε δοσολογία που αρκεί επίσης για ένα μήνα.


“Η βασική ιδέα είναι ότι αυτές οι ουσίες λειτουργούν αυξάνοντας τον μεταβολισμό του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε ένωση χορηγείται ή μελετάται στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ θεωρείται ως έξυπνο χάπι” εξηγεί ο Ρόι Τζόουνς, ειδικός για τα φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ στο πανεπιστήμιο Μπαθ.


“Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να χορηγηθεί άδεια για την πώληση ενός φαρμάκου, δίχως να υπάρχει ασθένεια να θεραπεύσει. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιτραπεί στις φαρμακοβιομηχανίες να κάνουν κάτι τέτοιο. Εντούτοις, υπάρχουν αιτήματα για να συμβεί, ενώ την ίδια στιγμή αναπτύσσεται μια μαύρη αγορά φαρμάκων” επισημαίνει ο ίδιος.


Μια εκπρόσωπος της βρετανικής  Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα δίχως ιατρική συνταγή. ” Τα φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι όλα συνταγογραφούμενα. Εάν οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να αλλάξουν τους όρους με τους οποίους πήραν άδεια για την κυκλοφορία τους, τότε πρέπει να ξανακάνουν κλινικές δοκιμές και αφού επιτηρήσουμε την όλη διαδικασία, θα διαπιστώσουμε εάν είναι ασφαλή” προειδοποίησε.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/2/06

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- ακόμα και του Πρωθυπουργού
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα επισκέψεων ΓΓ Περιφέρειας το Σάββατο 4/2