Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τέλος εποχής για τα τηλεγραφήματα, του Τάσου Σαραντή

Τέλος εποχής για τα τηλεγραφήματα, του Τάσου Σαραντή

25

 
“Η Western Union θα διακόψει όλες τις τηλεγραφικές και εμπορικές υπηρεσίες μηνυμάτων. Λυπόμαστε για οποιαδήποτε δυσχέρεια μπορεί να σας προκαλέσει αυτό και σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών”.


Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση στον δικτυακό της τόπο η ιστορική εταιρεία Western Union, που είχε δικτυώσει τηλεγραφικά ολόκληρη την Aμερική, ανακοίνωσε ότι σταματά την αποστολή τηλεγραφημάτων μετά από 145 ολόκληρα χρόνια. Το τελευταίο τηλεγράφημα εστάλη από την εταιρεία στις 26 Ιανουαρίου.


Η πτωτική τάση στην αποστολή τηλεγραφημάτων ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’80, όταν οι μεγάλων αποστάσεων τηλεφωνικές υπηρεσίες έγιναν αρκετά φτηνές και προσέφεραν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα φαξ λειτούργησαν επίσης ανασταλτικά στην αποστολή τηλεγραφημάτων, ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φαίνεται ότι τους έδωσε τη χαριστική βολή.


Η αποστολή του πρώτου τηλεγραφήματος στον κόσμο έγινε από τον Σάμιουελ Μορς, θεμελιωτή και πατέρα της ηλεκτρικής τηλεγραφίας στις 24 Μαϊου 1844. Ο Μορς παρουσίασε την εφεύρεση του, τον τηλέγραφο, ενώπιον των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στέλνοντας το πρώτο τηλεγράφημα από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη. Ο κώδικας επικοινωνίας των σημάτων αποτελούνταν από τελείες και παύλες.


Κατά κάποιο τρόπο, ο τηλέγραφος θεωρείται ο πρόδρομος του Ιντερνετ, αφού επέτρεψε για πρώτη φορά τη σύντομη επικοινωνία μεταξύ μεγάλων αποστάσεων. Η Western Union έκανε την εμφάνισή της  το 1851 ως Mississippi Valley Printing Telegraph Company. Το 1856 μετονομάστηκε σε Western Union Telegraph Company.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 2/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠωλούν επικίνδυνα φάρμακα μέσω Ιντερνετ, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 5/2/2006