Αρχική Πολιτισμός Με υποβρύχιο ρομπότ η χαρτογράφηση του ναυάγιου στα νερά της Χίου του...

Με υποβρύχιο ρομπότ η χαρτογράφηση του ναυάγιου στα νερά της Χίου του Τάσου Σαραντή

5


Τα υπολείμματα  ενός αρχαίου ελληνικού εμπορικού σκάφους που βυθίστηκε σχεδόν πριν από 2.400 χρόνια εξετάστηκαν από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων με τη βοήθεια βαθύβιου ρομποτικού  σκάφους.


Το πλοίο, που βυθίστηκε περίπου το 350 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 2004 από Έλληνες ερευνητές στη διάρκεια χαρτογράφησης με σόναρ στα πλαίσια εργασιών του υπουργείου Πολιτισμού. Βυθίστηκε σε νερά βάθους 60 μέτρων, μεταφέροντας περίπου 400 αμφορείς με κρασί και ελαιόλαδο, περισσότερους από κάθε άλλο γνωστό ναυάγιο.


Τον Ιούλιο του 2005 οι ερευνητές επέστρεψαν στην περιοχή με το ρομπότ SeaBED, το οποίο ολοκλήρωσε σε λίγες ώρες εργασίες που θα χρειάζονταν προσπάθειες πολλών ετών, αποκαλύπτοντας στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του 4ου αιώνα π.Χ..


Το ναυάγιο χαρτογραφείται πλέον από ομάδα του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ (WHOI), του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Η ομάδα χρησιμοποιεί το ρομπότ που αναπτύχθηκε στο WHOI για φωτομετρική χαρτογράφηση υψηλής ακρίβειας. Το Ινστιτούτο έχει κατασκευάσει και το υποβρύχιο ARGO που ανακάλυψε τα ναυάγια του Τιτανικού και του Βίσμαρκ.


Το SeaBED καταδύθηκε τέσσερις φορές ανά τρίωρο και σάρωσε το ναυάγιο με σόναρ πολλαπλής δέσμης, περνώντας από πάνω με καθορισμένες κινήσεις ακριβείας. Ετσι, το ρομπότ μετέδωσε περίπου 7.500 φωτογραφίες.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χαρτογράφηση θα είχε διαρκέσει χρόνια αν γινόταν με τη συμβατική μέθοδο, κατά την οποία οι δύτες σχεδιάζουν το πλάνο του ναυαγίου χρησιμοποιώντας μεζούρες και αδιάβροχα σημειωματάρια.


Η μελέτη του ναυαγίου της Χίου γίνεται στα πλαίσια ενός δεκαετούς προγράμματος που αποσκοπεί στην μελέτη του αρχαίου εμπορίου στη Μεσόγειο. Στην κλασσική αρχαιότητα η Χίος ήταν γνωστή για το περίφημο κρασί της. Κυριότερος πελάτης ήταν η Αθήνα, αν και το κρασί έφτανε μέχρι την Κύπρο και την Κριμαία.


 ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ για το chiosnews

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠωλούν επικίνδυνα φάρμακα μέσω Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 5/2/2006