Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΟΗΕ: έκκληση για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

ΟΗΕ: έκκληση για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

11

 Εν όψει της έναρξης  των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή στην Ιταλία, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλες τις χώρες να ξαναζωντανέψουν την αρχαία ελληνική παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.


Ο Σουηδός Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Γιάν Ελιασον, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού  Συμβουλίου του  Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ζήτησε τη λήψη μέτρων  που θα διασφαλίζουν τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006 μέσα σε ένα ειρηνικό παγκόσμιο περιβάλλον.


Ο κ. Ελιασον σημείωσε ότι το 1998, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την έπαρση της σημαίας του ΟΗΕ σε όλα τα γήπεδα των Αγώνων, ενώ ο ΟΗΕ έχει διευρύνει τη συνεργασία του με την Επιτροπή μέσω της UNESCO.


Η Γενική Συνέλευση έχει καλέσει  τα κράτη μέλη του ΟΗΕ  να τηρούν  την Ολυμπιακή Εκεχειρία από την έβδομη ημέρα πριν την έναρξη των Αγώνων,  μέχρι και την έβδομη ημέρα μετά τη λήξη τους.


Είχε ζητήσει επίσης,  η Εκεχειρία να τηρηθεί  και κατά τους 20ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Τορίνο από τις 10 έως τις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και κατά τη διάρκεια των  Παραολυμπιακών  Χειμερινών Αγώνων, που επίσης θα γίνουν στο Τορίνο από τις 10 έως τις 19 Μαρτίου.


Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης επανέλαβε την έκκληση  του Γενικού Γραμματέα κ. Κόφι Άναν, ο οποίος στις 25 Ιανουαρίου  είχε ζητήσει από όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες  κατά τη διάρκεια των Αγώνων.


Ο Γενικός Γραμματέας είχε επισημάνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρέχουν αρκετό χρόνο “στους πρωταγωνιστές και στους ανθρώπους που καταστρέφουν τις χώρες τους και αλληλοεξοντώνονται,  να κάνουν μια παύση, να κοιτάξουν γύρω τους και να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλούν”.


Τέλος, είχε προσθέσει ότι “ίσως έτσι, ορισμένοι δε θα ξαναπιάσουν τα όπλα τους, αλλά θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧορός Βασιλειωνοικούσων Αττικής
Επόμενο άρθροΣύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού: πίτα και για τους μαθητές που δεν πρόλαβαν το παλιό σχολείο!