Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: συνιστάται ψυχραιμία για τα κρούσματα του ιού της γρίπης σε αποδημητικά...

ΕΛΛΑΔΑ: συνιστάται ψυχραιμία για τα κρούσματα του ιού της γρίπης σε αποδημητικά πτηνά

8

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ψυχραιμία συνιστούν οι Αρχές στους πολίτες για τα κρούσματα Η5 σε πτηνά


Eurokinissi
Τα ύποπτα δείγματα περισυνελέγησαν πριν από 10 ημέρες

Θεσσαλονίκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Καθησυχαστικοί ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους εμφανίστηκαν την Παρασκευή οι αντινομάρχες Θεσσαλονίκης και Πιερίας, έπειτα από την ταυτοποίηση του υπότυπου Η5 σε τρεις κύκνους στις περιοχές Σταυρού και Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης.


«Οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι. Πέρασαν 10 ημέρες από τη στιγμή που περισυνελέγησαν τα ύποπτα δείγματα και αν ήταν να εμφανιστεί κάτι, θα είχε ήδη εμφανιστεί» δήλωσε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπίκος.


Ο αντινομάρχης Πιερίας Αθανάσιος Φωτίου επισήμανε: «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού».


«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Συνιστάται ψυχραιμία αφού λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα Κτηνιατρικά – Υγειονομικά Κοινοτικά και Εθνικά μέτρα, που είναι γνωστά έγκαιρα στις αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς» αναφέρει από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος.


Ο κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Τσαμάδης ανέφερε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στις περιοχές, όπου εντοπίστηκαν τα ύποπτα δείγματα γρίπης των πτηνών: «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι καθορισμός ζωνών επιτήρησης και ελέγχου, καταγραφή των οικόσιτων πτηνών, καταγραφή των καταστημάτων πώλησης ζώων και των ζωολογικών κήπων. Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται επισκέψεις από κτηνιάτρους και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης θα υπάρξει ένταση ή όχι των μέτρων».


Επίσης από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυνηγιού άγριων πουλιών στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας.


Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στους τρεις κύκνους ανιχνεύθηκε και απομονώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών, υπότυπος Η5. Τα δείγματα στάλθηκαν για εξετάσεις, για να προσδιοριστεί η πιθανότητα ταυτοποίησης του παθογόνου ιού H5N1, στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών στο Λονδίνο και τα αποτελέσματα αναμένονται σε 2 έως 8 ημέρες.


Για το ενδεχόμενο αποστολής κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν οι ελληνικές αρχές εκτιμήσουν ότι υφίσταται λόγος. Προς το παρόν τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, ανέφερε ο εκπρόσωπος.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια: συνέχιση ημερίδων για το Δ’ ΚΠΣ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 12/2/2006