Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ο γύρος του κόσμου σε 80 ώρες!, του Τάσου Σαραντή

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ώρες!, του Τάσου Σαραντή

6

 
Ως σύγχρονος Φιλέας Φογκ, ο πολυεκατομμυριούχος Στηβ Φόσετ θα προσπαθήσει να πετύχει αυτό που ο ήρωας του “Γύρου του κόσμου σε 80 ημέρες” δεν θα μπορούσε να διανοηθεί: θα επιχειρήσει να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ώρες! Ο στόχος του είναι να σπάσει το ρεκόρ της πιο μακροχρόνιας πτήσης που έχει να καταρριφθεί εδώ και 20 χρόνια.


Η παράτολμη πτήση θα πραγματοποιηθεί με το GlobalFlyer, ένα αεροδυναμικό, μονοκινητήριο ελαφρύ αεροσκάφος , οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμων, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι δίχως την ανάγκη ανεφοδιασμού.


Εντούτοις, εξαιτίας του βάρους του αεροσκάφους, που φτάνει τα 9.979 κιλά εκ των οποίων το 83% θα είναι καύσιμα, επιλέχθηκε ως διάδρομος απογείωσης ο μήκους 4,5 χιλιομέτρων στο διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA από τον οποίο απογειώνονται τα διαστημικά λεωφορεία. Προκειμένου να επιτευχθεί η απογείωση, η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 11 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε ο αέρας να είναι πυκνός και το σκάφος να μπορεί να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση.


Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο 61χρονος Φόσετ θα προσγειωθεί έπειτα από 80 ώρες στο διεθνή αερολιμένα του Κεντ στη Βρετανία, έχοντας πραγματοποιήσει ένα ταξίδι σχεδόν 42.000 χιλιομέτρων και σπάζοντας το ρεκόρ της μεγαλύτερης πτήσης στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ μεγαλύτερης πτήσης κατείχαν δύο πιλότοι που πέταξαν με το αεροσκάφος Voyager to 1986, διανύοντας την απόσταση των  40.212 χιλιομέτρων. 


Εξάλλου, το GlobalFlyer θα ολοκληρώσει το ταξίδι του σε 3,3 μέρες έναντι 9 ημερών που χρειάστηκαν για την πτήση τους οι κάτοχοι του προηγούμενου ρεκόρ. Εάν η απόπειρα του Φόσετ στεφθεί με επιτυχία, τότε θα καταρρίψει και το ρεκόρ της πιο μακροχρόνιας πτήσης στον κόσμο με οποιοδήποτε είδος αεροσκάφους το οποίο πραγματοποιήθηκε από πτήση με αερόστατο το 1999, κατά την οποία διανύθηκαν 40.814 χιλιόμετρα.


Η πραγματοποίηση της πτήσης έχει καθυστερήσει ήδη για μία εβδομάδα επειδή οι κινεζικές αρχές δεν μπορούσαν να εκδώσουν άδεια πτήσης πάνω από τη χώρα, εξαιτίας των αργιών για το νέο έτος και μιας μικροζημιάς στο φτερό των 35 μέτρων αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.


Με το ίδιο αεροσκάφος, τον περασμένο Μάρτιο, ο Φόσετ έγινε ο πρώτος στον κόσμο που πέταξε για 67 ώρες δίχως ανεφοδιασμό. Το αεροσκάφος είναι εφοδιασμένο με αλεξίπτωτα προκειμένου  να μπορεί να επιβραδύνει από την μέγιστη ταχύτητα των 285 μιλίων ανά ώρα και να κατεβαίνει από το μέσο ύψος της πτήσης του, περίπου στα 45.000 πόδια.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίαση για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ την Πέμπτη
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μαστίχα- κοινωνία στο Γυμνάσιο Καλλιμασιάς