Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανακαλύφθηκε ο πρόγονος του Τυραννόσαυρου Rex, του Τάσου Σαραντή

Ανακαλύφθηκε ο πρόγονος του Τυραννόσαυρου Rex, του Τάσου Σαραντή

7


 Τα απολιθώματα  ενός “προπάππου”  του γνωστού Τυραννόσαυρου Rex εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην Κίνα. Πρόκειται για το παλαιότερο απολίθωμα τυραννόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ, που έζησε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του Γκουανλόνγκ, όπως τον βάφτισαν οι επιστήμονες, έχει ιδιαίτερη αξία αφού μπορεί να αποκαλύψει πως οι πρόωροι τυραννόσαυροι εξελίχθηκαν στον δημοφιλή Τ. rex, ο οποίος έζησε 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Αυτό καθιστά το νέο εύρημα περισσότερο από δύο φορές παλαιότερο από τον Τ. rex και το πιο πρωτόγονο γνωστό μέλος της οικογένειας.


Με μήκος 3 μέτρων το πλάσμα θεωρείται ως μικρός συγγενής του Τ. rex,
ο οποίος μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα 13 μέτρα. Όμως το μεγάλο ράμφος του και τα άγρια δόντια του δείχνουν  ότι πρόκειται επίσης για έναν θηριώδη δολοφόνο.
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον σχεδόν άρτιο σκελετό ενός νεαρού εξάχρονου και ενός ενήλικα δωδεκάχρονου δεινόσαυρου σε έναν πρώην υγροβιότοπο που σήμερα έχει μετατραπεί στην έρημο Γκόμπι, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Κίνα. Και οι δύο έζησαν περίπου πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια κατά τη διάρκεια της πρόωρης Κρητιδικής περιόδου, όταν ο Τ. rex έζησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου σταδίου της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.


Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι ο ενήλικας τυραννόσαυρος έφερε στο κεφάλι του ένα εντυπωσιακό χρωματιστό λοφίο. Το όνομα Γκουανλόνγκ που του αποδόθηκε από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Σπονδυλωτών Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου, δεν οφείλεται στην αγριότητά του ή στη συγγένεια με τον Τ. rex, αλλά προέρχεται από την κινέζικη ονομασία που σημαίνει “Εστεμμένος δράκος”.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χρωματιστό λοφίο λειτουργούσε πιθανώς ως χαρακτηριστικό γνώρισμα, είτε για να προσελκύσει πιθανούς συντρόφους, είτε για την αναγνώριση των ειδών. Εάν ήταν ένας σεξουαλικός καλλωπισμός, τότε συνάγεται ότι το πλάσμα ήταν αρσενικό. Οι ερευνητές αποκλείουν το ενδεχόμενο το λοφίο αυτό να ήταν ένα όπλο για πάλη, αφού υποθέτουν ότι ήταν λεπτό σαν χαρτί και εύθραυστο.


“Τα δείγματα αυτού του τύπου δεινοσαύρων είναι σπάνια” εξηγεί ο Μαρκ Νόρελ από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα που μελέτησε τα ευρήματα. “Τα περισσότερα από τα απολιθώματα των δεινοσαύρων έχουν εντοπιστεί στην Αμερική. Το νέο εύρημα συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό για τους  τυραννόσαυρους., αφού με δείγματα από μια μόνο ήπειρο δεν έχουμε πλήρη εικόνα” λεει.


“Η παρουσία  του λοφίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επειδή είναι πολύ παρόμοιο με τις διακοσμήσεις που φέρουν πολλά από τα σημερινά πτηνά. Και τα πτηνά και οι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι, όπως οι τυραννόσαυροι, ανήκουν σε μια εξελικτική οικογένεια γνωστή ως Θηρόποδα” λεει ο Νόρελ.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧορός Βασιλειωνοικούσων Αττικής
Επόμενο άρθροΣύλλογος Γονέων 3ου Δημοτικού: πίτα και για τους μαθητές που δεν πρόλαβαν το παλιό σχολείο!