Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Ανακάλυψαν “χαμένο παράδεισο” σε ζούγκλα της Ινδονησίας, του Τάσου Σαραντή

Ανακάλυψαν “χαμένο παράδεισο” σε ζούγκλα της Ινδονησίας, του Τάσου Σαραντή

42

 
Έναν κόσμο χαμένο, όπου η φύση οργιάζει μακριά από την ανθρώπινη παρουσία επιτρέποντας την ανάπτυξη σπάνιων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας, ανακάλυψαν τα μέλη αποστολής της οικολογικής οργάνωσης Conservation International στα βάθη της ζούγκλας της Ιριαν Τζάγια, στο ινδονησιακό τμήμα της νήσου της Νέας Γουϊνέας.


Δεκάδες σπάνια ή νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο φυσικό αυτόν παράδεισο, σύμφωνα με την Conservation International που διοργάνωσε την αποστολή τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνεργασία με το ινδονησιακό Επιστημονικό Ινστιτούτο.


Νέα είδη βατράχων, πεταλούδων και φυτών βρίσκονται μεταξύ αυτών που εντόπισαν οι ινδονήσιοι, αμερικανοί και αυστραλοί επιστήμονες που μετέχουν στην σημαντική αυτή αποστολή στην περιοχή των ορέων Φότζα. “Πράγματι το πρώτο πουλί που είδαμε στον καταυλισμό μας ανήκε σε ένα νέο είδος. Υπάρχουν επίσης πολλά μεγάλα θηλαστικά, όπως δενδρόβια καγκουρό, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση σε άλλα μέρη λόγω του κυνηγιού”, δήλωσε ο Μπρους Μπίλερ, στέλεχος της Conservation International. “Είναι ότι κοντινότερο στον Κήπο της Εδέμ μπορεί να βρει κανείς στη Γη” υπογράμμισε ο ίδιος.


Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στο χαμένο αυτό παράδεισο είκοσι νέα είδη βατράχου, ένα εκ των οποίων έχει μέγεθος μικρότερο από 14 χιλιοστά, τέσσερα νέα είδη πεταλούδας και πέντε νέους τύπους φοινικιάς. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι ένα πτηνό το οποίο τρέφεται με μέλι και έχει ένα έντονο πορτοκαλί σημάδι στο κεφάλι. Αυτό ίσως είναι το πρώτο νέο είδος πτηνού που ανακαλύπτεται στο νησί της Νέας Γουινέας από το 1939.


Μεταξύ των νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το πιο μεγάλο ροδόδεντρο, ο ανθός του οποίου έχει διάμετρο σχεδόν 15 εκατοστών. Η αποστολή της Conservation International που έφερε στο φως αυτόν τον κρυμμένο παράδεισο έγινε ένα τέταρτο του αιώνα έπειτα από αυτή του αμερικανού γεωγράφου Τζάρεντ Ντάιαμοντ, το 1981, ο οποίος είχε ξαφνιάσει τότε τον επιστημονικό κόσμο με την ανακοίνωση ότι ανακάλυψε εκεί την κατοικία ενός άγνωστου είδους πουλιού, η οποία αποτελούσε μέχρι τότε αίνιγμα.


Τα τωρινά ευρήματα οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι 300.000 εκτάρια παρθένου τροπικού δάσους στα όρη Φότζα, που αποτελούν μια περιοχή πάρα πολύ σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε αυτό το μέρος του κόσμου, παραμένουν ανέπαφα.


Η αποστολή άρχισε το Δεκέμβριο του 2005 και διήρκησε ένα περίπου μήνα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το χρονικό διάστημα της εξερεύνησης ήταν μικρό και ενδέχεται να έχουν δει ένα ελάχιστο μέρος από τους θησαυρούς του χαμένου αυτού κόσμου. Ελπίζουν όμως να επιστρέψουν σύντομα.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/2/2006

Διαφήμιση