Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου της ναυτικής εκπαίδευσης

Συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής για το σχέδιο νόμου της ναυτικής εκπαίδευσης

8

ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ναυτικής εκπαίδευσης η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας -και κατ’ επέκταση της Εθνικής Οικονομίας, επιδιώκει η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.


Το υπουργείο, όπως τόνισε χθες βράδυ στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου, ο υπουργός επιδιώκει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υιοθετώντας μέτρα που αφορούν:


– Στην ισοτιμία των διπλωμάτων των Πλοιάρχων και Μηχανικών Α’ τάξης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με τα πτυχία των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρ. 1).


– Στη δυνατότητα οργάνωσης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τις ΑΕΝ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, σε τομείς της Εμπορικής Ναυτιλίας. (άρθρ. 2).


– Στην αύξηση των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ με παράλληλη αναβάθμιση των προσόντων και αναδιάρθρωση των βαθμίδων στα πρότυπα των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρα 5,9,10,13).


– Στον εκσυγχρονισμό του συστήματος των προσλήψεων και της εξέλιξης του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ με βελτιωτικές μισθολογικές παρεμβάσεις, χωρίς να θίγεται η μονιμότητα των εργαζομένων (άρθρα 6,7,11,12).


– Στη δυνατότητα ίδρυσης Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Κ.Ε.) στο χώρο της Ναυτιλίας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Έτσι εξασφαλίζεται σε περισσότερους νέους και νέες η πρόσβαση στη Ναυτική Κατάρτιση και Επιμόρφωση και κατ’ επέκταση στο Ναυτικό Επάγγελμα (άρθρα 16,17).


Επισημαίνεται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο ότι η μη ισοτιμία ιδιωτικών και κρατικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης προσκρούει στο ισχύον Σύνταγμα.


Η διαφαινόμενη τροποποίηση του συντάγματος, στην κατεύθυνση αναγνώρισης και των μη κρατικών πανεπιστημίων εκτιμάται από το ΥΕΝ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω αναβάθμιση και της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης.


Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση περισσότερων νέων στο ναυτικό επάγγελμα, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική ναυτιλία καθώς όπως εκτιμά και η μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, διαπιστώνεται μία μείωση στην προσφορά ελλήνων ναυτικών η οποία αφορά και στους φοιτητές στις ναυτικές σχολές και κυρίως στις ειδικότητες των μηχανικών.


Συγκεκριμένα η απασχόληση των αποφοίτων ΑΔΣΕΝ στην ειδικότητα των δοκίμων πλοιάρχων παραμένει περίπου σταθερή (σε ποσοστό 18,4% το 2002 έναντι 17,6% το 2000) αλλά στην ειδικότητα των δοκίμων μηχανικών είναι σημαντικά μειωμένη (10,7% το 2002 έναντι 14,8% το 2000).


Αντιδράσεις


“Αποσπασματικές, πρόχειρες και κοντόφθαλμες” χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Ελ.Τσουρή και καταλόγισε στην κυβέρνηση ανυπαρξία συνολικής πολιτικής και απροθυμία διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς.


Υποστήριξε μάλιστα ότι το ν/σ “δεν επιχειρεί την ουσιαστική αναβάθμιση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού αλλά στοχεύει στην παροχή βοήθειας προς τις ιδιωτικές σχολές προκειμένου να παράγουν πλοιάρχους και μηχανικούς με αμφίβολα προσόντα”.


Εκ μέρους του ΚΚΕ η Ελ. Παντελάκη καταλόγισε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας “εξυπηρέτηση εφοπλιστικών συμφερόντων” και υποστήριξε ότι το ν/σ αποτυπώνει τον στόχο της ανταγωνιστικότητας.


Ισχυρίστηκε δε ότι εξισώνει τις ΑΕΝ με τα ΤΕΙ μόνον τυπικά αντί να ενισχύει με ουσιαστικό τρόπο τον δημόσιο χαρακτήρα και τον προϋπολογισμό τους.


Σε ανάλογο τόνο ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΝ αφού αναφέρθηκε στις ενστάσεις που εκφράζονται για το ν/σ από εμπλεκόμενους φορείς και εξέφρασε “τις τεράστιες επιφυλάξεις του ΣΥΝ” για την ποιότητα της μεταρρύθμισης που επιχειρείται από το ν/σ.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 9/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧορός Βασιλειωνοικούσων Αττικής
Επόμενο άρθροΣύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού: πίτα και για τους μαθητές που δεν πρόλαβαν το παλιό σχολείο!