Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Πρόγραμμα κλιμάκωσης κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών

Πρόγραμμα κλιμάκωσης κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών

11

 Κλιμάκωση Κινητοποιήσεων στο Εαρινό Εξάμηνο
Η ΠΟΣΔΕΠ:
* Θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων καθώς και την ηγεσία του Υπ. Παιδείας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις του κλάδου και να ζητήσει να λάβουν θέση στα σοβαρά θέματα της ανώτατης παιδείας.
* Αποφασίζει τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα “το Πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε”, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ημέρα Τετάρτη, 11.00 π.μ., σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια), στην οποία θα προσκληθούν και οι άλλοι φορείς της εκπαίδευσης, οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
* Επειδή, αν δεν αντιδράσει η πανεπιστημιακή κοινότητα, η πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών και τίτλων των αποφοίτων, αλλά και ευτελισμού του λειτουργήματος του πανεπιστημιακού δασκάλου θα επιβληθεί, καλεί τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ, να προκηρύξουν 5θήμερη απεργία στις 20 – 24 Μαρτίου ’06.   
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της προς την Ελληνική κοινωνία, να σταματήσει την θεσμική επίθεση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, να αναθεωρήσει την πολιτική της οικονομικής εξαθλίωσης που επιβάλλει στα Πανεπιστήμια και να σταματήσει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που πλήττουν την αυτοτέλειά τους.  
* Με χρονικό ορίζοντα μέχρι το Πάσχα, μαζί με τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ, σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά όργανα και την πανεπιστημιακή κοινότητα σε όλη την Ελλάδα, η ΠΟΣΔΕΠ οργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την κρίση στην οποία οδηγείται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και διατυπώνει προτάσεις υπεράσπισής του.
* Η ΠΟΣΔΕΠ θα εκτιμήσει τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, και θα επιδιώξει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών με τους φοιτητές και τους άλλους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας.   
Αν η ανταπόκριση του ΥπΠΕΘ δεν κριθεί ικανοποιητική, οι πανεπιστημιακοί θα προχωρήσουν σε απεργία επ’ αόριστον από την πρώτη εβδομάδα του Μάη.  


Είμαστε αποφασισμένοι πανεπιστημιακοί και φοιτητές, σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ευρώπη να υπερασπιστούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, να αποκρούσουμε τις θεσμικές επιθέσεις και την πολιτική απαξίωσης που το υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν τον ακαδημαϊκό και δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό του ρόλο.

Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. – A.E.I.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
πρόγραμμα κλιμάκωσης κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών

 

Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Δεν συναινούμε στην ισοπέδωση και στην απαξίωσή του

Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιμετωπίζει με ευθύνη τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα νομοθετήματα, αν εφαρμοστούν.   Τα ακαδημαϊκά όργανα, Σύγκλητοι και Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, αποφασίζουν τη μη εφαρμογή και απόρριψή τους, υπερασπιζόμενα την ενότητα και το επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών, καθώς και τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, από την ισοπέδωση και την απαξίωση που προωθεί η Κυβέρνηση.
Οι πανεπιστημιακοί είναι αντίθετοι με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει τον ακραίο πολιτικό παρεμβατισμό που ασκεί το Υπ. Παιδείας στις λειτουργίες των Πανεπιστημίων, σε ακαδημαϊκά θέματα εκλογής μελών ΔΕΠ, με το πρόσχημα του ελέγχου νομιμότητας, όπως και στις αποφάσεις ακαδημαϊκών οργάνων.   Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε την απαίτηση της Υπουργού Παιδείας να της δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ε. Μ. Πολυτεχνείου, η οποία εκτιμώντας ότι τα νέα νομοθετήματα θα λειτουργήσουν ισοπεδωτικά για τα Πανεπιστήμια και τα πτυχία, αποφάσισε τη μη εφαρμογή τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει κατηγορηματικά, ότι η μόνη πολιτική που έμπρακτα στηρίζει την ποιότητα σπουδών στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και σέβεται το έργο των πανεπιστημιακών δασκάλων, είναι:
άμεση στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου, ανατροπή των θεσμών της απαξίωσης
– Είμαστε αντίθετοι και αγωνιζόμαστε να αποτραπεί η ισοπέδωση των πανεπιστημιακών σπουδών που θα επιφέρει η αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και των παραρτημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού καθώς και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων που εξαγγέλλεται.
– Επιμένουμε στη μη εφαρμογή των θεσμικών μέτρων που ψηφίστηκαν, τα οποία αν δεν ακυρωθούν, θα μετατρέψουν τις πανεπιστημιακές σπουδές σε τυποποιημένες υπηρεσίες κατάρτισης, με τον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων και των προγραμμάτων σπουδών και την ισοπεδωτική ισοτίμησή τους με οποιασδήποτε προέλευσης μεταλυκειακές σπουδές και θα επιβάλουν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο να παρέχει υπηρεσίες κατάρτισης και έρευνας για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του.
– Είμαστε αντίθετοι και αγωνιζόμαστε να μην υιοθετηθούν οι επιχειρούμενες αλλαγές του Νόμου Πλαισίου που θα συρρικνώνουν τη δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία μέσα στο Πανεπιστήμιο και θα επιβάλουν δομές και σχέσεις αυταρχικές, μια κοινωνική και πολιτισμική οπισθοδρόμηση.
άμεση εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ
Απαιτούμε άμεση εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας των Πανεπιστημίων (όπως προβλέπει το Σύνταγμα).  Ειδικότερα απαιτούμε:
– Δέσμευση σε χρονοδιάγραμμα αύξησης της χρηματοδότησης της παιδείας στο 5% του ΑΕΠ (από το 3,5% που είναι σήμερα) και της έρευνας στο 1,5% του ΑΕΠ (από το 0,6% που είναι σήμερα).
– Ιδιαίτερα για τα Πανεπιστήμια, από φέτος, ετήσια αύξηση τουλάχιστον 20% και συγκεκριμένη πολιτική για την ενίσχυση της βασικής έρευνας, η οποία οδηγείται σε μαρασμό ενώ αποτελεί βασικό συστατικό της ανώτατης εκπαίδευσης και αναγκαία προϋπόθεση στο Πανεπιστήμιο.
– Δέσμευση ότι για τη δημιουργία νέων Τμημάτων και Πανεπιστημίων θα θεσμοθετηθούν και θα εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό υποστήριξης και διδακτικό ερευνητικό προσωπικό.  
σεβασμός της θέσης και του ρόλου του πανεπιστημιακού δασκάλου
Διεκδικούμε:
– Κατάργηση του θεσμού των “εποχικών” διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και μετατροπή των θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων Π.Δ. 407/80 σε θέσεις ΔΕΠ προς προκήρυξη, με προτεραιότητα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι διεκδικούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορούν να ασκούν απερίσπαστα και αποκλειστικά το κύριο λειτούργημά τους, που είναι η διδασκαλία της επιστήμης και η επιστημονική έρευνα για την παραγωγή και διάχυση νέας γνώσης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.  
– Κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα και αναβάθμιση των αποδοχών των πανεπιστημιακών, με
* ενσωμάτωση του συνόλου των επιδομάτων στον βασικό μισθό,
* αύξηση 10% του βασικού μισθού των μελών ΔΕΠ, ΕΔΠ και ΕΕΔΙΠ (επέκταση της 25-ετίας σε όλες τις βαθμίδες και μη περικοπή των 5-ετιών στα μέλη ΕΔΠ και ΕΕΔΙΠ, με άμεση νομοθετική ρύθμιση).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά την Κυριακή στα Αρμόλια
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 8/2/2006