Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: αντιδράσεις στη Γερμανία από τις περικοπές Μέρκελ

ΔΙΕΘΝΗ: αντιδράσεις στη Γερμανία από τις περικοπές Μέρκελ

11

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Παραλύει το γερμανικό Δημόσιο σε αντίδραση περικοπών στα εργασιακά δικαιώματα


AFP/ΑΠΕ
«Οι 38,5 ώρες μένουν, αλλιώς απεργία!»

Βερολίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απεργία του δημόσιου τομέα τα τελευταία 14 χρόνια θα βρεθεί από τη Δευτέρα η Γερμανία, καθώς οι υπάλληλοι αντιδρούν στην επέκταση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας με παράλληλη περικοπή μίας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων.


Οι κινητοποιήσεις, που έχουν ήδη αρχίσει από τη Δευτέρα στη Βάδη-Βιρτεμβέγη και το Σάαρ, θα επεκταθούν από την ερχόμενη Δευτέρα και σε άλλα γερμανικά κρατίδια και θα διαρκέσουν 4-6 εβδομάδες, δήλωσαν εκπρόσωποι των συνδικάτων του δημόσιου τομέα που ψήφισαν την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της έναρξης των κινητοποιήσεων.


Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια επέκτασης των ωρών εργασίας από 38,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των απολαβών, για την κατάργηση μισθολογικών προνομίων και τη μείωση στο ήμισυ του δώρου Χριστουγέννων.


Τους εργαζόμενους δεν καθησύχασε η αποκάλυψη, από την εφημερίδα Bild, ότι οι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αποφάσισαν να στερηθούν το δώρο Χριστουγέννων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δημοσίους υπαλλήλους.


Τον περασμένο Νοέμβριο η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης της Αγγελα Μέρκελ να περικόψει στο μισό το δώρο Χριστουγέννων των 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και των 700.000 συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και των μελών της σημερινής κυβέρνησης και των πρώην υπουργών.

Ωστόσο το νομοσχέδιο που προετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβλέπει τελικά ότι οι υπουργοί και οι διευθυντές των υπουργείων θα στερηθούν το σύνολο και όχι το ήμισυ του δώρου, πράγμα που σημαίνει για τα κρατικά ταμεία οικονομία 9.500 ευρώ από το εισόδημα της Αγγελα Μέρκελ και 7.700 από το εισόδημα κάθε υπουργού της κυβέρνησής της.

Στόχος του νομοσχεδίου του υπουργού Εξωτερικών είναι η εξοικονόμηση 511 εκατ. ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα το δώρο Χριστουγέννων ισούτο με το 60% του μισθού για τους υπαλλήλους και το 50% για τους συνταξιούχους.


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια: συνέχιση ημερίδων για το Δ’ ΚΠΣ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 12/2/2006