Αρχική Νέα Τοπικά Καθυστερούν τα έξοδα μετακίνησης στους νεφροπαθείς, ερώτηση Ελπίδας Τσουρή

Καθυστερούν τα έξοδα μετακίνησης στους νεφροπαθείς, ερώτηση Ελπίδας Τσουρή

6

 Πολύμηνες είναι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των εξόδων μετακίνησης στους νεφροπαθείς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα για τις οικογένειές τους. Μάλιστα σήμερα οι νεφροπαθείς πρόκειται να διαμαρτυρηθούν στη Χίο, με συγκέντρωση το πρωί στα γραφεία του δημόσιου ταμείου, αφού η τετράμηνη και πλέον καθυστέρηση επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό 250-300 ΕΥΡΩ μηνιαίως.
Σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Απασχόλησης και υγείας κατέθεσε η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή, όπου σχολιάζει και τη γραφειοκρατία που υπάρχει για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων παραστατικών και ζητούνται να ληφθούν μέτρα επίλυσης του προβλήματος.

Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών,
Τον Υπουργό Απασχόλησης
Και
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Καθυστέρηση στη διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν νεφροπαθείς που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές, με φορέα ασφάλισης τον ΟΠΑΔ, 


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της χώρας μας και ειδικότερα εκείνοι που κατοικούν στις παραμεθόριες περιοχές.
Εδώ και αρκετούς μήνες, έχει, σχεδόν, τριπλασιαστεί ο αριθμός των πιστοποιητικών που οφείλουν να υποβάλουν στο τέλος κάθε μήνα στον ΟΠΑΔ οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκαθάρσεις.
Σήμερα, οι νεφροπαθείς αναγκάζονται να καταθέτουν κάθε μήνα, στην αρμόδια υπηρεσία, πιστοποιητικό της χιλιομετρικής απόστασης από την οικία του ασθενούς ως το νοσοκομείο που πραγματοποιούνται οι αιμοκαθάρσεις, πιστοποιητικό από το νοσοκομείο του αριθμού των αιμοκαθάρσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο μήνα, απόδειξη από τον οδηγό ταξί για το σύνολο των ναύλων που χρεώθηκε ο ασθενής στο διάστημα ενός μήνα για τη μεταφορά του από και προς το νοσοκομείο για αιμοκαθάρσεις και προσκόμιση του βιβλιαρίου ασθενείας τους, για να εκδοθεί, έπειτα από τον έλεγχο των παραπάνω δικαιολογητικών η σχετική επιταγή, που θα κληθούν να εξαργυρώσουν στην τράπεζα.
Οι ασθενείς αναγκάζονται να προπληρώνουν το ταξί για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο και πρόκειται, ομολογουμένως για ένα σημαντικό ποσό μηνιαίως, ειδικότερα, για τους ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της παραμεθορίου.
Αυτό που ταλαιπωρεί τους δικαιούχους είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται έως ότου εγκριθούν τα έξοδα μετακίνησης και αποδοθούν στους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση.
Τον τελευταίο καιρό, η καθυστέρηση αυτή ξεπερνά τους 4 μήνες κάθε φορά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους.


Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί


1. Που οφείλονται οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή, στους νεφροπαθείς, του χρηματικού ποσού που καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης τους από και προς το κοντινότερο νοσοκομείο, για την υποβολή τους σε αιμοκαθάρσεις;
2. Υπάρχει επάρκεια προσωπικού για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που αφορούν τους νεφροπαθείς;
3. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος καταβολής στους νεφροπαθείς των εξόδων μεταφοράς τους για αιμοκάθαρση;



09.02.2006
Η ερωτώσα βουλευτής



Ελπίδα Τσουρή


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧορός Βασιλειωνοικούσων Αττικής
Επόμενο άρθροΣύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού: πίτα και για τους μαθητές που δεν πρόλαβαν το παλιό σχολείο!