Αρχική Νέα Τοπικά Υπουργείο Γεωργίας για θετικά δείγματα στο θανατηφόρο ιό γρίπης

Υπουργείο Γεωργίας για θετικά δείγματα στο θανατηφόρο ιό γρίπης

9

Επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου η παρουσία του λοιμογόνου στελέχους H5N1 στα τρία (3) δείγματα που είχαν αποσταλεί την περασμένη Πέμπτη, νεκρών κύκνων που μετανάστευσαν στη χώρα μας από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα μας.
Σε κάθε περιοχή που βρέθηκε θετικός κύκνος έχουν ληφθεί ήδη τα υποχρεωτικά κτηνιατρικά – υγειονομικά προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με την γνωστή ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι τα προβλεπόμενα και εφαρμοζόμενα μέτρα απ’ τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές είναι τα ίδια, είτε σε περίπτωση Η5 είτε H5N1, που αφορούν, όπως στην παρούσα περίπτωση, άγρια πτηνά. Άρα δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων.
Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα γρίπης σε οικόσιτο ή συστηματικής εκτροφής πτηνό στη χώρα μας και δε δικαιολογείται κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού. Αν υπήρχε μόλυνση εγχώριων πτηνών, τα πτηνά αυτά θα είχαν πεθάνει εντός 24 ωρών. Απλά χρειάζεται εφαρμογή με ψυχραιμία όλων των κανόνων επαγρύπνησης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαταστράφηκε από πυρκαγιά κατάστημα σε πάροδο της Απλωταριάς
Επόμενο άρθροΗμερήσια διάταξη της ΝΕ 13/2