Αρχική Μαστίχα Αποκαλυπτήρια προτομής του πρώτου Προέδρου της ΕΜΧ

Αποκαλυπτήρια προτομής του πρώτου Προέδρου της ΕΜΧ

25


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, συνοδευόμενος από το ΓΓ του υπουργείου Κώστα Σκιαδά, τον Ειδικό Γραμματέα Δημήτρη Παπαγιαννίδη και το Γενικό Γραμματέα Β. Αιγαίου Σέργιο Τσίφτη, επισκέφτηκαν την Κυριακή το πρωί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Εκεί ενημερώθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο για τις προόδους που έχουν γίνει την τελευταία 10ετία, όπου το εισόδημα των 6.000 οικογενειών που ασχολούνται με το “κέντημα του σκίνου” και τη συλλογή μαστίχης όπως και η παραγωγή έχει υπερδιπλασιαστεί. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι πως όλο και νεώτεροι σε ηλικία μαστιχοπαραγωγοί φυτεύουν σκίνους σε περισσότερο πεδινά μέρη των Μαστιχοχωρίων όπου παλαιότερα παραγόταν σιτάρι.
Ο κ. Μπασιάκος επισήμανε ότι είναι μέλημα της Κυβέρνησης η προώθηση των προϊόντων μαστίχας, ήδη η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι ενταγμένη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης και προβολής σε τρίτες χώρες, ενώ κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο τσίκλας του Συνεταιρισμού. Επίσης έγινε αποδεκτό το αίτημα για κατασκευή μουσείου μαστίχας μέσα από το Δ’ ΚΠΣ.
Ο κ. υπουργός κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου Προέδρου της Ένωσης Γιώργου Σταγκούλη που στα 1939 με ορισμένους ακόμα οραματιστές μαστιχοπαραγωγούς προχώρησαν στην ίδρυση του Συνεταιρισμού.
Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος που έγινε σε μια δύσκολη περίοδο και συνεχίζει με την ίδια δυναμική, σχολίασε ο Χιώτης σκηνοθέτης του “Δέντρου που πληγώναμε” Δήμος Αβδελιώδης
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από επιστολή του πρωτοπόρου Γιώργου Σταγκούλη, που διάβασε ο νυν Πρόεδρο της ΕΜΧ Κώστα Γανιάρη:
“Θέλουν τους αγρότας μόνον ως καλλιεργητάς γης, τους βλέπουν μόνον ως αντικείμενα εκμεταλλεύσεως και μόνον ως όργανα ευκόλων και μεγάλων κερδών. Επιζητούν την αναβίωσιν μιας εποχής της οποίας την ιστορίαν συνθέτουν ο εκβιασμός, ο παρασιτισμός, η απάνθρωπος τοκογλυφία, η αδυσώπητος εκμετάλλευσις και η άνευ όρων και δισταγμών απομύζησις του ιδρώτα και του αίματος του αγροτικού πληθυσμού. Μιας εποχής της οποίας η ανάμνησις και μόνον προκαλεί φρίκην. Συσπειρωθείτε γύρω από τη Ενωσιν. Κρατηθείτε δυνατοί. Η φωνή σας, φωνή δικαίου θα ακουσθεί στα πέρατα της ελληνικής γης”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιακοπές ΔΕΗ τη Δευτέρα
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 7/2/2006