Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αποσπάσματα ομιλίας Ελπίδα Τσουρή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για τη ναυτική...

Αποσπάσματα ομιλίας Ελπίδα Τσουρή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για τη ναυτική εκπαίδευση

14

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Ν/Σ :
“ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.”


08 Φεβρουαρίου 2006


Αν έπρεπε με δύο κουβέντες να χαρακτηρίσω το ν/σ θα έλεγα  ότι, είναι “οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας”, χωρίς, ουδόλως, βέβαια, να πρόκειται για θαύμα. Βαρύγδουπος τίτλος, χωρίς περιεχόμενο, αποσπασματικές, πρόχειρες και κοντόφθαλμες ρυθμίσεις, χωρίς συνοχή, χωρίς στόχευση, χωρίς κεντρική ιδέα, απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής διαβούλευσης και συναίνεσης είναι το αποτέλεσμα 5 μηνών που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση του.


Η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδίου, αντιφατικές εξαγγελίες, ανολοκλήρωτες πρωτοβουλίες, ανύπαρκτα αποτελέσματα. Διαχειρίζεται, μάλιστα, σοβαρές προτάσεις και ιδέες, όπως η αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης, με τρόπο εντελώς μηχανιστικό, πρόχειρο, αντιλειτουργικό και αυταρχικό.


Το παρόν ν/σ, το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και 6 μήνες, έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τον παραπάνω κανόνα. Είναι εμφανής η ανυπαρξία εκ μέρους της Κυβέρνησης, συλλογικής πολιτικής για τη Ναυτική Εκπαίδευση. Προχειρότητα, έλλειψη οράματος και ολοκληρωμένου σχεδίου, αντιφάσεις, ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και υποσχέσεις, και πολλά άλλα τα οποία θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Εν κατακλείδι :
* το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν αποτελεί μια νομοθετική παρέμβαση με στόχο την  αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά  την πλήρη απαξίωση των ΑΕΝ, και την δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ν.Ε.Κ.Ε. για δημιουργία αξιωματικών Ε.Ν. χαμηλού επιπέδου και στα όρια των απαιτήσεων της Διεθνής Σύμβασης  STCW για τα ελάχιστα πρότυπα εκπαίδευσης του προσωπικού πλοίων.
* Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χάνεται ο ναυτικός χαρακτήρας και η αποστολή των Α..Ε.Ν., που είναι η δημιουργία στελεχών εμπορικού ναυτικού υψηλών απαιτήσεων  για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας . Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης δεν γίνεται με αντιγραφή των προσόντων του εκπαιδευτικού  προσωπικού των Τ.Ε.Ι, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι άλλοι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην πραγματική  και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών (τρόπος εισαγωγής σπουδαστών, προγράμματα σπουδών , υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών, εκπαιδευτικά βοηθήματα). Ενδεικτικά  αναφέρεται ότι για δύο χρόνια δεν προχώρησε καμία απόφαση για συγγραφή νέων εκπαιδευτικών  κειμένων.
* Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ουσία επιχειρείται η αποναυτικοποίηση των Α.Ε.Ν. δεδομένου ότι και με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχουν ναυτικοί με τα συγκεκριμένα προσόντα για να εκλεγούν σε θέσεις Ε.Π. ναυτικών  μαθημάτων. 
* Τέλος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε με τους φορείς που
      εμπλέκονται με την ναυτική εκπαίδευση και όλοι σχεδόν με κινητοποιήσεις ζήτησαν την μη κατάθεσή του στην Βουλή.


Η προχειρότητα, ο λαϊκισμός και η σκόπιμη παραπλάνηση που χαρακτήριζε την αντιπολιτευτική σας τακτική, δυστυχώς εξακολουθεί να χαρακτηρίζει και την κυβερνητική σας πρακτική. Υπενθυμίζω ότι, μόλις το 2003, στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Ν. 3153/03, σύσσωμοι οι βουλευτές της Ν.Δ απαιτούσαν την προσθήκη “οι Α.Ε.Ν ανήκουν στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση και το καταληκτικό πτυχίο του Πλοιάρχου και Μηχανικού Α’ Τάξης είναι ισότιμα με πτυχίο ΑΕΙ”. Ενώ και στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης υπήρχε η δέσμευση για την απλή ισοτιμία του διπλωμάτος Α τάξης με πτυχίο Α.Ε.Ι.


Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για την ακρίβεια, δεν πρόκειται καν για μεταρρύθμιση.  Άλλωστε είναι κάτι στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει. 



Δύο πρώτες κρίσιμες παρατηρήσεις:
1. Είναι τουλάχιστον παράδοξο πως ένα επαγγελματικό δίπλωμα (Αποδεικτικό Ναυτικής Ικανότητας) που δεν χορηγείται από εκπαιδευτικό ίδρυμα, και το οποίο είναι πιστοποιητικό για ναυτολόγηση σε πλοία, μπορεί να ισοτιμηθεί με έναν ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών, ανώτατης εκπαίδευσης όπως είναι το πτυχίο των Τ.Ε.Ι. Και με ποια ειδικότητα των ΤΕΙ είναι ισότιμο; Θα έχει και τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα; Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.


2. Ο συντάκτης του ν/σ φαίνεται να μην γνωρίζει ότι οι Α.Ε.Ν. δεν χορηγούν πτυχίο Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης, αλλά πτυχίο (τίτλος σπουδών), το οποίο δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση διπλώματος Ε.Ν. Γ΄ τάξης ( παρ.3 ,άρθρου 21 του Ν.2638/98).
Μάλιστα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από την 1/2/2002 στους ναυτικούς δε χορηγούνται διπλώματα αλλά πιστοποιητικά Ναυτικής Ικανότητας (Α.Ν.Ι.) από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΕΝ.


Στην πραγματικότητα, η όλη ριζική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση την οποία επαγγέλλεται ο κος Υπουργός, περιορίζεται στην τυπική και ταυτόχρονα παράτυπη αναγνώριση της ισοτιμίας του επαγγελματικού τίτλου του Ε.Ν. Α’ τάξης με αυτό των ΤΕΙ.
Απαιτήθηκαν 24 ολόκληροι μήνες για να το σχεδιάσετε;


Και γιατί η διάταξη ν’ αφορά μόνο τους εισαχθέντες στις ΑΕΝ το 2005 και εφεξής; Οι υπάρχοντες πλοίαρχοι και μηχανικοί είναι δεύτερης κατηγορίας; Αφού στη πραγματικότητα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, τίποτα επί της ουσίας δε πρόκειται να αλλάξει
Τι προκύπτει από τις ρυθμίσεις αυτές:


1. Οι Α.Ε.Ν εξακολουθούν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να ανήκουν στην Ανώτερη Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Σύμφωνα με το άρθρο 16  του Συντάγματος, δεν υφίσταται ο όρος της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει η ανώτατη εκπαίδευση και η επαγγελματική εκπαίδευση-κατάρτιση που παρέχεται από ανώτερες δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές.


Το πτυχίο των Α.Ε.Ν  δεν ανήκει σε συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης, είναι αδιαβάθμητο και αποτελεί απλό τυπικό προσόν για την απόκτηση των   επαγγελματικό πιστοποιητικών Α’, Β’ και Γ΄τάξης.


2. Οι απόφοιτοι τους δεν δύνανται να συμμετάσχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, τουλάχιστον στα Ελληνικά Παν/μια. Το αντίστοιχο δικαίωμα παρέχεται μόνο στους Αξιωματικούς Α ’ τάξης (>32ετών).


Οι αδιαβάθμητες, λοιπόν, Α.Ε.Ν θα συνδιοργανώνουν με τα παν/μια μεταπτυχιακά προγράμματα. Αναρωτιέμαι για ποιους.


3. Σχετικά με τα απαιτούμενα προσόντα των εκπαιδευτικών, θα περιμένουμε να ακούσουμε από τον κο Υπουργό την πρόβλεψη του για το πώς θα μπορέσει η “αγορά” να προσφέρει τους απαραίτητους για τη ναυτική εκπαίδευση, Πλοιάρχους και Μηχανικούς Α’ με μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό Δίπλωμα και θαλάσσια προϋπηρεσία.
Πως εκτιμά ο κ.Υπ.ΕΝ ότι θα στελεχωθεί π.χ. η Ακαδημία των Οινουσσών με διδάκτορες καπετάνιους όταν σήμερα δε προσφέρονται καν συνταξιούχοι να εργαστούν στο ακριτικό νησί του ανατολικού Αιγαίου;


Είναι προδιαγεγραμμένη η αποναυτικοποίηση των σχολών, αφού, είναι εμφανές ότι το διδακτικό προσωπικό των σχολών, τακτικό ή έκτακτο, μετά από λίγα χρόνια, θα προέρχεται μόνο από πτυχιούχους των πανεπιστημιακών σχολών, που δεν έχουν άμεση σχέση με τη ναυτιλία. Αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί η επιθυμητή ισορροπία στη σύνθεση του Ε.Π. των Α.Ε.Ν., αποκλειόμενων εκ των πραγμάτων και μηχανικών και πλοιάρχων Ε.Ν.


Και, κατά συνέπεια, είναι ορατός ο κίνδυνος αλλαγής της ναυτικής φυσιογνωμίας των σχολών Α.Ε.Ν ή τον περιορισμό τους σε δύο ή τρεις κεντρικές, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ναυτιλίας, αλλά και τη φυσιογνωμία των ναυτοτόπων.


4. Αν οι σχολές υποθετικά στελεχώνονταν σήμερα αυτόματα πλήρως από καθηγητές με τα προσόντα που προβλέπει το ν/σ, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν κατατίθεται συνολικό νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε οι σχολές να ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση; Και πως δικαιολογείται το γεγονός ότι οι αυριανοί πτυχιούχοι τέτοιων σχολών με διδάκτορες καθηγητές κτλ δεν εξομοιώνονται με τους απόφοιτους των Τ.Ε.Ι αλλά θα πρέπει να περιμένουν αυτή την εξομοίωση μετά από 7-8 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας και τρία διπλώματα Α.Ε.Ν;


…………………………..
Η δική μας άποψη είναι σαφής. Οι σύγχρονές τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτήσεις της εποχής επιβάλλουν την ουσιαστική και τυπική αναβάθμιση των σχολών με περισσότερη αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση. Απαραίτητη  προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός σοβαρού αντικειμενικού και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης. Η καταγραφή, αποτίμηση και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και συντελεστών παροχής ναυτικής εκπαίδευσης, η καταγραφή των αναγκών και απαιτήσεων σε σύγχρονα κτίρια και εγκαταστάσεις, σύγχρονο εξοπλισμό, προγράμματα σπουδών, προσοντούχο εκπαιδευτικό προσωπικό και η σταδιακή ικανοποίηση τους θα αποτελούσε μία πραγματική ριζική αναβάθμιση των ΑΕΝ. Και η φιλοσοφία του παρόντος ν/σ απέχει κατά πολύ από αυτό.
………………………..
Το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ του ν/σ για την “οργάνωση και λειτουργία της ιδιωτικής ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης”, επιβεβαιώνει το λόγο για τον οποίο δεν επιχειρείται η ουσιαστική αναβάθμιση των Α.Ε.Ν.. Στόχος σας δεν αποτελεί η αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης αλλά η παροχή ευχέρειας σε ιδιώτες για “παραγωγή” Β’ πλοιάρχων και μηχανικών από σχολές (ΝΕΚΕ) ακαθόριστου ποιοτικού επιπέδου, χωρίς να υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο καθορισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των προσόντων των διδασκόντων.


Η θέση μας είναι σαφής. Πρέπει να υπάρχει σαφής οριοθέτηση των δράσεων που συνιστούν επαγγελματική κατάρτιση από εκείνες που αφορούν εκπαίδευση.


Με το Ν.3153/03, δώσαμε τη δυνατότητα ίδρυσης και από τις ΑΕΝ αλλά και από ιδιώτες, σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Κ.Ε), με το δικαίωμα παροχής μετεκπαίδευσης των ναυτικών (προσωπικό των πλοίων που ήδη διαθέτουν επαγγελματικό τίτλο) για την απόκτηση πιστοποιητικών ναυτικής ικανότητας π.χ. σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, Radar, Tanker Safety, κλπ.


Επί δύο χρόνια δεν προχωρήσατε στην έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών διατάξεων για την ενεργοποίηση του Ν. 3153/03, προκειμένου να επιτρέψετε την ανεξέλεγκτη παραγωγή αξιωματικών Ε.Ν Β’ τάξης από ιδιωτικές σχολές 3 ετούς φοίτησης. Και για να μετριάσετε τις αντιδράσεις αυτού του πρωτοφανούς πλήγματος και υποβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, επιλέξατε τη μέθοδο ακρωτηριασμού της σταδιοδρομίας των αποφοίτων των ΝΕΚΕ, μη επιτρέποντας τους την εξέλιξη τους στον καταληκτικό βαθμό του Πλοιάρχου Α΄ και Μηχανικού Α΄ .


Η εφευρετικότητα σας δεν έχει όρια.


Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σύμφωνοι με την μετεξέλιξη των Ν.Ε.Κ.Ε, σε μηχανισμούς “παραγωγής” πλοιάρχων και μηχανικών με τα χαμηλότερα επιτρεπτά standards, και κατά συνέπεια, πληθωρισμό ναυτικών γέφυρας και μηχανής, με δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά ναυτικής εργασίας.
Τέλος, ότι αφορά στις λοιπές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ  του ν/σ.
1. Θα ξεκινήσω από το Άρθρο 20 για την εφαρμογή των διατάξεων του Άρθρου 10 του ν. 3260/2004 σε ΟΛΠ Α.Ε και ΟΛΘ Α.Ε. με στόχο τη διάλυση των υπηρεσιακών συμβουλίων και την καθαίρεση όλων των διευθυντικών στελεχών τους χωρίς διαδικασίες κρίσεων.


Ολοι θυμόμαστε ότι ο ν. Παυλόπουλου είχε ως αποτέλεσμα τον σφαγιασμό 35.000 Δ/ντων και Προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, πλην των εισηγμένων εταιρειών. Και οδήγησε σε άκρατο κομματισμό της δημόσιας διοίκησης, πολλές περιπτώσεις του οποίου έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη..


Ο νόμος  αυτός επεκτείνεται επιλεκτικά σε δύο μόνο εισηγμένες εταιρείες την ΟΛΠ Α.Ε και ΟΛΘ ΑΕ. Γιατί κε Υπουργε γίνεται αυτό; Οι εισηγμένες εταιρείες λειτουργούν στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης και βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Αποτέλεσμα της ρύθμισης είναι ότι ο Γ.Κ.Π. ο οποίος ενέχει θέση Σ.Σ.Ε. παρακάμπτεται, άρα έχουμε θέμα αυθαίρετης κατάργησης ΣΣΕ με νομοθετική ρύθμιση. Αυτό επιδιώκετε; Μετά τις Τράπεζες, λοιπόν, και οι Οργανισμοί Λιμένων; Πείτε το.



2. Ο ολοκληρωμένος λιμενικός σχεδιασμός και ανάπτυξη δεν υλοποιείται και δεν επιτυγχάνεται με την ικανοποίηση αποσπασματικών και μεμονωμένων αιτημάτων.


Οι πρακτικές αυτού του είδους δεν συμβάλλουν στο σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση της εθνικής Λιμενικής Πολιτικής.


Θα πρέπει ωστόσο, στο σημείο αυτό, να επισημάνω τη σημαντική υστέρηση που παρατηρείται συνολικά στο τομέα αυτό. (π.χ. λιμενικά έργα υποδομών, εφαρμογή ISMS κώδικα, συνεχείς αόριστες και συγκεχυμένες αναφορές σε ΣΔΙΤ στα λιμάνια, Κινέζοι στο Τυμπάκι, κ.α.) 


3. Η γνωστή η ανάγκη ενίσχυσης του Λ.Σ με προσλήψεις. Στοιχεία αναφέρουν ότι μόνο οι 7.500 από τις συνολικά 10.500 οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένες. Ενώ για ένα αποτελεσματικότερο σύστημα αποκέντρωσης ίσως θα ήταν σκόπιμη η αύξηση των περιφερειών από τις 6 στις 10. 


4. Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αιτιολογική γνώμη της Ε.Ε εναντίον της χώρας μας, ο Υπουργός προβαίνει βιαστικά, με τις διατάξεις του Αρθρου 25, σε μερικές αποσπασματικές τροποποιήσεις του νόμου 2932/2001, παραιτούμενος  ουσιαστικά του δικαιώματος να αντικρούσει η Ελληνική Κυβέρνηση τα επιχειρήματα της Ε.Επιτροπής.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΕΝ προχωρά στις αλλαγές αυτές, επικαλούμενο έγγραφα και επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εστάλησαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2005, ενώ αγνοεί τελείως την αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε στη χώρα μας στο τέλος του 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η αδιέξοδη κυβερνητική οικονομική πολιτική, οι ατέρμονες επαφές και συναντήσεις σας με τους εφοπλιστές, οι μονομερείς και αποσπασματικές ρυθμίσεις, οι αόριστες και χωρίς αντίκρισμα εξαγγελίες σας, δυστυχώς, όχι μόνο  δεν αφήνουν περιθώρια  αισιοδοξίας αλλά και εγκλωβίζουν την Ακτοπλοϊα σε νέα ανακυκλούμενα αδιέξοδα. Όχι απλώς δε μεταρρυθμίζετε, ούτε καν ρυθμίζετε και εν τέλει απορυθμίζετε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικά, κοινωνικά, και οικονομικά χώρο.


Στην Ε.Ε., η ανύπαρκτη διαπραγματευτική σας παρουσία και ικανότητα, η έλλειψη τεκμηριωμένων θέσεων και στρατηγικής, με την εικονική και μόνο υποστήριξη του νόμου, τον οποίο εσείς οι ίδιοι καταστρατηγείτε, έχουν οδηγήσει σε εξαιρετική δυσμενή θέση τη χώρα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧορός Βασιλειωνοικούσων Αττικής
Επόμενο άρθροΣύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού: πίτα και για τους μαθητές που δεν πρόλαβαν το παλιό σχολείο!