Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εντοπίστηκαν δύο γιγαντιαία ηλιακά συστήματα, του Τάσου Σαραντή

Εντοπίστηκαν δύο γιγαντιαία ηλιακά συστήματα, του Τάσου Σαραντή

11

 Αστρονόμοι εντόπισαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου  Spitzer της NASA δύο μεγάλα ηλιακά συστήματα, στα οποία κυριαρχούν δύο αστέρια 30 έως 70 φορές μεγαλύτερα από τον Ηλιο μας.


Τα δυο αστέρια περικλείονται από νεφελώδης δίσκους που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκλήθηκαν από τη σύγκρουση μαζών σκόνης και αερίων. Οι νεφελώδεις δίσκοι γύρω από τα αστέρια θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικοί των τρεχόντων ή μελλοντικών πλανητικών συστημάτων. Ο Ηλιος μας, για παράδειγμα, περιβάλλεται από τη ζώνη Κουίπερ, έναν δίσκο που περιέχει σκόνη κομήτες και άλλους οργανισμούς.


Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι επειδή θεωρούσαν ότι τέτοια ογκώδη αστέρια είναι μάλλον αφιλόξενα στο σχηματισμό νέων πλανητών. “Από την ανακάλυψη των συγκεκριμένων αστεριών διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία διαμόρφωσης των πλανητών μπορεί να συμβεί σε πιο σκληρές συνθήκες απ’ ότι πιστεύαμε και να εμφανιστεί ακόμη και γύρω από ογκώδη αστέρια” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζόελ Κάστνερ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ρότσεστερ.


Και τα δύο αστέρια βρίσκονται στο Σύννεφο του Μεγάλου Μαγγελάνου, ενός γαλαξιακού δορυφόρου του δικού μας γαλαξία. Το Spitzer δεν μπόρεσε να εντοπίσει αν οι δίσκοι που περιβάλλουν τα γιγαντιαία αστέρια περιέχουν οργανισμούς, όπως κομήτες ή πλανήτες.


Τα αστέρια είναι τόσο ογκώδη που αναμένεται ότι τα πυρηνικά τους καύσιμα θα διαρρεύσουν  και ότι θα εκραγούν ως σουπερνόβες σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, καταστρέφοντας οποιουσδήποτε πιθανούς πλανήτες γύρω από αυτά.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 10/2/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριφέρεια: συνέχιση ημερίδων για το Δ’ ΚΠΣ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 12/2/2006