Αρχική Πολιτισμός Ερώτηση Αλαβάνου για Βιβλιοθήκη “Αδ. ΚΟΡΑΗΣ”

Ερώτηση Αλαβάνου για Βιβλιοθήκη “Αδ. ΚΟΡΑΗΣ”

8


Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού σχετικά με τη βιβλιοθήκη “Αδαμάντιος Κοραής” κατέθεσε ο Αλέκος Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι αν και διαθέτει 200.000 τόμους υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού (αντί για 14 άτομα που χρειάζεται για να λειτουργεί επαρκώς, απασχολούνται μόνο πέντε, ενώ είναι χωρίς διεύθυνση λόγω συνταξιοδότησης του προηγούμενου διευθυντή).
“Για ποιο λόγο καθυστερεί η διευθυντική και υπαλληλική στελέχωση του ιδρύματος; Θα υπάρξει πρωτοβουλία να συμβάλουν στην ψηφιοποίηση των συλλογών της βιβλιοθήκης… ώστε να πάψει να παραμένει “άγνωστος” και δυσπρόσιτος ο πλούτος της βιβλιοθήκης;”, ερωτά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ.  Υπουργό Εθνικής Παιδείας και τον Υπουργό Πολιτισμού.
Θέμα:     Η βιβλιοθήκη “Αδ. Κοραής” στη Χίο.

 Η βιβλιοθήκη  “Αδ. Κοραής” στην Χίο, μία από τις μεγαλύτερες σε όγκο, περιεχόμενο και σπουδαιότητα βιβλιοθήκη της χώρας, με συλλογές μεγάλης τεκμηριωτικής αξίας για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και οικονομικών πόρων. Από τα 14 άτομα που χρειάζονται για να λειτουργεί επαρκώς, αυτή τη στιγμή απασχολούνται μόνο πέντε , ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο είναι χωρίς διεύθυνση λόγω συνταξιοδότησης του προηγούμενου διευθυντή.

Η βιβλιοθήκη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο της τοπικής και ελληνικής κοινωνίας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, διότι η συλλογή της αριθμεί περί τους 200000 τόμους μεταξύ των οποίων τα κατάλοιπα των αρχείων του ίδιου του Κοραή, τις συλλογές της οικογένειας Αργέντη και άλλων λογίων του 19ου και 20ού αιώνα. Στην εποχή μας η ψηφιοποίηση των συλλογών θα ήταν ένα άνοιγμα προς την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα διότι θα τροφοδοτούσε  την έρευνα με σπάνιο και δυσεύρετο υλικό.

 Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

 Για ποιο λόγο καθυστερεί η διευθυντική και υπαλληλική στελέχωση του ιδρύματος ; Με ποιο άλλο τρόπο θα παρέμβουν για την σωστή λειτουργία του;

Σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη  ψηφιοποίηση των συλλογών της βιβλιοθήκης,  στην δημιουργία βάσης δεδομένων και ιστοσελίδας,  ώστε να πάψει να παραμένει “άγνωστος” και δυσπρόσιτος ο πλούτος της βιβλιοθήκης;
   
    Ο Ερωτών Βουλευτής


       Αλέκος Αλαβάνος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣύλλογος Oικολογίας και Περιβάλλοντος για την Προστασία ορνιθοπανίδας Xίου
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 10/2/2006