Αρχική Νέα Τοπικά Επιβεβαιώθηκε το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 στα τρία δείγματα κύκνων

Επιβεβαιώθηκε το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 στα τρία δείγματα κύκνων

4

Τα αποτελέσματα από το ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου για τα δείγματα των τριών κύκνων που είχαν εντοπιστεί νεκροί σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη επιβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αφορούν το θανατηφόρο στέλεχος της νόσου των πτηνών Η5Ν1. Νέο κρούσμα εντοπίστηκε στη Σκύρο.
Νεκρά πουλιά βρέθηκαν στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης.
Όπως μετέδωσε το Mega, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε το μεσημέρι του Σαββάτου τα αποτελέσματα από το Λονδίνο, όπου είχαν σταλεί τα δείγματα από νεκρούς κύκνους που είχαν εντοπιστεί νεκροί σε Σταυρό Θεσσαλονίκης, Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης και Παραλία Κατερίνης.
Σύμφωνα με αυτά, επιβεβαιώνεται ότι οι κύκνοι έπασχαν από τη νόσο των πτηνών και μάλιστα από το θανατηφόρο στέλεχος H5N1.
Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στη Σκύρο, το Σάββατο. Πρόκειται για το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα.
Αφορά μια άγρια χήνα, δείγματα της οποίας εστάλησαν στο Εθνικό Κτηνιατρικό εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών, στη Θεσσαλονίκη. Μετά από βιολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το δείγμα ήταν θετικό για τη γρίπη των πουλερικών.
Έτσι, δείγμα εστάλη και στο εξειδικευμένο εργαστήριο του Λονδίνου για τον εντοπισμό του θανατηφόρου στέλεχους Η5Ν1. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε 2 έως 8 ημέρες.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Eυ.Μπασιάκος επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης για την γρίπη των πουλερικών απομόνωσε μετά από ιολογικές εξετάσεις τον ιό της γρίπης των πτηνών -υπότυπος Η5- στην άγρια χήνα της Σκύρου.
Ακόμη δύο αποδημητικά πτηνά εντοπίστηκαν νεκρά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Τα πτηνά εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής και τα παρέδωσαν στις Αρχές.
Εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη σε δείγματα από τρεις κύκνους που εντοπίστηκαν νεκροί την Παρασκευή σε Χαλκιδική και Λαμία.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές, ενώ από τους ειδικούς συνιστάται ψυχραιμία.
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, με οδηγίες της Κομισιόν δημιουργούνται δύο ζώνες γύρω από τις περιοχές που βρέθηκαν οι νεκροί κύκνοι. Στην πρώτη ζώνη, ακτίνας τριών χιλιομέτρων, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα, όπως ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων των πουλερικών των ορνιθοτροφείων, καθώς και μέτρα απολύμανσης, ενώ θα απαγορεύεται και η μετακίνηση πουλερικών.
Στη δεύτερη ζώνη, ακτίνας 10 χιλιομέτρων, θα επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση των πουλερικών, ενώ θα απαγορευθούν οι υπαίθριες αγορές πουλερικών και το κυνήγι.
Την ίδια ώρα, εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών για την γρίπη των πτηνών έχει ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαταστράφηκε από πυρκαγιά κατάστημα σε πάροδο της Απλωταριάς
Επόμενο άρθροΗμερήσια διάταξη της ΝΕ 13/2